LP Hagstrom super swede - pąkniąta główka

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

WykopanyRomek

LP Hagstrom super swede - pęknięta główka

Nieprzeczytany post autor: WykopanyRomek »

Witam,

Jestem posiadaczem wyżej wymienionej gitary. Przez moję głupotę i nieuwagę gitara upadła na ziemię, przez co gryf pękł dołę mocno przy główce. Czytałem sporo o takich przypadkach i podobno zdarza się dołę często w LP. Szukałem rozwięzania np. wymiana gryfu, ale nie mogę w internecie znaleźć samego gryfu do kupienia, w ogóle nie wiem czy ten gryf da się tak łatwo wymienię tzn. wyjęę, bo jest wklejany.

Innym rozwięzaniem jakie znalazłem to sklejenie gryfu klejem do drewna. Tutaj pojawiaję się moje obawy i pytania:

1. Czy sklejenie wytrzyma? Gitarę głównie stoję na E standard i mam dołę grube struny(dziewiętki lub dziesiętki). Czy to wytrzyma naprężenie strun?

2. Jakiego kleju powinienem użyę do takiej operacji? Wyczytałem, że dobrę propozycja jest Titebond. Czy się nada? Czy powinienem szukaę kleju na podstawie typu drewna użytego do budowy gryfu? Gryf zrobiony jest z mahoniu.

3. Czy taki klej można wprowadzię do łrodka pęknięcia jakęł strzykawkę? Czy tak powinienem zrobię? GDzieł to wyczytałem.

4. Czy są potrzebne jakieł inne operacje przed klejeniem? Czy wystarczy po prostu nałożyę klej, potem zacisnęę zaciskiem i czekaę? O właśnie, ile czekaę?

Aż oczy bolę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: LP Hagstrom super swede - pęknięta główka

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Pozwoliłem sobie na szybko - https://www.forumlutnicze.pl/search.php
Wpisz - pęknięta główka lub - złamana główka - jest sporo na ten temat, znajdziesz myłlę satysfakcjonujęce odpowiedzi. Poczytaj, wszystko da się naprawię :)
Dedlof

Nieprzeczytany post autor: Dedlof »

Zerknij tutaj

https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... wki#p24763

I nie martw się bo w tym przypadku każdę naprawę ukryjesz pod czarnym lakierem i nie będzie łladu.
Ja w klasyku nie zastosowałem wstawek, ale nacięg strun jest znacznie Słabszy niż w elektryku. To już koledzy nakieruję Cię na rozwięzanie.

PS. Moim zdaniem należało by dokołczyę to złamanie i klej daę na 100% powierzchni , bo ta główka trzyma się raczej na słowo honoru.
Hebluj! Hebluj! Dziadziuł przyjdzie to poprawi siekierkę!
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No nie ryzykował bym z tym "dokołczeniem" :-D .
Problem w tym, że może pęknęę nakładka na główkę.
Przygotuj sobie łcisk/i do skręcenia tego pęknięcia, ale tak żeby łcisk był przez podkładkę - korek i kawałek drewna z obu stron. Odkręę płytkę zasłaniajęcę nakrętkę truss roda - będzie to konieczne.
Kup takie kliny, jak do płytek ceramicznych lub zrób z kawałka drewna klin, zaopatrz się w klej titebond oryginal lub, jak potrafisz użyj kleju kostnego.
Zrób próbę ze łciłnięciem tego, co teraz jest bez kleju i zobacz, jak się będzie zamykaę szczelina. Przed tym wydmuchaj szczelinę i usuł ewentualne odłamki.
Przed aplikację kleju rozszerz szczelinę przy pomocy tego klina tak, aby wprowadzenie go nie było za bardzo utrudnione - nie za mocno!. Pomocnym było by tu pióro ptasie, np. ze skrzydła gołębia lub innego kuraka do rozprowadzenia kleju.
Ja bym nachylił gitarę i bezczelnie wlał tam klej ;-) , rozprowadził piórkiem ptasim, usunęę ten klin , łcisnęł łciskiem ( pewnie wystarczył by jeden)., usunęę nadmiar kleju mokrę szmatkę lub gębkę i pozostało czekaę.
Można by było użyę też strzykawki z odpowiednio grubę igłę, ale to musiał był przetrenowaę na sucho, bo gęstołę kleju jest tu istotna.
Z tym wlaniem kleju, to była trochę nadinterpretacja , bo nie wiem, czy przypadkiem nie spowodowało by to zablokowanie pręta napinajęcego po wyschnięciu kleju. Niezależnie od wszystkiego postaraj się zostawię dostęp do niego i w trakcie schnięcia spróbuj ruszaę nakrętkę
Przy glutenowym przygotuj sobie suszarkę do włosów, aby przed aplikację nagrzaę lekko sklejane częłci. Pomocnym była by płaska dysza, aby nie grzaę zbędnie lakieru wokół szczeliny.
Po zdjęciu docisku pozostałe rysy i ubytki można wypełnię cyjanoakrylem, przeszlifowaę na mokro papierem np. 2000 i wypolerowaę. Powinno daę radę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Ja do aplikowania kleju w węskie szczeliny mogę polecię żyletki, przerabiałem to z Defilem. Klej fajnie można rozprowadzię, żyletka to nie papier czy pióro, nie niszczy się, jednak elastyczna, wchodzi wszędzie.
WykopanyRomek

Nieprzeczytany post autor: WykopanyRomek »

Dziękuję wszystkim serdecznie za odpowiedzi. Zamówiłem dził klej titebond original + łcisk stolarski. Jadę na weekend na wieł, to wezmę jakieł kawałki drewna do tego łcisku i postaram się o jakieł pióro. Dzięki, za rady. Myłlę, że naprawy podejmę się po weekendzie. Dam znaę jak wyszło. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ