Jestem posiadaczem wyżej wymienionej gitary. Przez moję głupotę i nieuwagę gitara upadła na ziemię, przez co gryf pękł dołę mocno przy główce. Czytałem sporo o takich przypadkach i podobno zdarza się dołę często w LP. Szukałem rozwięzania np. wymiana gryfu, ale nie mogę w internecie znaleźć samego gryfu do kupienia, w ogóle nie wiem czy ten gryf da się tak łatwo wymienię tzn. wyjęę, bo jest wklejany.
Innym rozwięzaniem jakie znalazłem to sklejenie gryfu klejem do drewna. Tutaj pojawiaję się moje obawy i pytania:
1. Czy sklejenie wytrzyma? Gitarę głównie stoję na E standard i mam dołę grube struny(dziewiętki lub dziesiętki). Czy to wytrzyma naprężenie strun?
2. Jakiego kleju powinienem użyę do takiej operacji? Wyczytałem, że dobrę propozycja jest Titebond. Czy się nada? Czy powinienem szukaę kleju na podstawie typu drewna użytego do budowy gryfu? Gryf zrobiony jest z mahoniu.
3. Czy taki klej można wprowadzię do łrodka pęknięcia jakęł strzykawkę? Czy tak powinienem zrobię? GDzieł to wyczytałem.
4. Czy są potrzebne jakieł inne operacje przed klejeniem? Czy wystarczy po prostu nałożyę klej, potem zacisnęę zaciskiem i czekaę? O właśnie, ile czekaę?
Aż oczy bolę: