2x tele 7string/reverse head
Moderator: poco
Re: 2x tele 7string/reverse head
Możesz spróbować szelaku - zamaluj miejsca, które mają być bez bejcy. https://www.youtube.com/watch?v=JWInVZUYdhs
T.
T.
Dzieki Molu, ale czy szelak nie wniknie pod tasme i bedzie to samo tylko w druga manke?
Tym bardziej, ze pozniej jeszcze olej?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tym bardziej, ze pozniej jeszcze olej?
---------
Łatwiej kijek pocienkować, niż go później pogrubasić ]
Nie wiem.. Zrób test. Ja czasem używam malarskiej taśmy 3m.. taka do maskowania, niebieska.. elastyczna, dobrze trzyma się podłoża. Takie coś. Zwie się taśma cienkoliniowa 3m.
T.
T.
Malujący akwarelami używają białej kredki świecowej, chcąc uzyskać efekt niewnikania farby (wodnej).Dzieki Molu, ale czy szelak nie wniknie pod tasme i bedzie to samo tylko w druga manke? Tym bardziej, ze pozniej jeszcze olej?
Byc może dałoby się zastosować zamiast malowania szelakiem, w przypadku użycia potem bejcy wodnej?
Kredka świecowa nie wniknie pod taśmę.
(Oczywiście potem pojawia się problem czym ją usunąć...)
Tak kombinuję...
Skrzypce – przyrząd do łaskotania wnętrza ucha za pomocą tarcia końskiego ogona o wnętrzności barana.
Jakim cudem bejca "wcisnęła" Ci się pod taśmę? Jaka to bejca?
Jeżeli nitro, to może. Spirytusowa ... no nie bardzo, chyba, że spirytus rozpuszcza klej. Natomiast wodna nie powinna wniknąć, a jeżeli już, to popełniony został błąd w aplikacji bejcy. Zbyt duża dawka jednorazowa i "wciśnięta" pod taśmę.
Lepiej dać kilka cienkich warstw i nakładać ją od taśmy do środka gryfu. Nie wzdłuż.
Czym nakładałeś tą bejcę?
Gąbka powinna być prawie sucha, czyli dobrze wyciśnięta oraz najlepiej o dużej gęstości.
Przy natryskowej metodzie, strumień kierować od taśmy tak, żeby on dodatkowo dociskał ją do materiału.
Taśma Delfin, o której zdaje się napisał molu ( nie znam producenta, ja używam tej https://0.allegroimg.com/s400/01f6b1/f5 ... 98988671b0) jest super, ale z mojej praktyki bardziej spełnia swoją rolę przy gęstych materiałach (farby emulsyjne). http://photos05.redcart.pl/templates/im ... bieska.jpg Natomiast nie wiem jak spisze się przy rzadkich, mocno rozcieńczonych.
Jaką substancję użyć jako bufor, który można potem w łatwy , bezinwazyjny w powierzchnię bejcowaną użyć i usunąć, to raczej należało by zrobić próby.
Może kredki świecowe używane przez dzieci? Tylko powstanie problem w drugą stronę, czyli jak równiutko odciąć od gryfu.
Z Twojego przykładu wynika, że najkorzystniej było by podstrunnicę przyklejać po bejcowaniu, ale to wymagało by wykonania obróbki na gotowo z prowizorycznie zamocowaną podstrunnicą, a potem ją przykleić.
Pomysł raczej nie teges, ale możliwa realizacja.
Pozdrawiam, Ryszard
Jeżeli nitro, to może. Spirytusowa ... no nie bardzo, chyba, że spirytus rozpuszcza klej. Natomiast wodna nie powinna wniknąć, a jeżeli już, to popełniony został błąd w aplikacji bejcy. Zbyt duża dawka jednorazowa i "wciśnięta" pod taśmę.
Lepiej dać kilka cienkich warstw i nakładać ją od taśmy do środka gryfu. Nie wzdłuż.
Czym nakładałeś tą bejcę?
Gąbka powinna być prawie sucha, czyli dobrze wyciśnięta oraz najlepiej o dużej gęstości.
Przy natryskowej metodzie, strumień kierować od taśmy tak, żeby on dodatkowo dociskał ją do materiału.
Taśma Delfin, o której zdaje się napisał molu ( nie znam producenta, ja używam tej https://0.allegroimg.com/s400/01f6b1/f5 ... 98988671b0) jest super, ale z mojej praktyki bardziej spełnia swoją rolę przy gęstych materiałach (farby emulsyjne). http://photos05.redcart.pl/templates/im ... bieska.jpg Natomiast nie wiem jak spisze się przy rzadkich, mocno rozcieńczonych.
Jaką substancję użyć jako bufor, który można potem w łatwy , bezinwazyjny w powierzchnię bejcowaną użyć i usunąć, to raczej należało by zrobić próby.
Może kredki świecowe używane przez dzieci? Tylko powstanie problem w drugą stronę, czyli jak równiutko odciąć od gryfu.
Z Twojego przykładu wynika, że najkorzystniej było by podstrunnicę przyklejać po bejcowaniu, ale to wymagało by wykonania obróbki na gotowo z prowizorycznie zamocowaną podstrunnicą, a potem ją przykleić.
Pomysł raczej nie teges, ale możliwa realizacja.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Bejca byla nitro
---------
Prosze bardzo ))
Pewnie masz racje ))
Pewnie masz racje ))
---------
Nie musisz byc poprawny politycznie )) pierwszy komentarz tez czytalem.
Nie wyszlo tak jak planowalem, ale wyszlo lepiej niz sie spodziewalem ))
Nie wyszlo tak jak planowalem, ale wyszlo lepiej niz sie spodziewalem ))
---------
Fryta - zrób coś z tą główką z tyłu bo wygląda to jak ociosane:( Jaki to jest profil gryfu? U? Teległówki już nie będzie bo nie dokleisz tego co zjechałeś, ale może jakieś ostre krawędzie wprowadziłyby wrażenie celowości? Zawsze możesz wziąć klocek sosnowy i odtworzyć tę główkę, a następnie spróbować można wprowadzić zmiany, żeby nie na gotowym...bo zazwyczaj poprawki poprawek prowadzą do poprawek, a końcem tego piec.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
2x tele 7string/reverse head
Niestety, stracone bylo zanim moglem cos z tym zrobic ... nic wiecej z tym zrobic nie mam zamiaru ... bo jeszcze nie jest do pieca )
Ale jest blisko )
Ale jest blisko )
---------
Wystarczy, ze ja jestem pewien ... nie bylo przemyslalane, dlatego tak wyszlo ... druga bedzie miala piekna glowke ))
---------
Ja bym jednak popracować radził:)
Kształt teległówki jest jaki jest i można się do niego zbliżyć. Linii krawędzi trzymaj się w okolicach brzuszka, poniżej możesz już zacząć od niej odchodzić w kierunku środka. Tym zabiegiem zrobi się delikatny szpic na przejściu w szyjkę. To samo zrób od strony kluczy, skoś tę łopatę i w efekcie dostaniesz coś podobnego jak na rysunku, który załączam. To jest 7 dziurowa główka i już jest wydłużona względem tradycyjnej więc możesz spróbować zgubić tę łopatę. Będzie ciut inna bo ma 7 dziur więc jest wymówka, ale nie będzie jak lemiesz od pługa.
Kształt teległówki jest jaki jest i można się do niego zbliżyć. Linii krawędzi trzymaj się w okolicach brzuszka, poniżej możesz już zacząć od niej odchodzić w kierunku środka. Tym zabiegiem zrobi się delikatny szpic na przejściu w szyjkę. To samo zrób od strony kluczy, skoś tę łopatę i w efekcie dostaniesz coś podobnego jak na rysunku, który załączam. To jest 7 dziurowa główka i już jest wydłużona względem tradycyjnej więc możesz spróbować zgubić tę łopatę. Będzie ciut inna bo ma 7 dziur więc jest wymówka, ale nie będzie jak lemiesz od pługa.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dla mnie kominek.
Parker fly mojo ktorego kiedyś popelnilem. Wlasnie z takiego powodu przeznaczony byl do pieca. I to też ntb bylo. Tylko bez adidasow.
Parker fly mojo ktorego kiedyś popelnilem. Wlasnie z takiego powodu przeznaczony byl do pieca. I to też ntb bylo. Tylko bez adidasow.
Sprawe doprowadze do konca, jak bedzie grywalna i brzmiaca, bedzie moja.
Inny temat, patrzcie co ujrzalem ... mysle ze to fajny patent ))
Inny temat, patrzcie co ujrzalem ... mysle ze to fajny patent ))
---------
Kształt spodu główki jest do uratowania, uskok względem szyjki gryfu już nie. Wysokie kołki stroików i może się uda.
pozdrowienia
Piotr
Piotr