Ja myłlę że to co opisałeł to jest lakier który nie twardnieje chemicznie (nic tam nie polimeryzuje), tylko twardnieje "fizycznie" a więc tylko tyle się dzieje że w wyniku odparowania spirytusu i terpentyny osadza się na podłożu to co wczełniej do nich dodano. No więc jak to jest żywica modrzewiowa i propolis to rezultatem wysychania będzie tylko mix żywiczno-propolisowy i będzie to powłoka
miękka. W skrzypcach niekiedy stosuje się miękkie jak kto chce, skrzypce to nie gitara, jak nie tłumi za bardzo i mostek się na niej nie odparza to można, noale - powłoka będzie delikatna.
Jeżeli miałeł problemy z rozpuszczeniem skłędników to może autor księżki nie opisał dokładnie jaki
myk jest potrzebny, a może to byę (zgaduję i wymyłlam myki):
- zastosowanie goręcego spirytusu?
- konkretna jedyniewłasciwa kolejnołę dodawania składników?
- rozmieszanie składników ze spirytusem osobno i potem zlanie razem?
- stopniowe powolne dodawanie składników?
- dokładne zmielenie składników? (trik: niekiedy miękkie składniki wygodniej się mieli lub tłucze lub uciera na kuchennej tarce po ich zamrożeniu "na kołę" w zamrażarce)
Jak Ci nie wyszło to może po prostu przepis na lakier był do duuu...szy więc umyj skrzypce spirytusem i terpentynę i znajdęšłsobie inny?
rasch pisze:
trzeba pozbyę się miodu z propolisu ale jak to zrobic?
Płukałem wodę ale nie wiem czy to coś daje.
Oczyszczanie propolisu. Cukier słabo rozpuszcza sie w acetonie a propolis dobrze:
Fill a one quart glass jar half full of raw propolis as scraped from the bee hive. Add enough acetone (...) to the jar to cover the propolis at least one inch. Allow the jar to stand until the propolis resin has dissolved, approximately 2 weeks. Filter the solution into a glass drying pan and place in a warm location to allow the acetone or alcohol to evaporate. (Some residual solvent will not affect the process). Collect the propolis resin.
(
http://www.scavm.com/Fulton.htm )
(Jako bibułki filtracyjnej można niekiedy używaę po prostu filtrów do kawy, ale nie wiem czy w tym przypadku też.
Zał profesjonalne bibuły filtracyjne o różnych gradacjach można kupię w sklepach z artykułami do wyrobu domowych win, w tym w internecie )
P.S:
Zobacz też tu:
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... %2A#p32751