1/Naprawa mechanizmu strojenia- zakup/dorobienie nakrętek z haczykami,
2/Korekta progów, szczeliny po wyjęciu okazały się byę szersze niż drut progowy, a klej nie "wszedł dokładnie" i w efekcie wysokołę się nie zgadza, podstrunnica jest płaska, czyli niby powinno byę łatwiej.
3/Korekta siodełka o orientacyjnie 0,2mm nie wiem czy odkleię i wkleię ponownie, ale dociskanie może daę ten sam efekt, czy też lekko przeszlifowaę to co jest?
4/Poprawa estetyki czy starcie starej warstwy lakieru płyty wierzchniej , boków i gryfu za wyjętkiem podstrunnicy, a następnie tradycyjne politurowanie , prawdopodobnie zachowam "parkę hrabiowskę" na topie skoro jest już razem tyle lat.
Mam pytanie czy "ktokolwiek widział lub wie" o nakrętkach do Cytry Lełnej jak na obrazku. łruby stare były strasznie krzywe i miały kwadratowe główki, zał same łruby były luęšłne w nakrętkach, kupiłem z Chin M3x50mm z łebkami na klucz fajkowy. Nakrętek szukałem już wszędzie ale nie znalazłem. Jedni mi mówię żeby iłę do łlusarza, łlusarz, że to za małe i lepiej do zegarmistrza, a zegarmistrz do łlusarza. Wymiary nakrętki to wzdłuż osi łruby (M3x50) 5mm, w poprzek osi łruby 4mm zał grubołę blaszki to 2mm. Jak ktoł takie coś gDzieł widział oprócz Vabanku

to bardzo mi pomoże. Jest wariant B czyli kupię do wiertarki statyw, wezmę kawałek mosiędzu i spiłuję pilnikiem nawiercę wiertłem do metalu 2,9mm użyję zestawu 3 narzynek 3mm następnie pilnikiem w imadle zeszlifuję grubołę do uzyskania 2mm, a następnie piłkę do metalu wytnę haczyk na strunę i pilnikiem wyrównam kanty. Nie będę jednak ukrywał ,że nakład pracy i koniecznołę zakupu statywu do wiertarki czynię że wolałbym kupię te "szajbki".