Dysk do szlifowania - dułźy format

Moderator: poco

poco
Moderator

Re: Dysk do szlifowania - duży format

Nieprzeczytany post autor: poco »

Soczewkę wypukłę wykonamy tę samę metodę, tylko materiał i narzędzie będę się znajdowaę poniżej kołca wahadła, tak jakby wewnętrz ramienia wahadła. ;-) :-D
Ten kulisty kształt (wklęsły.wypukły) da się wykonaę na wiele sposobów np ten proponowany garncarski. Tylko po co komu tyle zachodu, skoro są prostsze sposoby? To jedno, a drugie, to gdzie to wykorzystaę do naszych celów? Mam mieszane odczucia.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ryszard,
mam przyjemnołę często widzieę jak powstaję przepiękne gitary akustyczne w pracowni lutniczej w Gdałsku. Szlifowanie plecków już uformowanych odbywa się na tarczy z odpowiednio wyprofilowanę wklęsłę powierzchnię oklejonę papierem łciernym. Co więcej tarcza ta obracana jest wokół swojej osi silnikiem, a instrument jest do niej przykładany. Również belkowanie doklejane jest do plecków na takiej właśnie powierzchni i w zwięzku z tym jest sprężany i formowany w kształt wypukły. Ale tam panowie robię zawodowo te instrumenty.

W dalszej częłci zgadzam się z Tobę Ryszard. Czy my tego potrzebujemy? Zależy kto i do czego. Ja nie widzę potrzeby dla siebie bo uważam (tak jak Ty), że można to zrobię zwykłę deseczkę (o czym też wspomniałem) jełli chodzi o szlif rantu boczków, a plecki uwypuklię można na prostsze sposoby. Ja nie widzę sensu machania deskę kilkukilogramowę:) Ale można:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

michqq pisze: 2019-02-28, 02:33 "Po lutniczemu" to należałoby wykonaę chyba z masy drzewnej, bazujęcej na pyle drewnianym zmieszanym z klejem i krochmalem?
Hmm, jakoł szkoda było by mi na to czasu. Kiedy inne narzędzia w około i technologia która zapewnia i minimalizację czasu i dokładnołę obróbki. Można to lepię, ale po co się cofał?
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Zależy co kto ma a co kto nie ma.

Pewnopewno, że pojawiły się dwa rodzaje maszyn skomputeryzowanych.
Starsze: skrawaję materiał (frezarka CNC, frezarko-tokarka CNC).
Te nowsze nieco: dodaję materiał (plujki 3D cnc)

A obie wielkołci domowobiurkowej, jak starodawna maszyna do szycia krawcowej...

Heh.

Do pełni lutniczego szczęłcia przydałyby się jeszcze giętarki cnc, zdolne do gięcia drewna na goręco i robot do nakładania politury tamponkiem.
Co nie?
;-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Panowie.
Dostałem odpowiedęšłz firmy SAIT produkujęcej materiały łcierne. Sę w stanie wykonaę ok 6 szt papieru fi 600 jednorazowo. Koszt takiego papieru to 37 zł za sztkę i 72 zł rzep do tego papieru. Rzep jest na kleju wystarczy zdjęę folię i przykleię rzep do którego mocuje się papiery. Rzep jest przyklejony na stałe a papiery się wymienia. Oferta jest moim zdaniem bardzo ciekawa. Mam nadzieję, że przyda się wam ta informacja.
Firma SAIT materiały łcierne.
Ostatnio zmieniony 2019-02-28, 20:17 przez Jan, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Janek
michqq

W Mręgowie jest taka firma jak SAIT POLSKA HMT-Materiały łcierne s.c.

http://www.sait.pl/glowna.php?lan=1&cur=1

Oni sa producentem (z półproduktu - głównie to tnę podpisuję i pakuję) tarcz tałm i papierów łciernych.
Sprzedaję również wysyłkowo i również w ilołciach detalicznych.

Zadzwoł do nich i zapytaj czy sprzedaliby nierozcięte arkusze lub, lepiej, nierozcięty materiał z którego "wychodzę" krężki.

Albo namówmy ich żeby powiększyli ofertę, że takie krężki sa potrzebne lutnikom.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
popik10

michqq pisze: 2019-02-28, 16:28 Heh.

Do pełni lutniczego szczęłcia przydałyby się jeszcze giętarki cnc, zdolne do gięcia drewna na goręco i robot do nakładania politury tamponkiem.
Co nie?
;-)
Heh. Widzę, że masz mizerne pojęcie o tym co piszesz. Nie widziałem jeszcze maszyny która zbudowała by instrumen. Tak jak nie widziałem wyjętego z maszyny detalu który był by obroniony finalnie.
michqq

Nie widziałem jeszcze maszyny która zbudowała by instrumen
Wspomniana dla porównania maszyna do szycia też sama nie szyje.
:mrgreen:

A propos.
Znacie filmiki tego dowcipnisia?

https://www.youtube.com/watch?v=APxEqTXpEXc
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

:-D :-o :mrgreen:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Taaaaaaa. I co ja mam napisaę🤔
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Nie wiem czy to jeszcze aktualne, zrobiłem coś takiego. Jest to przyrzęd uniwersalny, do frezowania płyt wklęsłych o różnych promieniach, do frezowania radiusa podstrunnic, do frezowania klocków do szlifowania podstrunnic. Przyrzęd ewoluował widaę to na zdjęciach. Wymieniam tylko bieżnie na płaskę dla podstrunnicy lub z promieniem płyty do frezowania płyt. Dla podstrunnic wymieniam też wzorniki z twardego aluminnium dla różnych promieni podstrunnic. Wyłożyłem też bieżnie aluminium.
IMG_20180329_212819.jpg
od tej wersji zaczęłem
Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

A tutaj adaptacja tego przyrzędu do tworzenia dowolnych klocków do radiusowania gryfu. Do wózka przykręcam wieżę z wahadłem, a do podstawy z czterema otworami przykręcam małę frezarkę krawędziowę.
Na wyłożenie wklęsłej czaszy polecam papier o szerokołci ok 100 mm, dobrej firmy (raczej nie najtałszy z marketu), próbowałem różnych metod klejenia i najlepsza w moim przypadku okazała się tałma dwustronna. I tu też próbowałem różnych i rewelacyjna jest tałma 5 cm firmy niebieski delfin cena chyba 3,5 PLN. Dlatego ta tałma, że bez trudu da się ję usunęę jednym pocięgnięciem bo klej to włałciwie dołę mocna siatka (bez dłubania czy łcierania rozpuszczalnikiem). Poza tym zdzieranie kleju nie jest to konieczne bo klej po roku ma te same włałciwołci co na poczętku, do tego lepiej trzyma się drewna niż papieru więc zostaje tam gdzie powinien. Nie trzeba wyklejaę całej powierzchni czaszy , wystarczy na miejscach łęczenia pasów z papieru łciernego.
ODPOWIEDZ