Dysk do szlifowania - dułźy format

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Dysk do szlifowania - duży format

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Mam pytanie do szanownych kolegów i koleżanek. Jak zrobię krężek do szlifowania taki łrednicy ok 60cm? Chyba najlepiej z papieru z rolki tylko jak go mocujecie do płyty drewnianej? Czytałem, że niektórzy robię to na butaprenie a inni na tałmie dwustronnej. Z racji dostępnych ograniczonych formatów papieru łciernego taka płyta musiałaby byę klejona (myłlę o papierze) z co najmniej dwóch arkuszy. Ponoę te klejone na butaprenie po zużyciu papieru nakleja się kolejne warstwy papieru a te na tałmie dwustronnej zrywa i nakleja nowe. Papier fi 570mm krężek widziałem na aliexpress po 12EUR z przesyłkę. Jak Wy rozwięzujecie ten temat? Stew Mac ma takie dyski 35EUR + przesyłka pewnie drugie tyle.
No i czy macie gDzieł ęšłródełko jeżeli chodzi o takie duże krężki papieru łciernego bo ja znalazłem największy 225mm taki do "żyrafy" do gipsu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Dysk do szlifowania - duży format

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

ładny mi krężek - 60cm :)
Do czego on ma służyę?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Ze strony stewmaca. To służy do planowania powierzchni boczków przed klejeniem górnej i dolnej płyty.
Pozdrawiam Janek
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Mordorus pisze: 2019-02-27, 13:03 Jak Wy rozwięzujecie ten temat?
W przypadku produkcji małoskalowej?
Postępujęc odwrotnie.
Oklejasz papierem łciernym płaskę powierzchnię nieruchomę, tj. blat (szybę, lustro), i po tym "jeęšłdzisz" obrabianym instrumentem.
:-)
jak go mocujecie do płyty drewnianej?
Czemu drewnianej?
Niektórzy stosuję płytę szklanę, w postaci szyby lub lustra, która ma dwie ważne zalety: pierwsza że jest ze swojej natury bardzo płaska oraz druga, że ze szkła to niemal każdy klej daje się zmyę.

A co do dysków, myslę że można by zadziałaę.

W Mręgowie jest taka firma jak SAIT POLSKA HMT-Materiały łcierne s.c.

http://www.sait.pl/glowna.php?lan=1&cur=1

Oni sa producentem (z półproduktu - głównie to tnę podpisuję i pakuję) tarcz tałm i papierów łciernych.
Sprzedaję również wysyłkowo i również w ilołciach detalicznych.

Zadzwoł do nich i zapytaj czy sprzedaliby nierozcięte arkusze lub, lepiej, nierozcięty materiał z którego "wychodzę" krężki.

Albo namówmy ich żeby powiększyli ofertę, że takie krężki sa potrzebne lutnikom.

Email do działu marketingu, z podpisami kilku lutników?
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Jan

Michqq - jak kleisz papier do lustra czy dechy, jakił konkretny klej, sposób? To czym się pociera a co leży (bez skojarzeł Panowie)
nie ma tu znaczenia zasada jest ta sama. Do tej firmy zadzwoniłem i wstępnie powiedzieli, że zrobię takiej łrednicy krężek ale jutro będę pisał im na maila co i jak żeby zrobili ofertę. Może jak by więcej ludzi chciało to miałoby to jakieł przełożenie cenowe przy produkcji.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Janek - na prawdę da się rant wyprowadzię deseczkę z papierem łciernym, nie musisz ciężkę dechę machaę:) Generalnie coraz częłciej rant nie jest wyprowadzany na płasko bo ponoę lepiej jak plecki są wypukłe troszełkę:)
Robisz obrys wysokołci na boczku i deseczkę 20x10 cm przecierasz - to jest aż za bardzo skomplikowany jig do tej czynnołci, ale niektórzy chcę więcej.

Papier przyklej na tałmę dwustronnę. Potem to zedrzesz i rozpuszczalnikiem pozostałołci umyjesz.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

ten sam efekt uzyskasz oklejajęc płaskę deskę o dowolnej szerokołci i długołci => od tej łrednicy. Zrobisz taki dłuuuugi pilnik . :-D
Mierzęc , oznaczajęc wysokołę boczka tym pilnikiem dotrzesz jak będziesz chciał.
Takie koła to dobre są do celów produkcyjnych.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Znalazłem na necie papier szerokołci 900mm w cenie 24zł/m i to chyba będzie najtałsza opcja. Nakleję go na jakęł płytę meblowę z lakierowanę powierzchnię. Z jednej strony będzie można zrobię soczewkę a z drugiej płaskę.
Pozdrawiam Janek
michqq

darek pisze: 2019-02-27, 17:31 Michqq ale koledze nie chodzi o płaskę powierzchnię tylko o soczewkę.
A...
Mordorus pisze: 2019-02-27, 19:45 Do tej firmy zadzwoniłem i wstępnie powiedzieli, że zrobię takiej łrednicy krężek ale jutro będę pisał im na maila co i jak żeby zrobili ofertę. Może jak by więcej ludzi chciało to miałoby to jakieł przełożenie cenowe przy produkcji.
Ale tego nie odpuszczaj.
Napisz im emaila, jak zrobię takie krężki w ofercie to paru lutników może kupi.
Wytłumacz im że puruszyłeł temat na specjalizowanym forum lutniczym, że ludzie wykazuję nim zainteresowanie (a co, może nie wykazuję?) i że jest luka na rynku.
;-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Jan

Darku - normalnie chce zrobic soczewkę bez kosmicznych technologii😁 Widziałem gDzieł na necie jak gołę robił soczewkę - frezakę na cyrklu. Frezujesz okręgi najpierw na 4mm najmniejszy póęšłniej 3,5 mm większy i tak dalej do 0,5mm tak jak kopalnia węgla brunatnego. Póęšłniej malutki strug i równasz karby a na koniec różne gradacje papieru łciernego. Nikt w kosmos tego nie będzie wysyłał spokojnie wystarczy na moje â??Dziełaâ??😁
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

darku, a co Ty chcesz uzyskaę w soczewce ? :shock:
Wklęsła , sferyczna powierzchnia odwzoruje wypukły, symetryczny kształt, a o ile minie mój wredny wzrok nie myli, to "plecy" gitar takowe nie są. Krzywiznę "posiadaję" od tyłu do przodu, tylko . Takę uzyskasz każdę płaskę powierzchnię okutę w papier łcierny.
Sferyczny kształt uzyskuje się głównie z profili lamelowych i /lub przy sklejaniu elementów "pleców" wzdłuż linii krzywej wypukłej lub wklęsłej będęšłprzez profilowanie z pełnego materiału (ale sklejanie jest i tak na płaszczyęšłnie). Laminowanie nie tykam w tym momencie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Da ci to przypadkowy przekrój, nie soczewkę
poco
Moderator

Popik, to racja.
Soczewkę wklęsłę, jak np solera najlepiej jest wystrugaę metodę wahadła. Na sztywnym ramieniu równym promieniowi krzywizny zamocujmy frezarkę i wklęsłołę gotowa ! Można to robię w pozycji wiszęcej lub w poziomie, bez znaczenia jak. To działa !
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Tu pozwolę sobie na zdanie odrębne. :-/
Jakim cudem te różnice w wysokołciach, bo patrzęc na przekrój wzdłuż osi symetrii ,( od strony boku) zróżnicowanie wysokołci przebiega jak po klinie, gdzie jego podstawę jest linia prosta - top, a pochylnię tył ; pochylenie w kierunku szyjki gryfu .
Jeżeli będziemy szlifowaę jakikolwiek kształt w soczewce, to odwzorujemy soczewkę , tym samym zróżnicowanie wysokołci na bokach tej szlifowanej konstrukcji będzie uzależnione od jej kształtu i tutaj bez wętpienia im bliżej łrodka sfery , tym wyższy będzie szlifowany detal (talia bliżej łrodka).
Jednakże wtedy potrzeba będzie kształtu takiej właśnie sfery, aby połęczyę ję z tym szlifowanym elementem bez koniecznołci deformacji sklejanych detali. Tutaj boczków z dnem gitary. To jest awykonalne w tradycyjny sposób bez spowodowania naprężeł, których nie da się zniwelowaę.
Takie jest moje osobiste zdanie , z którym się całkowicie zgadzam. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
michqq

Da ci to przypadkowych przekrój, nie soczewkę
No to wyrzeęšłbi sobie tak jak się robi wypukłołę i wklęsłołę archtopa albo wiolonczeli, dłutkiem w drewnie łwierkowem, przykładajęc dla kontroli profil z obłogu, cyrklem wczełniej wykonany. Lutnik w kołcu czy nie?
;-) ;-)
Soczewkę wklęsłę, jak np solera najlepiej jest wystrugaę metodę wahadła. Na sztywnym ramieniu równym promieniowi krzywizny zamocujmy frezarkę i wklęsłołę gotowa !
A soczewkę wypukłę zapewne można by wykonaę metodami "garncarskimi", majęc dowolny obrotowy stolik udajęcy koło garncarskie i przykładajęc profil.

Dawniej ludzie kombinowali z częłciami od zepsutego gramofonu, współczesnie ponoę kombinuję z obrotowym talerzem z zepsutej mikrofalówki.

Mniejsza.

"Po lutniczemu" to należałoby wykonaę chyba z masy drzewnej, bazujęcej na pyle drewnianym zmieszanym z klejem i krochmalem? Jest zresztę na nię kilka przepisów.

( Zresztę, tak, teoretyzuje trochę "dla sztuki" bo tutaj rozmowa idzie o soczewkę wklęsłę )
ODPOWIEDZ