Mały piecyk DIY czy cos ułźywanego?
Moderator: poco
Re: Mały piecyk DIY czy cos używanego?
Dziękuję
Zamówiłem dwie lampy 6P3SE- odpowiednik 6L6. Pewnie za jakił czas zabiorę się za wzmacniacz na tych lampach, tym razem dwukanałowy.

Gdzie kupujesz wysoko napięciowe kondensatory?
Kondensatory wysokonapięciowe- nie mam stałego miejsca ich zakupu. Szukam po internecie. Czasem na aukcjach, czasem w jakił sklepach. Kiedyś kupiłem okazyjnie 20 sztuk 100uF/350V Rubycon-a. 330uf/350V kupowałem na aukcjach. Na rezystory.net też robiłem zakupy ale tylko kondensatorów z wyprowadzeniami osiowymi. Za to mam jednę złotę zasadę która potencjalnie ratuje życie. Otóż w filtrze zasilacza równolegle do kondensatorów lutuję rezystory 180k-220k które rozładowuję kondensatory po wyłęczeniu zasilania. Jednak nic nie zastępi ostrożnołci przy pracach z tego typu układami.
No
. Taki pewnie z 5w
.
Ja jeszcze za nim dotknę to sprawdzam miernikiem.
Ja jeszcze za nim dotknę to sprawdzam miernikiem.
5 W to nie. wystarczy 1W. Prad rozladowania jest mały i na pelne rozładowanie potrzeba okolo 30 sekind. Takie rezystory to standard w zasilaczach anodowych.
Edit. Dla napiecia anodowego 310V i rezystancji 220 kom pręd płynęcy przez rezystor wynosi 1.5mA. To daje moc wydzielonę na tym rezystorze 0.43W.
Edit. Dla napiecia anodowego 310V i rezystancji 220 kom pręd płynęcy przez rezystor wynosi 1.5mA. To daje moc wydzielonę na tym rezystorze 0.43W.
Maly piecyk DIY czy cos uzywanego
Ja na Twoim miejscu wzię?â?łę?â?? bym ten piecyk i poszedę?â?? do muzycznego - na poczę?â?łtek podepnij go pod normalny glosnik, min. 10 a najlepiej 12 cali i zobacz czy rę?ł?ę?ł?nica nie bę?â?Ëdzie dawaę?â?ę wię?â?Ëcej nię?ł? zabawa z kostkami. Generalnie raczej bym szedę?â?? w zmianę?â?Ë pieca, nie musi byę?â?ę to od razu stack, ale coę?â?łz normalnym glosnikiem moę?ł?e zrobię?â?ę rę?ł?ę?ł?nice
Kolego. REGULAMIN.KOLEJNY POST BęDZIE KASOWANY.
Kolego. REGULAMIN.KOLEJNY POST BęDZIE KASOWANY.