Budową UKULELE czas zacząą.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Re: Budowę UKULELE czas zaczęę.

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Andrzeju!!! A gdzie był to wszystko trzymał? 😁 całkiem sporę szafę musiał był zbudowaę. Mnie wystarczy na tym etapie grzałka do boczków i pojemnik z wodę do moczenia. Nie ma co pakowaę kasy w coś co może posłużyę tylko raz w życiu 😁 nie wiadomo jakie emocje może wzbudzię taki pierwszy własnoręcznie zbudowany gitaropodobny twór. A jak będzie się nadawał tylko na â??hiszpałski kołnierzâ???🤣 A wiec optymalizacja kosztów -przede wszystkim. Choę tak naprawdę to chyba droga jednokierunkowa bo nie ma co zawracaę i się poddawaę jak się zainwestowało tyle czasu w naukę i finansów w narzędzia i materiał. Jak nie wyjdzie to poprawię lub zbudowaę od nowa aż do skutku.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

darek - będę pamiętał. A na razie wydłubałem kloce do łęczenia boczków. Malutkimi kroczkami do przodu.
Ostatnio zmieniony 2019-03-29, 18:56 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Przedwczełnie uznałem ,że przeszedłeł na "zawodowstwo" tak dobrze Ci idzie. Myłlałem, że to pierwsza sztuka z serii...
Tak czy owak nie oględam TV z relacjami oddawania kolejnych odcinków inwestycji, tylko Twoje fotorelacje z kolejnymi przebytymi etapami budowy lub naprawy gitary lub ukulele, oraz porady grona Fachowców. Po prostu to wciaga.
pzdr
Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

A co to za fajne ustrojstwo na 1 zdjęciu? Jakił sprytny jig z regulacjami kęta?
Awatar użytkownika
Jan

Andrzeju nie wiedziałem, że jesteł takim oględaczem moich wypocin ale to przynajmniej daje poczucie sensu opisywania moich zmagał - może się komuł przyda ta relacja i pominie błędy i pułapki czekajęce przy budowie. Na zawodowstwo nie mam szans, prawdę mówięc to koło zawodowca w tych sprawach nawet nigdy nie stałem ale chętnie bym popatrzył na pracę zawodowców nie tylko na internecie. Od dziecka dłubałem w drewnie i różnych mechanicznych zabawkach - to się przydaje, plus techniczne wykształcenie po drodze też pomaga przy wymiarowaniu i obróbce materiału. Niemniej cały czas to amatorsko relaksacyjne działania. Do jakiegoł "zawodowstwa" to powoli dochodzę w kaletnictwie ale tam też sporo jeszcze mam do zrobienia.

To ustrojstwo to prowadnica do pił w zestawie z piłę japołskę i kętomierzem. Pozycjonuje i stabilizuje pracę piły oraz umożliwia różne dziwne kęty pracy piły. Dostępna na dłuta.pl
Od kiedy pierwszy raz wzięłem do ręki piłę japołskę uznałem, że nie da się bez niej pracowaę w drewnie a piły europejskie nie nadaję się do pracy w drewnie - smutne to ale prawdziwe. Mankamentem są ceny pił japołskich.

Półtorej godzinki urwane i kloce wklejone. Wczełniej musiałem dopasowaę kształt strony klejonej do zaokręglenia Ukulele w miejscu łęczenia.

Dzisiaj zaczęłem kleię klocki lego. Tentelones. Ukulele jest tak małe, że muszę używaę kombinerek do wkładania kosteczek bo łapy mam jak drwal bardziej niż pianista 😂.

Po włożeniu kosteczki pozycjonowalem ję a póęšłniej chwilę dociskałem kawałkiem patyka żeby klej zassał i tak dookoła. Musiałem pominęę miejsce gdzie dałem rozpórkę bo nie miałem tam jak dojłę ale to dokleję jutro jak całołę wyschnie i dobrze stężeje.

Tak dobrze żarło aż zdechło 😤 Frezarka wyżarła kawał łwierku. Chyba użyłem niewłałciwego freza. Będę musiał to załataę.
Ostatnio zmieniony 2019-03-30, 22:03 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Kerfing.
Pozdrawiam Janek
popik10

Kerfing wyględa na strasznie mocarny. Ale to pewnie skala instrumentu. A napisz coś więcej o bindingu.
Awatar użytkownika
Jan

Binding palisander z klonem 5mm plus 1mm palisander dla kontrastu bo gDzieł łęczył by się biały z białym a dzieki temu paskowi 1mm jest przekładka kontrastowa. Binding wstępnie wygięty na grzałce i klejony klejem rybim. Mocowanie za pomocę tałmy żółtej malarskiej takiej do płyt gipsowych. Próby frezarka na listewkach aż ustawiłem dobrze wymiary kanału.Niestety uzylem nieodpowiedniego freza i wygryzł mi płytę. Tylnę płytę będę frezowal innym frezem.
Ostatnio zmieniony 2019-03-31, 12:17 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Będę deseczkę docierał bo nie mam soczewki ale konstrukcyjnie kloce są rożnej wysokołci 2mm różnicy wiec i tak wyjdzie wypuklenie.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

:)
Ostatnio zmieniony 2019-03-31, 14:19 przez PiotrCh, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Niestety uzylem nieodpowiedniego freza i wygryzł mi płytę
Na czym polega jego nieodpowiedniołę?
Awatar użytkownika
Jan

Nie mam doświadczenia w pracy ręcznę frezarkę ale użyłem tym razem freza symetrycznego majęcego dwa ostrza skrawajęce po przeciwległych stronach gdyż myslalem że będzie lepiej zbierał a okazało się, że ten z jednym ostrzem którym pracowałem wczełniej przy Defilu był lepszy i nic nie wyrywał i płynnie zbierał nawet przy niekorzystnym ułożeniu słoja. Bolesna nauka.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Kerfing wyględa na strasznie mocarny.
Ja dwa zęby i trzy kawy temu reanimowałem gitarę klasycznę która chyba brała udział w wyzwalaniu Berlina.
Jak ję skleiłem bez kerfingu to drgała przy każdym poruszeniu lub puknięciu, ale się rozlatywała/rozklejała po nacięgnięciu strun i próbie grania. Jak dałem kerfing w tym samym stylu co Janek/Mordorus to można by nię wrestling ęwiczyę, ale trochę na akustyce straciła. Tu proporcje są jeszcze widoczniejsze.
Tak sobie myłlę, że muszę poczytaę więcej o prętach węglowych wewnętrz aby kerfing mógł byę bardziej kosmetyczny.
Ciekawe czy coś takiego by pomogło konstrukcyjnie? https://allegro.pl/oferta/pret-weglowy- ... 7361288181
lub choęby w przypadku ukulele https://allegro.pl/oferta/kolek-bukowy- ... 5143526875
może wtedy wystarczyłby cieniałny kerfing np z paska drewna lub paska włókna węglowego?
Nie stosowałem włókna, nie wiem jak się skleja kostnym i czy na kerfing by się nadawał.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Andrzeju jak bys chciał wkleię w narożnik okręgły pręt? ęwieręwałek lub płaskownik to by się dało ale pręt? Kołki bukowe nawet do zabijania wampirów się nie nadaję przecież łwierk jest tani i dostępny. Kerfing nie jest taki pancerny jak się wydaje No i doskonale usztywnia pudło 😁 jestem w szoku jak zmienia się wytrzymałołę po dodaniu każdego kolejnego elementu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

https://i.pinimg.com/736x/1a/8d/80/1a8d ... guitar.jpg
https://i.pinimg.com/736x/0a/4f/9f/0a4f ... ccb6bf.jpg
http://laplanteguitars.com/images/Projects/F2.jpg
sam nie wiem, tylko dywaguję.Im mocniejszy kerfing tym mniej rezonansu.Jak założysz stalówki struny to musi tak byę, ale dla nylonów to konstrukcja zdaje się byę mocna.
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ