Telecaster z jednego kawałka drewna.

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zaraz , zaraz. Nie bardzo wiem co masz na myłli od tyłu, bo jeżeli jest to co myłlę, to bardzo łwintuszysz :wink: :D . Dalej, co za problem z jednego kawałka. O sposobie montażu trusa decyduje jego rodzaj i to gdzie chcesz mieę regulację. Względy estetyczne czasami narzucaję sposób. Kanał na wpasowanie trusa będziesz robił prawdopodobnie od strony podstrunnicy, więc nie ma problemu żadnego. Dla treningu pooględaj sobie na you tube tematy z truss rod w tytule, a znajdziesz wizualna odpowiedęšłna nurtujęce Cię pytania, bez koniecznołci uciekania się do pomocy forum, na którym też jest wszystko co ważne w tej materii.Pozdrawiam Ryszard.
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

poco pisze:Kanał na wpasowanie trusa będziesz robił prawdopodobnie od strony podstrunnicy, więc nie ma problemu żadnego.
Oczywiłcie,że pooględam filmy i wszystko co z tym zwięzane, ale mnie nie zrozumiałeł. Nie mogę robię od strony podstrunnicy jeżeli gryf będzie z jednego kawałka, znaczy bez podstrunnicy (tak jak mam w stracie).

http://img716.imageshack.us/slideshowwe ... waniu1.jpg

kanał musi byę z drugiej strony zrobiony, ale regulację chciałbym mieę przy główce. Standardowy Tele tak ma.
poco
Moderator

Bez problemu. Będziesz musiał tylko po wyfrezowaniu kanału przygotowaę i wkleię załlepkę. Nie przejmuj się tym łukiem pod trusa. Zrobisz go przy pomocy wklejki po wyfrezowaniu kanału, włożysz pręt i wkleisz ładnę np. mahoniowę załlepkę. Proste jak konstrukcja cepa.Będziesz potrzebował długie wiertło do drewna, aby przewiercię się od strony chwytu w stronę główki, lub w drugę stronę :D dla wprowadzenia pręta. To było by dla wersji vintage, a inna, to duble action trus, to wtedy tylko załlepka będzie konieczna. Myłlę , że vintage będzie prostszy w realizacji. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

czy stęd którył pręt podpasuje?
http://guitarproject.pl/c/119/prety-i-o ... nicze.html
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jak mi się wydaje działa on na zasadzie łruby rzymskiej.
Powinien byę ok, dobierz tylko odpowiednię długołę.
Nie będzie to jednak działaę jak w oryginalnym tele z podklejonę od spodu załlepkę. Bo tam jeden koniec jest blokowany np. w stopie gryfu, a drugi poprzez łrubę zapierany jest w okolicy główki i przez odpowiednie profilowanie napina gryf. A tu masz 2 punkty które się zsuwaję będęšłrozsuwaję w zależnołci od obrotów, prawo lewo.
ęšłĽeby zobrazowaę
http://s_marek.republika.pl/andyguitar/images/neck11e.gif

W tym wypadku akurat kręcimy u podstawy, ale można zrobię i przy główce
Po namyłle jednak - kup tam nakrętkę tylko a pręt sam zrobisz
Pozdrawiam

//Zmieniłem obraz na zwykły link bo rozwalał układ forum, proszę na przyszłołę korzystaę z miniaturek//
poco
Moderator

Popiku miły podałeł tutaj rysunek dla Vintage i regulacja od strony dechy. Nie jest to łruba rzymska, tylko zwykły pręt nagwintowany i wciepany w szparę. Inaczej vintage. Zobacz na rysunku obniżenie frezowania w środku w stosunku do poczętku i kołca. Co do wykonania samemu zgadzam się w całej "rozcięgliwołci". Najlepiej kupię nakrętkę długa M4 i przegwintowac ję na M5-chodzi o mały klucz do regulacji, czyli regulację nacięgu kluczem nasadowym 7mm. Nie 8 i nie 10, bo maję sporę łrednicę zewnętrzna i trzeba wyfrezowaę spory otwór na wejłcie klucza. Do tego nagwintowany pręt M5 plus koszulkę termokurczliwę fi no i kawałek pręta fi 10 do wykonania kotwy od strony przeciwnej do regulacji. Można jeszcze zrobię regulację na imbus, tylko trzeba wspawaę z jednej strony tej nakrętki łeb łruby imbusowej M5 z kilkoma zwojami gwintu dla wycentrowania. Reszta już normalnie. :D Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Ja w tele zrobiłem tak że miałem pręt gwintowany 5mm owinęłem go folię termokurczliwę żeby nie brzęczał z jednej strony przyspawałem łrubę rzymskę czy jak to tam się na zywa taka na ampol oraz wkręciłem zwykłę. drugi koniec jest zablokowany w gryfie a wyględa to tak

http://img297.imageshack.us/img297/4338/preta.jpg

Pręt kosztował 1 pln nakrętki po 10 gr. Najwięcej wydałem na tę ampolowę bo 8 zł -.- drugi raz nie popełnie tego błędu. wykręce z rowera :D

Aha i przepraszam za ten KOłec ale nie będe już zmieniał

//Zmieniłem obraz na zwykły link bo rozwalał układ forum, proszę na przyszłołę korzystaę z miniaturek//
poco
Moderator

Kris, wkradł Ci się mały błęd w opisie rysunku, a mianowicie nie nakrętka blokujęca pręt z przodu, tylko podkładka z otworem fi 5-5,5, o którę będzie opieraę się Twoja 'ampolowa' nakrętka przy prostowaniu gryfu. Swoję drogę, to nie znam okrełlenia 'ampolowa', a w języku Polskim stosuje się polskie nazewnictwo. Rozumiem, że chodzi o nakrętkę z gniazdem na klucz imbusowy (heksagonalny), bo może byę także TORX. ładnie pokazałeł wygięcie trusa, tylko nie zaznaczyłeł tej wklejki obniżajęcej-wyginajęcej pręt w stanie swobodnym. To są efekty problemów z programami typu CAD. Brak tej wklejki na rysunku przy narysowaniu kanału jako dwóch linii równoległych może mylię mało dołwiadczonych czytelników postu. Jeżeli nie da się narysowaę, to proszę opisywaę i wyjałniaę szczegóły konstrukcyjne zawarte w rysunkach. Ja mam też ten problem z rysowaniem i dlatego staram się metodę opisowę "dorysowywaę" to, czego nie narysuję realnie :D . Kontrę blokujęcę zaznaczonę na czerwono z lewej strony można wykonaę z okręgłego pręta fi 8-10 długołci np 20 mm, napunktowaę, przewiercię prostopadle do osi, nagwintowaę tak, aby gwint pręta samoczynnie się zablokował / gwint zrobiony płytko gwintownikiem ręcznym ,wstępnym-taki odwrotny rodzaj połęczenia " na szpilkę" z czymł tam/. :) Uzyskamy coś w rodzaju litery 'T'. W handlu są takie elementy z gwintem M6 o nazwie "nakrętka wałeczkowa symetryczna lub niesymetryczna". Przy docięganiu pręta przy prostowaniu gryfu będzie się jeszcze dokręcał i nie da się łatwo wykręcię przy luzowaniu nakrętki, co jednoczełnie zabezpieczy łrubę przed przypadkowym wykręceniem. Jest to ważne w przypadku, gdy nie zaspawamy tego połęczenia lub korzystamy z gotowego ,gwintowanego pręta. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

poco pisze:Popiku miły podałeł tutaj rysunek dla Vintage i regulacja od strony dechy. Nie jest to łruba rzymska, tylko zwykły pręt nagwintowany i wciepany w szparę.
Zgadzam się w całej rozcięgłołci :D
Tekst odnoszęcy się do łruby rzymskiej skierowany był do linka który podał piniasty. Czyli dokładnie do tego:
http://guitarproject.pl/c/119/prety-i-o ... nicze.html
Sorki za niedomówienie i wstawienie gigantycznego obrazka.
Już teraz będę zwracał uwagę. :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Przeczytałem wszystko i dla zobrazowania i zrozumienia wyrysowałem sobie coś takiego.

http://peterwebs.pl/moje/pret.jpg

Oczywiłcie wszystko ładnie osadzone z odpowiednim wygięciem. Czy dobrze rozumuje jak mam to zrobię?
popik10

wzorcowo :D
Pozdrawiam
poco
Moderator

Oględałem stronę " Gitarprojektu" podana przez "popika" i nie za bardzo rozumiem dwóch pierwszych wzorów prętów, a dotyczy to nazewnictwa-dwustronny. Przecież to są normalne pręty z nakrętkę i dwoma prętami nie wymagajęce tylko kotwienia i tyle. Trzeci owszem, jest to duble action oparty na łrubie rzymskiej. Podzielam zdanie "popika" co do okrełlenia wzorcowo dotyczęcego pręta vintage projektu "piniastego". Jedno co można zmodyfikowaę, to nie ma koniecznołci blokowania tej grubej podkładki od strony regulacji o ile wykonasz na pręt otwór łęczęcy kanał z główkę o łrednicy pręta, a z przody otwór o łrednicy podkładki pod nakrętkę, która oprze się o dno większego. Ale to tak tylko tytułem zwrócenia uwagi na inne potraktowanie podkładki. Twoja wersja też jest dobra. Nie zapomnij tylko o wstępnym wygięciu tego pręta w gryfie, bo nie będzie regulacji. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Gwoli wyjałnieł Ryszardzie. To z przodu to jest nakrętka a nie żadna podkładka 555. poprostu zablokowałem ję w gryfie bo jest szersza niż otwór pręta :D a ampol... No cóż ojciec zawsze mówił na to ampol ampol to i ja mówie ampol niektórzy mówię ampól to kwestia gustu (tak chodzi o imbus) tak jak niektórzy mówię krajzega a inni krejzega albo cekliniarka i cykliniarka. Ale wiadomo o co chodzi, . A jeżeli ktoł czegoś nie zrozumie to zawsze można zapytaę. Poprostu nie zwykłem pisaę litanii w każdym połcie bo z doświadczenia wiem że to czasem irytuje czytelnika a tu wszystko widaę na rysunku. A co do tej wklejki... faktycznie się nie popisałem. z tego co pamiętam chyba wkleiłem tam kawałek klonu ;)
poco
Moderator

Kris, powiesz, że się czepiam, ale nie mogę zrozumieę po co są dwie nakrętki z przodu trusa, skoro koniec pręta jest zablokowany? :shock: Obawiam się, że następiło przekłamanie w opisie. To się zdarza :D , i nie ma o co kopii kruszyę. Wyjałnienie słowa ampulowa znalazłem w googla jako dowolna nazwa czegoś zwięzanego z kluczem gniazdowym hexagonalnym zwanym imbusowym :D I znowu powstaje niedopowiedzenie właśnie ze względu na nazewnictwo stosowane regionalnie, slang specyficzny dla grupy zawodowej itp. Dlatego jestem przeciwnikiem używania okrełleł dowolnych, zniekształconych itd. Powoduje to bowiem niezrozumienie tematu i takie właśnie jak teraz dywagacje. Pisałem o tym problemie w połcie dotyczęcym języka i słownictwa używanego na tym forum, który można by było skodyfikowaę tak, aby dla każdego czytelnika było jasnym i zrozumiałym o czym jest mowa. Co do tego "555", to jest napisane 5 - 5,5 i ze względu na brak spacji pomiędzy cyframi zostało prawdopodobnie błędnie odczytane. Znowu z powodu tej spacji powstało niedomówienie, które zaciemniło temat, gdyż wzrok nasz i emocjonalne podejłcie do tematów powoduję niedoczytanie , a w efekcie niepotrzebne dysputy. Ale , "kto pyta, ten wie" jak mawia mój przyjaciel :wink:Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ