Ukulele blueberry burst

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

michqq

Re: Ukulele blueberry burst

Nieprzeczytany post autor: michqq »

kossimon pisze: 2019-06-16, 23:01 To poddaje pod wętpliwołę zastosowanie nylonowych strun i mikrofonu wewnętrz. Powiedzmy, że jestem w stanie zrezygnowaę z tej funkcji i zrobię tylko elektryka pod struny metalowe.
To zrobisz.
:-)
W wersji minimum - wyfrezowanie będzie dla zmniejszenia wagi, zał barwa dęšłwięku będzie jaka się uda, nastroię się przecie da.
Porównaj to z głołnikiem gdzie wierzchnia płyta to membrana. Jełli połęczysz ja wyspę z obudowę to zgasisz dęšłwięk.
Ponadto. Jak już chcesz to semi to wyspa pod mostem nie pickupem.
Albo bez wyspy, za to obelkowaę płytę wierzchnię.

Instrument "skrzypcorozmiarowy" z wydłubanym body jakołtam jednak trochę gra - po góralsku są to "złóbcoki", a po równinnemu - mazanki.

Niektórzy robię je i współczełnie:

Obrazek

(Ciekawe czy na frezarce)
8-) 8-)
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

a jak się ma barwa takiej mazanki do skrzypiec?
pozdrowienia
Piotr
michqq

Cóż, barwa dęšłwięku jest oczywiłcie niestety charakterystyczna dla mazanek i złóbcoków a nie dla skrzypiec.
:lol: :lol:

Ale na serio zastanwaiam się czy współczesne złóbcoki (Zdjęcie: praca Mariana Styrczuli-Małniaka wziete z Wikipedii) robione są może frezarkę.
Klasycznie powinny byę wyżłobione w formie okręgłej niszy, a jego wersje to są pudła z prostymi łcianami.
Cóż, co innego jest łatwiej zrobię ręcznie a co innego jest łatwiej frezarkę...
:-)
Ostatnio zmieniony 2019-06-17, 20:37 przez michqq, łącznie zmieniany 1 raz.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

I właśnie o to się rozchodzi, żeby Szymon zrobił skrzypce a nie mazanki, wrrrróę - ukulele, a nie słuchawkę telefonu;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
kossimon

Nieprzeczytany post autor: kossimon »

Panowie,
widzę, że atmosfera trochę wyluzowała (co mnie bardzo cieszy).
Był moment, że myłlałem nie, że ja się obrażę, tylko, że Wy się obrazicie.

Decyzja - robię elektryka, ale z pudłem hollow (bez przegrody) - rozumiem wszystkie konsekwencje tej decyzji.

Wyspy w środku nie będzie - tylko krawędzie i dziura (chociaż gDzieł tam krzętaję mi się po głowie te f-ki - zostawię tę decyzję na póęšłniej).
Wydaje mi się, że wzmocnieł frontu nie będzie potrzeby robię - jego nie będę za mocno cieniował - obecnie deska ma grubołę 15mm, tył 27mm. Zważyłem jeszcze kontrolnie deski i front waży 600g, tył 1700g (tutaj jest sporo nadmiaru, bo nie wycięty jeszcze kształt - tak na oko 1400-1500 będzie ważył pełny tył). Wydaje mi się dużo a dojdzie jeszcze gryf i biżuteria. Mój "strat" waży 4300g a akustyk Samick'a 2160 tak że frezowanie to chyba dobry kierunek.

Wracajęc do testów pigmentowych (moje pytanie nr 5) - te pigmenty, które mam ani z wodę, ani z denaturatem bezbarwnym nie barwię wystarczajęco - zostaje tylko taki ... nalot koloru (choę z denaturatem wyględa to trochę lepiej). Takiego efektu jak w linku poniżej nie ma, a dokładnie o coś takiego mi chodzi:
viewtopic.php?f=11&t=2907
Czyli będę musiał kupię jednak bejcę w proszku spirytusowę...

Pozdrawiam serdecznie.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja tu nie odczułem napięcia żadnego. Widziałem tylko jednego chętnego do strzału sobie w kolano :lol:

Odp. pyt 5
Będziesz musiał kupię spirytusowę czarnę i taki turkus.
Napisz priva do Mola gdzie to kupił. Na pewno odpowie i doradzi.
Decyzja - robię elektryka, ale z pudłem hollow (bez przegrody) - rozumiem wszystkie konsekwencje tej decyzji.
Masz łwiadomołę, że będziesz musiał kleię mostek do płyty wierzchniej będęšłzastosowaę strunocięg?
Awatar użytkownika
kossimon

popik10 pisze: 2019-06-18, 05:41 Masz łwiadomołę, że będziesz musiał kleię mostek do płyty wierzchniej będęšłzastosowaę strunocięg?
Czy dobrze rozumiem, że naprężenie strun może powodowaę "wyrywanie" mostka ? strunocięg mi się po prostu nie podoba.
Byłem przekonany, że deska klonu 15mm będzie wystarczajęcym oparciem, ale w takim razie może faktycznie ta wyspa pod mostkiem nie jest złym pomysłem ... ?

Poszukałem w necie i widziałem, że standardowe wpusty na łruby mostka maję 22,78mm głębokołci - przy 15mm to 65% oparcia w materiale (chociaż będę szukał takiego na 4 struny oczywiłcie). Jak dodaę do tego, że struny tam będę pewnie 8-ki albo max 9-tki i że będzie ich 4 a nie 6 to nie powinno tam byę jakichł mega obciężeł.

Co myłlicie ?
popik10

Już w ogóle nie rozumiem założeł.
Chcesz zrobię hollow gdzie top ma 15mm? :shock:
Zrób to jak przysłowiowy Pan Bóg przykazał i idęšłw semi, ale semi z nastawieniem na elektrykę, bo akustycznie będzie tak se.
To jest rozwięzanie dla ciebie.
Obrazek
Przy czym top to około 4 -5 mm, i w tym bezpiecznie zamocujesz pickup.
Awatar użytkownika
kossimon

ok, dzięki, chyba czegoś tego szukałem.

Ale pojawiło mi się kolejne pytanie: jak jest taki top cienki to jest na nim górka na środku ? patrzęc na zdjęcia w internecie i blicki wydaje mi się, że tak i są na górze wyrzeęšłbione boki a od wnętrza łrodek.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Negocjacje zakołczone - to teraz faza projektu:) Bez tego będziemy mówili o swoich własnych wyobrażeniach, Ty 15 mm, a my raczej kilka - a pewnie chodziło o nie to samo:) Zrób projekt w postaci (najlepiej) rysunku technicznego - z wymiarami i opisem, to ułatwi dalsze kroki - zwłaszcza budujęcemu:)
pozdrowienia
Piotr
popik10

Wyględa to tak tylko troszkę inaczej (w twoim wypadku) :lol:
Obrazek
Skoro wybrałeł LP to cierp. Nikt nie mówił, że będzie łatwo :-D
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To co planujesz, opierajęc się na Twoim opisie, to ani hollow, ani thin line, ani solid.... po prostu deska z małę pustę przestrzenię w środku dla pocienienia korpusu it's all. W takim przypadku liczenie na dęšłwięk ze łrodka"pudła" jest pomyłkę systemowę. :-/
Zrobisz jak zechcesz, ale skoro to ma mieę i wyględ i funkcję, byę okrełlane zgodnie z przyjętę nomenklaturę lutniczę, to postaraj się to zrobię zgodnie ze sztukę, kanonami odpowiednimi dla okrełlonego typu konstrukcji.
To nie będzie łatwa i prosta jazda, więc droga na skróty odbije się czkawkę przy kolejnym przystanku na szlaku. Tak, że uzbroię się musisz w cierpliwołę , poęwiczyę oddechy, a podstawowe jako pierwsze primo, to jest to, o czym wspomniał PiotrCh, czyli PLAN. Dalej, to tylko trzymanie się planu i korekty przy zonkach, bo takie będę. O narzędziach nie wspomnę. ;-) :-(
Dla poszerzenia spojrzenia looknij na wycieczkę po fabryce Rickenackera, gdzie ich flagowe konstrukcje zobaczysz w trakcie wykonywania. to będzie coś podobnego, co pokazał popik, czyli obróbka topu od strony pleców z pełnego materiału i doklejane plecki. Tylko tam top jest płaski, a Ty planujesz relief, a to już wyższa szkoła jazdy na rowerze pancernym (obróbka dwustronna).
Wszystko przed Tobę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Proponuję teraz daę się wypowiedzieę Szymonowi bo namieszamy chłopakowi w głowie:)
Ma swoje założenia, ok. Ale żeby teraz nie było, że dyskutujemy sami ze sobę to następnym krokiem jest projekt - po projekcie możemy dalej się walcem przejeżdżaę w tył i w przód:) Wyjdzie z tego solid-body ;)

Szymon, może dził, może jutro pokażę zdjęcia mojego ostatniego ukulele. Ono ma właśnie sklepione i plecki i top. Czyli w połowie coś co sam chcesz zrobię. Ja zrobiłem klasycznę konstrukcję cienkołciennę - ale sklepionę bo też lubię kręgłe kształty na gitarach;) Ale ono brzmi jak ukulele, bo wszystko jest cienkie/gięte/rzeęšłbione. A wyględ - to kto co lubi:) Jest przygotowane pod pikap (piezo).
pozdrowienia
Piotr
michqq

PiotrCh pisze: 2019-06-18, 12:19 Proponuję teraz daę się wypowiedzieę Szymonowi bo namieszamy chłopakowi w głowie:)
Bo rozwięzał jest więcej niż jedno.

Szymon, jedna sprawa, w instrumentach akustycznych to nie jest tak że dęšłwięk wytwarzany przez strunę w powietrzu "wpada" potem do otworu pudła rezonansowego i tam się wzmacnia.

Jest taki efekt, owszem, ale on nie jest kluczowy.

Kluczowy efekt polega na tym, że naprężone drgajęce struny poprzez mostek/podstawek/prożek fizycznie mechanicznie rozruszywuję przynajmniej jednę łciankę komory rezonansowej, i ona, łcianka komory, dopiero drga produkujęc dęšłwięk.
(najgłosniejsze jego składniki)

Tak więc w akustyku struny muszę mechanicznie rozruszaę płyte do której są zaczepione lub przyciłnięte, a więc przynajmniej jedna płyta instrumentu musi byę na tyle cienka "membranowa" żeby się rozruszaę tym strunom wogóle dała.

Stęd w większołci akustyków płyta wierzchnia jest zrobiona z cienkiego ale użebrowanego podspodnio drewna, a w niektorych rodzajach akustyków jest to wręcz membrana ze skóry (banjo, banjola)

A jeszcze dodajmy że struny długie i ciężkie maję więcej energii mechanicznej niż krótkie i cienkie, więc co innego daję radę rozruszaę struny od basu, a co innego struny od ukulele.

Jełli chcesz zastosowaę 15mm płyte wierzchnię to nie oczekuj że będzie to akustyk.

Natomiast, Piotrze, ISTNIEJE taki rodzaj ukulele który jest "złóbcokiem" a więc ma wyfrezowany korpus przykryty ciełszę deseczkę. Jest to ukulele tahitałskie:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tahitian_ukulele
www.tahitiukulele.com
https://www.instructables.com/id/How-to ... n-Ukulele/

Komora rezonansowa w tym przypadku ma ma otwór na pleckach.
8-)
Ukłony.
michqq

kossimon pisze: 2019-06-16, 00:12
2. Czy są jakieł pickupy do elektrycznych ukulele ? z tego co widziałem jest Seymour Duncun Woody ale nie mogę znaleźć zasady działania a w otworze rezonansowym nie chcę go montowaę. Braę pod uwagę gitarowe pickupy (w internecie widziałem, że niektórzy tak robię, co generalnie mnie trochę sugeruje, że nie ma takich)
Sę na amazonie dostępne pickupy i wogóle elektronika przeznaczona dla czterostrunowych i trzystrunowych "cigarbox guitar":

https://www.amazon.com/Pre-Wired-4-Stri ... B00AUIWIRK

Edycja/Postscriptum:

Napisałem na priv, ale może upublicznię.

Istnieję wersje ukulele inspirowane ukulele tahitałskim, które wyględaję odprzodowo jak solid body.
Przykładem jest Pono TT-4:

https://www.theukulelesite.com/pono-tt- ... tring.html

Konstrukcyjnie rzecz bioręc jest to wyfrezowane body z otworem rezonansowym na pleckach, a pokryte od frontu cienkę deseczkę.

Przy okazji dowiedziałem sie że jest taki producent ukulele jak Pono.
Ich fabryczka/manufaktura ukulele na Jawie:

https://www.youtube.com/watch?time_cont ... pkq1i6VtC8

Może "ukulele blueberry burst" dałoby się zrobię jako wariację zbliżonego rodzaju?
ODPOWIEDZ