WIP: Gibson SG

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Dodatkowy fornir pozwoli ci zakryę również linię klejenia
Pozdrawiam
Jedidan12

Nieprzeczytany post autor: Jedidan12 »

Mam takie pytanie, Panowie. Otóż w jaki9 sposób nabię progi? Szukałem na forum ale nie znalazłem, może za mało. Chodzi mi o to czy mam je czymł przykleię? Kiedy zrobiłem próbę to wszedł strasznie ciężko, a ledwo tknięty wypadł. Jełli już taki temat był to proszę o linka :)
"Do or do not. There is no try." Yoda
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ważne żeby przy nacinaniu podstrunnicy zagłębię rzaz do takiej głębokołci jakę ma nóżka drutu progowego. Jełli zrobisz to za głęboko i próg nie będzie dobrze pasował może dojłę do tłumienia struny.
Sę takie specjalne szablony do sprawdzania głębokołci nacięcia.
Można go również zrobię samemu z kawałka cienkiej plastikowej płytki lub blaszki na której rysujemy linię oddalonę od krawędzi o odległołę jakę ma wysokołę właśnie w/w nóżka.
Wtedy jak włożysz taki szablon w rzaz masz już pewna informację czy nacięłeł wystarczajęco głęboko czy przesadziłeł.
Jak nie docięłeł to piłujesz dalej, jak przesadziłeł to już raczej musisz posiłkowaę się klejem. (choęby po to żeby wypełnię puste miejsca)
Pozdrawiam
Jedidan12

Super, dzięki. Co do szerokołci piłki to mój dziadek to przewidział zeszlifowujęc ję na wymiar (suwmiarka). Użyłem taki gumowy młotek do kafelek Myłlę, że niewielka ilołę kleju nikomu nie zaszkodzi, a będzie pomocna, naprawdę nie wielka ;)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Glebokosc rowka na prog mozna ograniczyc przyklejajac po obustronach pilki drewniane klocki , robi tak wielu lutnikow. ja zmajstrowalem sobie pilke z profili aluminiowych, brzeszczot jest wysuniety dokladnie na zadana glebokosc...
Jak to wyglada :
http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=61
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 18:00 przez Zenek_Spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Sa tez profesjonalne ograniczniki glebokosci... Tu na focie:

Obrazek
Jedidan12

Witajcie. Niestety ale projekt ma trochę obsuwy czasowej, dlatego dopiero teraz będę malował. No i pojawia się zasadnicze pytanie. Pomalowaę korpus i gryf osobno i dopiero potem kleię, czy też kleię, ewentualne nierównołci ukryę, a następnie malowaę?

Daniel.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Najpierw kleię. Musisz połęczyę drewno z drewnem a lakier by w tym przeszkadzał. Nawet jakbył nie lakierował miejsc kontaktu to przy montażu może powłoka na brzegu się lekko uszkodzię. Zawsze można też wprowadzię jakieł poprawki, założyę osprzęt i zobaczyę jak gra i w razie czego nie będzie szkoda lakieru.
Jedidan12

Ok. Dzięki.
Jedidan12

No, dobra gitarka elegancko sklejona ^^ Teraz kolejne pytanie. Nabijaę mocowanie mostku teraz czy po malowaniu, no bo jak pomaluję to chyba lakier może pęknęę, no nie? Na YT znalazłem, nie nabijał jednak ja mam pewne wętpliwołci...
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Jeżeli malujesz lakierem nitro to możesz i po lakierowaniu bo schnie on dosyę szybko ale jego utwardzanie trochę trwa i na poczętku jest miękki więc nie ma mowy o pękaniu czy odpryskach.
ODPOWIEDZ