Gitara semi-hollow,hollow body z aktywnymi przetwornikami

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

softrock94

Gitara semi-hollow,hollow body z aktywnymi przetwornikami

Nieprzeczytany post autor: softrock94 »

Witam.Dawno mnie tu nie było ale mam pytanie w zakresie elektroniki.Mam zamiar po wakacjach i po kilku występach kupię sobie nowę gitarkę(w kołcu :D).Przedstawia teraz moję sytuację
Mam zespół coverowy i potrzebuje wszechstronnę gitarę do wszystkiego.Od Rage Agianst The Machine do Johna Mayera.Chciałbym kupię gitarę typu semi-hollow lub hollow body np.http://www.thomann.de/pl/epiphone_dot_studio_wrb.htm lub http://allegro.pl/hofner-hct-cg-poznan- ... 72345.html i wstawię aktywne przetworniki.Teraz pytanie czy taka zmiana jest w ogóle opłacalna?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Nie ma wszechstronnych gitar. Musisz uwzglednic kompromisy albo miec kilka instrumentow. Les Paul nie zabrzmi jak Tele i strato jak L5. Musisz sprobowac wybrac jakies wioslo osobiscie metoda prob i bledow. Uaktywnienie gitary nie zrobi jej uniwersalna.
softrock94

Nieprzeczytany post autor: softrock94 »

Rozumiem, że nie ma uniwersalnych gitar,ale pytam w tej sprawie ponieważ wydaje mi się, że dajęc aktywne przetworniki do hollow-body można daę gitarce trochę mocniejsze brzmienie.Myłlałem także o zmianie przetworników tylko,że jeden aktywny a drugi np.Seymour Duncan Sh2.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Sę też pasywne o mocniejszym brzmieniu, włród SD spokojnie można takie znaleźć; a żeby połęczyę aktywny z pasywnym trzeba dokupię dodatkowy układ. Był taki w sprzedaży w merlinpickups. Ja bym celował w dwa pasywne. Poza tym 'mocarnołę' brzmienia zależy w dużym stopniu od wzmacniacza i jakiej jakołci ma przester itd. Myłlę, że najbardziej uniwersalny zestaw to np. jakił słabszy przetwornik przy gryfie, mocniejszy przy mołcie, do tego rozłęczanie cewek i inne cuda...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie bardzo rozumiem idei tej zmiany. Dla mnie to jest dodawanie wodotrysku do zegarka. Tak jak w poprzednim połcie michau25 to samo myłlę. Poza tym ,to czy kupujesz przedmiot czy gitarę, bo gitarę powinno się najpierw ograę. A może nie potrzeba nic zmieniaę i będzie super!? Semi i hollow maja specyficzne włałciwołci uaktywniajęce się w pasywnych układach. Dajęc aktywne, równie dobrze możesz zrobię gitarę ze szpadla. Oczywiłcie ironizuję , ale tak to widzę i nie piszę tego złołliwie, ale abył może przemyłlał jeszcze raz temat. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

No tak , tylko mowimy o dwoch roznych rzeczach . Wzmocnienie sygnalu to zupelnie cos innego niz uniwersalnosc brzmienia. Najlepszy bylby chyba superstrat z ukladem H S H , mozliwoscia rozlaczania cewek i dodatkowo ukladem aktywnym... Mozna wtedy zasymulowac kilka instrumentow...
K-man

Nieprzeczytany post autor: K-man »

Tak do wszystkiego czyli ni pies ni wydra :)
Jest taka gitara co to generalnie jest do niczego ale do grania coverów jest idealna. Zainteresuj się PRSem czy rozsądniej jego japołskim klonem.
ODPOWIEDZ