Proba przyblizenia surowych "chinskich" skrzypiec do standartu Stradivariusa :) x 10
Moderator: poco
Re: Proba przyblizenia surowych "chinskich" skrzypiec do standartu Stradivariusa :) x 10
To moje pisanie jest trochę siekiera ciosane. Nie umiem redagowaę jak Wy.
Przy remontowaniu manufaktury nie zmienia sie lakieru. Lakier to historia instrumentu po co to zmywaę, w niczym to nie pomorze. Przy odnawianiu instrumentu robi sie korektę lakieru uzupełnia ubytki odpryski i dobiera sie kolor do wyretuszowania. Matuje sie 2000 i na koniec politura na olej i na drugi Dzieł wycięgniecie oleju z polerowaniem.
Wiem że każdy łwieżak chce dawaę nowy lakier, bo w mentalnołci polaka tak wyględa odnawianie. Też tak kiedyś zrobiłem ale to było nitro i chciałem podniełę cenę skrzypiec więc dęłem nowy lakier.
Teraz tak uzupełniajęc poprzedni post. Lakierowanie spirytusem jest trudniejsze niż olejem. Na Yt są filmiki jak lakieruję olejem. Bardzo trudno jest zrobię ciemne skrzypce spirytusem chyba tylko pistoletem można zrobię ciemno. Tak czy inaczej trzeba zainwestowaę w jakęł maszynę, kompresor i pistolet do spirytu albo szafa uv do olejnych lakierów . Na poczętek można próbowaę bez sprzętu może coś z tego będzie.
Przy remontowaniu manufaktury nie zmienia sie lakieru. Lakier to historia instrumentu po co to zmywaę, w niczym to nie pomorze. Przy odnawianiu instrumentu robi sie korektę lakieru uzupełnia ubytki odpryski i dobiera sie kolor do wyretuszowania. Matuje sie 2000 i na koniec politura na olej i na drugi Dzieł wycięgniecie oleju z polerowaniem.
Wiem że każdy łwieżak chce dawaę nowy lakier, bo w mentalnołci polaka tak wyględa odnawianie. Też tak kiedyś zrobiłem ale to było nitro i chciałem podniełę cenę skrzypiec więc dęłem nowy lakier.
Teraz tak uzupełniajęc poprzedni post. Lakierowanie spirytusem jest trudniejsze niż olejem. Na Yt są filmiki jak lakieruję olejem. Bardzo trudno jest zrobię ciemne skrzypce spirytusem chyba tylko pistoletem można zrobię ciemno. Tak czy inaczej trzeba zainwestowaę w jakęł maszynę, kompresor i pistolet do spirytu albo szafa uv do olejnych lakierów . Na poczętek można próbowaę bez sprzętu może coś z tego będzie.
- Waldzither9
Re: Proba przyblizenia surowych "chinskich" skrzypiec do standartu Stradivariusa :) x 10
Czyli w starych skrzypcach gdzie pod podstawkiem jest mega-wytarcie lakieru/koloru do gołego drewna można po zmatowieniu miejsca odkryte
1/uzupełnię gruntem,
2/przetrzeę lekko papierem 2000,
3/zafarbowaę olejnę skrzypcowę pod kolor reszty skrzypiec i
4/na koniec varnish +
5/wycięgnięcie oleju z polerowaniem.
Pytam bo nie jestem w tym dobry i mogę wszystko poprzekręcaę. Czy tyle warstw nie zabije dęšłwięku?
Typowe stare skrzypce to pęknięcia w okolicy efów i duże przetarcie pod podstawkiem.
Co do napraw pęknięę literatura jest obfita i dokładna, co do napraw lakierniczych nie jest to proste.
A co do porad chiłskiego Norwega z Japonii, to stosuje on lutnicze KungFu i po filmiku jak rozkleja skrzypce młotkiem i szpachelkę na zimno wolę go nie nałladowaę bezkrytycznie.
1/uzupełnię gruntem,
2/przetrzeę lekko papierem 2000,
3/zafarbowaę olejnę skrzypcowę pod kolor reszty skrzypiec i
4/na koniec varnish +
5/wycięgnięcie oleju z polerowaniem.
Pytam bo nie jestem w tym dobry i mogę wszystko poprzekręcaę. Czy tyle warstw nie zabije dęšłwięku?
Typowe stare skrzypce to pęknięcia w okolicy efów i duże przetarcie pod podstawkiem.
Co do napraw pęknięę literatura jest obfita i dokładna, co do napraw lakierniczych nie jest to proste.
A co do porad chiłskiego Norwega z Japonii, to stosuje on lutnicze KungFu i po filmiku jak rozkleja skrzypce młotkiem i szpachelkę na zimno wolę go nie nałladowaę bezkrytycznie.
Pozdrawiam Andrzej
Dzisiaj stawiałem nowy podstawek na takie przetarcie do gołego drewna. Oczywiłcie jest trudniej to spasowaę. Dlatego najlepiej jest jak ktoł ma czas zalaę to lakierem do równego zmatowaę i psaowaę na takiej powierzchni. Do tego używam lakieru retuszerskiego to chyba ten https://www.joha.eu/en/varnishes/retouc ... less?c=317 . Jest łwietny, mocno wypełnia i słabo sie kurczy jak schnie, ma mocny połysk.
Najpierw nim gruntuje po jakimł czasie przychodzi ten lakier z odpowiednim kolorem. Jak kolor w miarę pasuje mocę to dopełniam raz dziennie do równego. Póęšłniej matowanie wszystkiego 2000 pasowanie duszy, pasowanie podstawka i politura z olejem, na drugi Dzieł wycięgnięcie oleju.
Smyczkowe instrumenty otwiera sie na sucho. Po to jest klejone glutynę żeby można było to otworzyę. Młotek, nóż z blachy, wyczucie i otwarte.
Najpierw nim gruntuje po jakimł czasie przychodzi ten lakier z odpowiednim kolorem. Jak kolor w miarę pasuje mocę to dopełniam raz dziennie do równego. Póęšłniej matowanie wszystkiego 2000 pasowanie duszy, pasowanie podstawka i politura z olejem, na drugi Dzieł wycięgnięcie oleju.
Smyczkowe instrumenty otwiera sie na sucho. Po to jest klejone glutynę żeby można było to otworzyę. Młotek, nóż z blachy, wyczucie i otwarte.
- Waldzither9
No to już będę wiedział , że metoda młotkowo-nożowa na sucho jest OK , tego nie wiedziałem.
Za informacje o lakierowaniu wielkie dziękuję.
Za informacje o lakierowaniu wielkie dziękuję.
Pozdrawiam Andrzej
Ciesze sie, ze znalazlem sporo nowego materialu do przesledzenia. Dzieki ! Pozdrawiam.
Skrzypce - Pani instrumentow muzycznych !
Wlasciwie te skrzypce zostaly ukonczone. Ukonczone calkowicie nie ! Ale juz mozna na nich grac. Przewiduje szereg dalszych poprawek , przedewszystim zalozenie strun Dominant. Nie moge zamiescic zdjec bo znowu zapomnialem jak to tu sie robi. Moze ktos zechce pomoc i wyjasni mi raz jeszcze
Skrzypce - Pani instrumentow muzycznych !
- Waldzither9
W tym wętku jeden z ostatnich wpisów przypominał (mam nadzieję nic się nie zmieniło).
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... 378#p46378
Jedni maję w roku porę suchę i deszczowę a inni modelarskę i lutniczę
Forum wita. Niestety chyba Paramonov mniej uczestniczy w Forum z powodów obiektywnych, zdrowie, rodzina, koronawirus etc
tego formatu doradcę trudno zastępię toteż może byę mniej ruchu na forum w dziale skrzypcowym.
Ale to tylko moje obawy zobaczymy jak wyjdzie.
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... 378#p46378
Jedni maję w roku porę suchę i deszczowę a inni modelarskę i lutniczę

Forum wita. Niestety chyba Paramonov mniej uczestniczy w Forum z powodów obiektywnych, zdrowie, rodzina, koronawirus etc
tego formatu doradcę trudno zastępię toteż może byę mniej ruchu na forum w dziale skrzypcowym.
Ale to tylko moje obawy zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdrawiam Andrzej