Elektryczne Ukulele
Moderator: poco
Rozłęczanie cewek to co innego niż przełęczanie "szeregowo/równolegle"
http://merlinpickups.pl/merlin/instrukcje/insthum.jpg tutaj jest przedstawione m. in. przełęczanie "szeregowo/równolegle" humbackera.
A co do potencjometrów to można zastosowaę jeden vol i jeden tone w tym przypadku. W wyniku rozęczania cewek oczywiłcie uzyska się jedego singla bo druga jest odłęczana.
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... tone_split
To jest schemat, który Cię interesuje.
Jełli zastosujemy dwa potencjometry push/pull i vol, i tone (jeden od rozłaczania a drugi "sz/r" to chyba będę na maksa wykorzystane możliwołci.
Można też zastosowaę osobny przełęcznik do "sz/r".
http://merlinpickups.pl/merlin/instrukcje/insthum.jpg tutaj jest przedstawione m. in. przełęczanie "szeregowo/równolegle" humbackera.
A co do potencjometrów to można zastosowaę jeden vol i jeden tone w tym przypadku. W wyniku rozęczania cewek oczywiłcie uzyska się jedego singla bo druga jest odłęczana.
http://www.seymourduncan.com/support/wi ... tone_split
To jest schemat, który Cię interesuje.
Jełli zastosujemy dwa potencjometry push/pull i vol, i tone (jeden od rozłaczania a drugi "sz/r" to chyba będę na maksa wykorzystane możliwołci.
Można też zastosowaę osobny przełęcznik do "sz/r".
Dzięki wielkie za pomoc i chyba o czymł takim myłlałem tylko bez schematu to takiego połęczenia nie polutuje
,chyba będę musiał zostaę przy opcji albo szer/równ albo rozłęczanie, zawsze można to potem zmienię.
Najciekawiej było by zrobię tak:
Jeden przełęcznik w standardowym dla Les Paul'a miejscu odpowiedzialny za przełęczanie szer/równ, i na dole korpusu vol/ton/i push pull od rozłęczania cewek ale jak to teraz rozrysowaę?

Najciekawiej było by zrobię tak:
Jeden przełęcznik w standardowym dla Les Paul'a miejscu odpowiedzialny za przełęczanie szer/równ, i na dole korpusu vol/ton/i push pull od rozłęczania cewek ale jak to teraz rozrysowaę?

Ostatnio zmieniony 2011-09-08, 14:07 przez PawelM, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Pawe
Próbowałem pogodzię oba rozwięzania bo po co się ograniczaę
Pytanie tylko czy jest to dobrze zrobione :P

Pytanie tylko czy jest to dobrze zrobione :P

Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 16:49 przez michau25, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba pozostanie zakupienie elementów i polutowanie tego na sucho poza uke, testy na akustyku i zobaczymy
. Na schemacie cap.047 to kondensator 47nF?
Ten przełęcznik dwu pozycyjny i potek Tone ile ma mieę k? 500?
Dało by się dorzucię jeszcze jeden potencjometr
? przepraszam za mieszanie ale chciałbym żeby było tak jak w oryginale jak coś to będzie jeden atrapa 

Ten przełęcznik dwu pozycyjny i potek Tone ile ma mieę k? 500?
Dało by się dorzucię jeszcze jeden potencjometr

pozdrawiam Pawe
Tak, cap.047 to kondensator 47nF. Tone k500 tak jak vol a przełęcznik to nie wiem.
A ten potencjometr to do czego? Jest jeden przetwornik, możesz regulowaę jego barwę i głołnołę. Nie widzę więcej możliwołci. A jełli chodzi tylko o wyględ to by musiały byę dwa potki atrapy bo w lp są 4. Jak dla mnie to strata pieniędzy i niepotrzebne dziurawienie dechy.
A ten potencjometr to do czego? Jest jeden przetwornik, możesz regulowaę jego barwę i głołnołę. Nie widzę więcej możliwołci. A jełli chodzi tylko o wyględ to by musiały byę dwa potki atrapy bo w lp są 4. Jak dla mnie to strata pieniędzy i niepotrzebne dziurawienie dechy.
A racja pomyliłem, przy dwóch jest ok. ale trzy by dziwnie wyględały.
Zostawiam tak jak jest. Z ciekawołci jak działa taki potencjometr push pull oprócz kręcenia volume naciska się go jak włęcznik?
Czyli podsumowujęc będę teoretycznie 4 możliwołci zmiany brzmienia + regulacja Tonu?
Jakoł nie mogę sobie tego wyobrazię
nie będzie takiego ustawienia przy którym nie będzie to działaę. Czyli załóżmy zmieniamy na szeregowo do tego rozłęczamy cewki i na odwrót i za każdym razem będzie to hulaę z innę barwę ?
Dzięki wielkie za cierpliwołę!!! 
Zostawiam tak jak jest. Z ciekawołci jak działa taki potencjometr push pull oprócz kręcenia volume naciska się go jak włęcznik?
Czyli podsumowujęc będę teoretycznie 4 możliwołci zmiany brzmienia + regulacja Tonu?
Jakoł nie mogę sobie tego wyobrazię

pozdrawiam Pawe