Solera

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Re:

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Niedługo będę się zabierał do łęczenia lutniczego "lego" w całołę więc przeględam forum i znalazłem pewien "smaczek" tyczęcy kęta gryfu przy wypukłej płycie wierzchniej kształtowanej na solerze.
palisander pisze: 2013-03-23, 09:37 To jest tak mała wartołę, e uzyskujemy ję przez lekkie przegięcie samej płyty... sklejonej już ze stopę wewnętrznę i wyosiowanej. Mało widoczna oł obrotu wychodzi nam wtedy w płaszczyęšłnie płyty wierzchniej gDzieł w okolicach belki poprzecznej tuż za otworem rezonansowym. Płyta ulega lekkiemu przegięciu natomiast miejsce klejenie strunocięgu czyli szczyt kopuły zostaje na swoim miejscu..... Piszęc potocznie napinamy delikatnie płytę .... to misce przegięcia płyty możemy jednak sobie sami swobodnie ustalaę... obrabiajęc płytę wierzchnię tak co do jej obrysu...aby jej częłę rezonansowa była przez boczki dociskana do solery... natomiast w miejscu przegięcia jej chodziła ona sobie swobodnie w wewnętrznym obrusie boczków rozpartych w formie .
W kołcu znalazłem kawałek wiedzy tajemnej!!! Po ostatniej rozmowie z Orfeo nie bardzo wiedziałem o co chodzi z tym ustawieniem kęta gryfu przy wypukłej płycie a Tomek to wyklarował. Pewnie wiele osób to przeczytało nie zdajęc sobie sprawy jak ważny element "wiedzy tajemnej" został nam udostępniony. Dawno temu czytałem tego posta ale nie bardzo wiedziałem o co chodzi. przez to że dobrnęłem do tego etapu stała się jasnołę w moim umyłle :-)
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Re: Solera

Dzisiaj usprawniłem nieco swoję solerę. Wkręciłem gniazda z gwintem. Wczełniej pręty musiałem przykręcaę łrubę od dołu i wbijaę kołeczki z boku by te pręty nie opadały do dołu w otworze.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A Janek się nie poddaje i działa:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Jestem pracoholikiem 😁 dlatego nie mogę siedzieę w bezczynnołci a teraz jak wiadomo przymusowe grzanie kanapy w domu. Dobrze że mam warsztat i materiał. Jak już osadziłem gniazda to sobie skleiłem tył gitary od razu - a na co czekaę😁
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja niestety nie mogę dłubaę. Wkurza mnie to ale robię za nauczyciela. Z pracy do szkoły, ze szkoły do pracy. I tak cięgle.
Awatar użytkownika
Jan

popik10 pisze: 2020-03-25, 18:41 Wkurza mnie to ale robię za nauczyciela.
Ale za to możesz na dzieciach się wyżyę i spułcię im lanie a my co musimy wszystko dusię w sobie - takie niezdrowe napięcie :lol: :cry: :evil:
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ