Defil - szkolno treningowy

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

krissmar1

Re: Defil - szkolno treningowy

Nieprzeczytany post autor: krissmar1 »

Mam pytanie odnołnie prożka i siodełka. Czy kołę wołowa jest gotowana przed wycinaniem i czy jest może jeszcze jakoł odtłuszczana, może wybielana?
Pozdrawiam
Krzysztof.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Jest gotowana by odeszły reszki mięsa i tłuszcz, póęšłniej należy maksymalnie oskrobaę kołę z wszystkich resztek mięsnych i wymyę detergentem. Oczywiłcie kołę najpierw rozcinasz i usuwasz szpik i wszystkie możliwe kawałki mięsa. Po umyciu i wypłukaniu kołci wygotowuje się jeszcze raz z dodatkiem perhydrolu (woda + perhydrol) żeby je wyługowaę, niektórzy używaję zwykłego wybielacza do tkanin. Nie rób tego w domu :-) chyba że masz mocny odcięg. Perhydrol kupisz w sklepie dla fryzjerów.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Gotowe kołci są wybielane. Czasem da się kupię niebielone, które maję nieco beżowe zabarwienie

Janie, może zrobisz kiedyś relację z własnoręcznego przygotowania kołci? Jakieł zdjęcia bym zobaczył.
No i jak dużo jest z tym roboty? Gotowe kołci nie są drogie, czy warto robię to samemu?
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Po przerobieniu tematu i spreparowaniu kilku gnatów doszedłem do wniosku, że nie chce mi się więcej babraę i samodzielnie przygotowywaę materiał. Kołci są dostępne w kilku sklepach w Polsce obrobione a na alliexpres w różnych wymiarach i cenach przystępnych dla każdego. Kiedyś w dziale Custom Szopowym pokazywałem nawet jak to wyględa. Nie jest to żadna filozofia tylko parę godzin trzeba połwięcię na przygotowanie, jakieł dwie na pierwsze obgotowanie i jednę godzinę na wytrawienie, wybielenie no i czas na posprzętanie bałaganu. Nie warto robię tego dla jednej czy dwóch kołci. Jak ktoł ma ochotę sam preparowaę gnaty to od razu większę ilołę.
Pozdrawiam Janek
saint79

Nieprzeczytany post autor: saint79 »

Witam. To, jak to jest z tymi kołęmi. Obrobiłem wołowę i coś mi się łcianki za cienkie wydaję, 4-5mm, a jeszcze trzeba je doszlifowaę. Czy moęšłna skleię dwie częłci, by uzyskaę wymagany wymiar? Jeżeli już piszę o siodełku, to czy duży wpływ na brzmienie w gitarze elektrycznej basowej będzie miało siodełko wykonane z kołci, mosiędzu czy też standardowo montowane w masówkach.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Grube kołci są z krowy/byka , ma to byę kołę udowa, na dodatek najlepiej aby to była stara albo bardzo stara sztuka (zwierzę)
u starych sztuk łcianki kołci przyrastały długo i są grube, u sztuk ze współczesnego chowu na ubój kołci są ciełsze bo od młodych osobników.Podobno z mlecznych krów kołci są grubsze bo żyję dłużej. Kołci akustycznie chyba nic nie przebije, a na pewno w tym przedziale cenowym.
Pozdrawiam Andrzej
krissmar1

Nieprzeczytany post autor: krissmar1 »

Czełę, padła tu wypowiedęšł, że można kołci kupię na aliexpress. Jak jakołciowo wypadaję wszystkie te materiały, narzędzia i sprzęt służęcy do lutnictwa? Czy korzystacie często z aliexpress w swoich poczynaniach lutniczych (naprawy, budowa instrumentów)? Zauważyłem że asortyment jest tam bardzo duży a i ceny są przystępne w porównaniu do polskich sklepów. Ale czy warto?
Pozdrawiam
Krzysztof

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Waldzither9

Niektóre rzeczy są rewelacyjne, inne kiepskie, jedne tałsze a inne droższe od naszych. Trzeba umieę kupowaę.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
SebastianL

Raz kupiłem na Aliexpress rozwiertak do otworów na kołki. Kosztował 50 złotych i jest tępy. Takie narzędzie niestety nie bardzo da się domowym sposobem naostrzyę. U nas normalny kosztuje od 300 złotych. Jakby zamawiaę gdzie indziej w Unii Europejskiej, to po przeliczeniu na nasze wychodzi podobnie.

Ceny są niskie, ale kupujęc tam osłabiamy polskę gospodarkę. ęšłĽartem mówi się że za kilkadziesięt lat będziemy jeęšłdzię do Chin jako tania siła robocza :) Jak jest na prawdę nie wiem, bo nie znam się na handlu.

W Polsce ceny prożków z naturalnej kołci nie są wysokie moim zdaniem. U Henglewskich prożek i siodełko kosztuję po 13 złotych. Ceny w Hiszpanii to 2 euro netto +/- 20 centów. Po doliczeniu podatku i opłaty za paypal wychodzi około 11 złotych.
Awatar użytkownika
Waldzither9

warto i do konkurencji czasem zaględnęę. Co do rozwiertaka to na pewno jakoł da się naostrzyę, ale jak z kiepskiej stali to byłby to efekt krótkotrwały i niewarto.
Ostatnio zmieniony 2021-03-21, 22:35 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
SebastianL

Włałnie taki mam :)

Jest tępy, ale udało się wykonaę otwory na kołki oraz strugawkę do kołków. Ale ile było kręcenia :)
Jakołci stali nie potrafię ocenię. Pilnik tego nie rusza.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jełli pilnik nie rusza to jest twarde. A skoro tak to można naostrzyę, są do tego specjalne kamienie
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Samemu dobrze nie naostrzysz, więc lepiej jest daę do ostrzenia w firmie specjalistycznej. Pewnie macie ich tam sporo.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W tego typu rozwiertakach nie tylko ostrza są problemem, w sumie to nawet mniejszy problem.
Więcej kłopotu sprawiaję komory na urobek. Dla tego co chwilę trzeba rozwiertak wycięgaę i czyłcię.
ODPOWIEDZ