Dzięki Sebastian
Na progi miałem jednę godzinę dziennie, przed zrobieniem obiadu.
Jeden próg około pół godziny zajmował.
A że robię to w mieszkaniu, mieszkam w bloku z 1924 roku i słyszę jak wszyscy moi sąsiedzi rozmawiaję, więc wieczorem nie chciałem im przeszkadzaę.
Potraktowałem klocek na siodełko pilnikiem na jednym kołcu i zapach skojarzył mi się z przypalonymi włosami na ręku.
Potem siodełko w gitarze poszlifowałem ciut od strony główki i zapach skojarzył mi się ze zgniłym ziemniakiem. To kołę?
Nie znam przeszłołci mojej gitary. Kupiłem ję w sporym sklepie z instrumentami muzycznymi chyba na poczętku 1988 roku i nic nie zmieniałem. Z tyłu główki jeszcze mam naklejkę z logo, adresem i telefonem sklepu.
W dziale z gitarami wisiała na pasku na wystajęcym ze łciany hakiem, nad sporę ilołcię wzmacniaczy gitarowych. Sprzedawca powiedział że tę mogę kupię taniej, taka jaka jest, bez opakowania, instrukcji, niczego dodatkowego. Najpierw próbował mi wcisnęę gitarę z aktywnymi przystawkami, ale powiedziałem mu że nie chcę gitary na baterię

Nawet nie wiedziałem wtedy co to jest za wynalazek.
Czasami szukam mojej gitary w sieci. Znalazłem takę samę, ale nie ma tej blokady strun. Moja ma. W mojej blokada jest dołę dobrze dopasowana do tego łuku na poczętku głowki, więc raczej na oryginalnę wyględa.
Szerokołę siodełka też wyględa na takę samę jak w mojej. Na pewno nie jest takie węskie jak ten poprawiany rowek pod moim siodełkiem.
...Już wyczytałem że w tej gitarze z linku brakuje blokady strun.
https://www.harmonycentral.com/forums/t ... -electric/
IMG_8968.JPG
W takim razie moja głowka musi byę symetryczna, bo struny idę prosto do kluczy. Ale jest ugięcie strun do dołu, pomiędzy siodełkiem a blokadę. Na zdjęciu struny nie są w ogóle napięte i blokada jest poluzowana, więc trochę się powyginały.
IMG_8967.JPG
Patrzyłem w skrzynce z narzędziami. Mam piłkę grubołci 0,3mm z malutkimi zębkami które nie wystaję na boki. Ale nie mam dłuta węższego niż siodełko. Te małe z drewnianymi ręczkami nie bardzo się do czegokolwiek nadaję.
IMG_8982.JPG
Zrobiłem też budżetowy pilnik według instrukcji popka10 do struny e1. Muszę chyba trochę bardziej potrenowaę wycinanie nim rowków. Przydało by się go usztywnię od góry.
Używacie jakichł przyrzędów pomagajęcych wycięę rowki, żeby wszystkie kęty rowka były dobre? Bo ja tak na oko, ręcznie próbowałem, czy to w ogóle tnie.
Nie chcę starego siodełka na razie niszczyę, dopóki będę miał pewnołci że nowe będę potrafił zrobię.
IMG_8977.JPG
informatkot - z siodełkiem nic nie jest nie tak, chyba że mi napiszecie że jest za bardzo wytarte

Chciałem je wymienię, bo słyszałem że z kołci są lepsze. Ale może ono jest z kołci...wtedy bym nie wymieniał.
Dzięki popik10 - popatrzę pod lupę jak to wyględa. Nie wiem czy lakier tam jest. Z boku podstunnicy jest lakier, ale na górze chyba nie było.
Dawno temu pamiętam że czyłciłem podstrunnicę i była bardzo matowa. Posmarowałem ję kilka razy jakimł olejem.