Jaka łźywica epoksydowa na podstrunnicą [fretless/bezprogowy]

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Mielcar

Jaka żywica epoksydowa na podstrunnicę [fretless/bezprogowy]

Nieprzeczytany post autor: Mielcar »

Witam szanownych forumowiczów!
Moje pytanie jest już włałciwie zawarte w temacie: Jakę żywicę epoksydowę należy stosowaę do zabezpieczania podstrunnicy fretlessa? Do wyboru jest wiele różnych żywic podstawowych, ich mieszanek i utwardzaczy stwarzanych do przeróżnych zastosował. Ciekawe informacje można znaleźć na stronach producentów, nie wiem czy mogę wrzucaę tu takie linki ;] Chodzi mi jednak o najodpowiedniejszy rodzaj żywicy do naszych zastosował. W tym
oraz w tym temacie: zamieszczono bardzo ciekawe opisy epoksydowania podstrunnicy preparatem, który nie jest niestety dostępny w naszym kraju (przynajmniej z tego co się orientowałem). Producent oczywiłcie nie podaje składu mieszanki, stęd mój problem ;]
Osobiłcie zastanawiałem się nad zastosowaniem żywicy podstawowej o nazwie handlowej Epidian 6 z odpowiednim utwardzaczem, w odpowiedniej proporcji (patrz strony producentów).
Co Panowie doradzaję w tej sprawie?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zenek będzie tutaj najlepszym doradcę z uwagi na jego specjalizację z basami. Co do lakierowania , to są rózne zdania, w których wszystko jest podyktowane materiałem podstrunnicy. Jeżeli twardy, to nie ma takiej potrzeby, a przy miękkim to poliuretan dwuskładnikowy. Zastosowanie flatów również odsuwa koniecznołę lakierowania podstrunnicy. Najpierw sprawdęšłmateriał, potem zrób próby, albo inaczej graj jakby nigdy nic i po pewnym czasie ocenisz, czy występiły uszkodzenia. Fretless ma to do siebie, że zawsze można go delikatnie szlifnęę bez demontażu i szkody dla reszty Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Mielcar

Dziękuję za odpowiedęšł! Włałnie, niestety materiał dołę miękki - klon. (choę "stety" ze względów estetyczych;]) Faktycznie, kiedy założyłem na próbę struny nilkowane i pograłem "na sucho" to na podstrunnicy nie było nawet łladu.. Nie wiem jednak, co byłoby przy bardziej agresywnym graniu. I myłlałem też o poliuretanie zamiast epoksydy, jest chyba łatwiej dostępny, muszę to rozważyę. Rozważałem też flaty, ale mimo wszystko chciałbym mieę też możliwołę grania na rounach, stęd ta zabawa z powłokami ;]
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W pierwszym wypadku wystarczy epidian 53 jest to żywica dołę płynna żeby przesycię włókno szklalne to i w tm wypadku wniknie w drewno do tego utwardzacz PAC bo tworzy po zżelowaniu laminat bardziej plastyczny. Jełli chcesz powłokę sztywniejszę wtedy utwardzacz Z1.
W wypadku zalewania i szlifowania radiusa to polecił bym raczej Epidian 5 - jest to klej (bardziej gęsty) w tym wypadku chyba lepszy. Pamiętaj jednak że jak wylejesz gruba warstwę żywicy to zacznie się szybko reakcja utwardzania i całołę może się mocno nagrzaę.
Pozdrawiam
Mielcar

Nie nie, mi zdecydowanie chodzi tylko o cienkę powłokę zabezpieczajęcę, coś na wzór tej z linku nr. 1. Myłlałem nad epidianem 53, jest łatwo dostępny i tani, ale na zdjęciach w internecie miał on zawsze żółtawy odcieł. Stęd dałem sobie z nim od razu spokój. Domyłlam się, że odcieł komponentu i utwardzacza branych osobnio nie zawsze równa się odcieniowi mieszaniny. Jak to wyględa w przypadku 53 po utwardzeniu? pozdrawiam!
popik10

No niestety taki żółtawy odcieł pozostaje, ale to w wypadku grubych warstw, w sytuacji kiedy "lięšłniesz" podstrunnicę będziesz miał kolor jak po malowaniu lakieru bezbarwnego.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Popiku, a czy nie popęka ten epidian po stwardnieniu? Pytam, bo mam nieciekawe doswiadczenia z Epidianem 5, onegdaj sprzedawanym w małych pojemnołciach. Powiedzmy tak, jako klej zdaje egzamin, a jako lakier nakładany na powierzchnie może się zaczęę łuszczyę. Poza tym nie wiem jak będzie zwilżał powierzchnię na której jest nanoszony. Jeżeli już, to raczej lakier dedykowany do drewna. Myłlę o poliuretanowym. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Dlatego można stosowaę epidian 5 jako klej - bo to jest klej. Jełli dasz gruba warstwę to oczywiłcie może popękaę, ale jak pisałem można go uplastycznię utwardzaczem PAC zamiast Z-1. Natomiast do zabezpieczenia powierzchni służy epidian 53, ma dobrę lepkołę i wnika w drewno.
To właśnie epoksydy są dedykowane do drewna, powstały nawet systemy budowy jachtów drewnianych z tymi żywicami:
http://www.westsystem.com.au/west_system/products
Nie twierdze, że krajowe żywice są najlepsze, można zastosowaę te firmy CES (sprawdzone organoleptycznie - bardzo dobre).
http://www.connector.pl/pl/oferta/zywic ... ikowe.html
http://www.c-l.pl/oferta,kategoria/10/Z ... e-CES.html
Obecnie na rynku nie ma problemu z takimi materiałami, a i ceny już nie są niebotyczne. Można wybraę materiał jaki się chce, ale do tego celu nasze wydaję mi się wystarczajęce.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ