Jaka łźywica epoksydowa na podstrunnicą [fretless/bezprogowy]
Moderator: poco
Jaka żywica epoksydowa na podstrunnicę [fretless/bezprogowy]
Witam szanownych forumowiczów!
Moje pytanie jest już włałciwie zawarte w temacie: Jakę żywicę epoksydowę należy stosowaę do zabezpieczania podstrunnicy fretlessa? Do wyboru jest wiele różnych żywic podstawowych, ich mieszanek i utwardzaczy stwarzanych do przeróżnych zastosował. Ciekawe informacje można znaleźć na stronach producentów, nie wiem czy mogę wrzucaę tu takie linki ;] Chodzi mi jednak o najodpowiedniejszy rodzaj żywicy do naszych zastosował. W tym
oraz w tym temacie: zamieszczono bardzo ciekawe opisy epoksydowania podstrunnicy preparatem, który nie jest niestety dostępny w naszym kraju (przynajmniej z tego co się orientowałem). Producent oczywiłcie nie podaje składu mieszanki, stęd mój problem ;]
Osobiłcie zastanawiałem się nad zastosowaniem żywicy podstawowej o nazwie handlowej Epidian 6 z odpowiednim utwardzaczem, w odpowiedniej proporcji (patrz strony producentów).
Co Panowie doradzaję w tej sprawie?
Moje pytanie jest już włałciwie zawarte w temacie: Jakę żywicę epoksydowę należy stosowaę do zabezpieczania podstrunnicy fretlessa? Do wyboru jest wiele różnych żywic podstawowych, ich mieszanek i utwardzaczy stwarzanych do przeróżnych zastosował. Ciekawe informacje można znaleźć na stronach producentów, nie wiem czy mogę wrzucaę tu takie linki ;] Chodzi mi jednak o najodpowiedniejszy rodzaj żywicy do naszych zastosował. W tym
oraz w tym temacie: zamieszczono bardzo ciekawe opisy epoksydowania podstrunnicy preparatem, który nie jest niestety dostępny w naszym kraju (przynajmniej z tego co się orientowałem). Producent oczywiłcie nie podaje składu mieszanki, stęd mój problem ;]
Osobiłcie zastanawiałem się nad zastosowaniem żywicy podstawowej o nazwie handlowej Epidian 6 z odpowiednim utwardzaczem, w odpowiedniej proporcji (patrz strony producentów).
Co Panowie doradzaję w tej sprawie?
Zenek będzie tutaj najlepszym doradcę z uwagi na jego specjalizację z basami. Co do lakierowania , to są rózne zdania, w których wszystko jest podyktowane materiałem podstrunnicy. Jeżeli twardy, to nie ma takiej potrzeby, a przy miękkim to poliuretan dwuskładnikowy. Zastosowanie flatów również odsuwa koniecznołę lakierowania podstrunnicy. Najpierw sprawdęšłmateriał, potem zrób próby, albo inaczej graj jakby nigdy nic i po pewnym czasie ocenisz, czy występiły uszkodzenia. Fretless ma to do siebie, że zawsze można go delikatnie szlifnęę bez demontażu i szkody dla reszty Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dziękuję za odpowiedęšł! Włałnie, niestety materiał dołę miękki - klon. (choę "stety" ze względów estetyczych;]) Faktycznie, kiedy założyłem na próbę struny nilkowane i pograłem "na sucho" to na podstrunnicy nie było nawet łladu.. Nie wiem jednak, co byłoby przy bardziej agresywnym graniu. I myłlałem też o poliuretanie zamiast epoksydy, jest chyba łatwiej dostępny, muszę to rozważyę. Rozważałem też flaty, ale mimo wszystko chciałbym mieę też możliwołę grania na rounach, stęd ta zabawa z powłokami ;]
W pierwszym wypadku wystarczy epidian 53 jest to żywica dołę płynna żeby przesycię włókno szklalne to i w tm wypadku wniknie w drewno do tego utwardzacz PAC bo tworzy po zżelowaniu laminat bardziej plastyczny. Jełli chcesz powłokę sztywniejszę wtedy utwardzacz Z1.
W wypadku zalewania i szlifowania radiusa to polecił bym raczej Epidian 5 - jest to klej (bardziej gęsty) w tym wypadku chyba lepszy. Pamiętaj jednak że jak wylejesz gruba warstwę żywicy to zacznie się szybko reakcja utwardzania i całołę może się mocno nagrzaę.
Pozdrawiam
W wypadku zalewania i szlifowania radiusa to polecił bym raczej Epidian 5 - jest to klej (bardziej gęsty) w tym wypadku chyba lepszy. Pamiętaj jednak że jak wylejesz gruba warstwę żywicy to zacznie się szybko reakcja utwardzania i całołę może się mocno nagrzaę.
Pozdrawiam
Nie nie, mi zdecydowanie chodzi tylko o cienkę powłokę zabezpieczajęcę, coś na wzór tej z linku nr. 1. Myłlałem nad epidianem 53, jest łatwo dostępny i tani, ale na zdjęciach w internecie miał on zawsze żółtawy odcieł. Stęd dałem sobie z nim od razu spokój. Domyłlam się, że odcieł komponentu i utwardzacza branych osobnio nie zawsze równa się odcieniowi mieszaniny. Jak to wyględa w przypadku 53 po utwardzeniu? pozdrawiam!
Popiku, a czy nie popęka ten epidian po stwardnieniu? Pytam, bo mam nieciekawe doswiadczenia z Epidianem 5, onegdaj sprzedawanym w małych pojemnołciach. Powiedzmy tak, jako klej zdaje egzamin, a jako lakier nakładany na powierzchnie może się zaczęę łuszczyę. Poza tym nie wiem jak będzie zwilżał powierzchnię na której jest nanoszony. Jeżeli już, to raczej lakier dedykowany do drewna. Myłlę o poliuretanowym. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Dlatego można stosowaę epidian 5 jako klej - bo to jest klej. Jełli dasz gruba warstwę to oczywiłcie może popękaę, ale jak pisałem można go uplastycznię utwardzaczem PAC zamiast Z-1. Natomiast do zabezpieczenia powierzchni służy epidian 53, ma dobrę lepkołę i wnika w drewno.
To właśnie epoksydy są dedykowane do drewna, powstały nawet systemy budowy jachtów drewnianych z tymi żywicami:
http://www.westsystem.com.au/west_system/products
Nie twierdze, że krajowe żywice są najlepsze, można zastosowaę te firmy CES (sprawdzone organoleptycznie - bardzo dobre).
http://www.connector.pl/pl/oferta/zywic ... ikowe.html
http://www.c-l.pl/oferta,kategoria/10/Z ... e-CES.html
Obecnie na rynku nie ma problemu z takimi materiałami, a i ceny już nie są niebotyczne. Można wybraę materiał jaki się chce, ale do tego celu nasze wydaję mi się wystarczajęce.
Pozdrawiam
To właśnie epoksydy są dedykowane do drewna, powstały nawet systemy budowy jachtów drewnianych z tymi żywicami:
http://www.westsystem.com.au/west_system/products
Nie twierdze, że krajowe żywice są najlepsze, można zastosowaę te firmy CES (sprawdzone organoleptycznie - bardzo dobre).
http://www.connector.pl/pl/oferta/zywic ... ikowe.html
http://www.c-l.pl/oferta,kategoria/10/Z ... e-CES.html
Obecnie na rynku nie ma problemu z takimi materiałami, a i ceny już nie są niebotyczne. Można wybraę materiał jaki się chce, ale do tego celu nasze wydaję mi się wystarczajęce.
Pozdrawiam