Sezon grzybowo-nalewkowy
Moderator: poco
Re: Sezon grzybowy
Zazdraszczam tej wiedzy i doświadczenia...bo grzyby lubię, ale jakoł tak... - a pieczarki? 
			
			
									
						
							pozdrowienia
Piotr
			
						Piotr
Re: Sezon grzybowy
... - a pieczarki - rosnę w sklepie 
 i zbiera je się z koszem ale sklepowym.
			
			
									
						
							Pozdrawiam Janek
			
						Re: Sezon grzybowy
Tak trochę muchomorów jest jadalnych i są bardzo smaczne, zdziwił był się jak bardzo. Czesi zbieraję Muchomory czerwieniejęce i jest to u nich normalny grzyb nikt nie ma oporów przed jego jedzeniem, nazywaję je Ruęšłovky. Ja zbieram te dwa, które pokazałem ale są jeszcze inne ale nie tak smaczne.
Tylko tu podobnie z resztę jak w przypadku każdych grzybów blaszkowych potrzebna jest 100% pewnołę i wiedza bo pomyłka może kosztowaę życie jak w ostatnich miesięcach facet otruł czterech sąsiadów dajęc im grzyby blaszkowe.
W Polsce jak nie zbierasz grzybów blaszkowych to nic ci nie grozi co najwyżej kibelek
Pozdrawiam Janek
			
						- SebastianL
 - Posty: 754
 - Rejestracja: 2020-06-16, 08:55
 - Lokalizacja: Gliwice
 
Re: Sezon grzybowy
Ponoę ortodoksyjni smakosze grzybów nie uznaję pieczarki z grzyba. Nie wiem tylko na ile jest to dowcip 
Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.
			
			
									
						
										
						Na grzyby lubię chodzię, lecz nie znam się na nich ani trochę. Raczej robię to dla przyjemnołci płynęcej z wędrowania po lesie.
Re: Sezon grzybowy
Dzisiaj na spacerze ułmiechnęły się do mnie dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
			
			
									
						
							Pozdrawiam Janek
			
						- 
				informatkot
 - Posty: 459
 - Rejestracja: 2010-03-14, 10:48
 
Re: Sezon grzybowy
przez całkowitych ignorantów mylona z kanię rudę.Jan pisze: 2021-09-06, 22:22 â?ł dwie Kanie Czubajki. Można je poznaę po tym, że maję zygzaki na trzonie i ruchomy pierłcieł. Przez dyletantów najczęłciej mylone są ze łmiertelnie trujęcym muchomorem zielonawym lub innymi czubajkami lub czubajeczkami.
ĚżyczÄ miĹego dnia 
RafaĹ
			
						RafaĹ
Re: Sezon grzybowy
Pozdrawiam Janek
			
						Re: Sezon grzybowy
No to ja też dził przetwory zrobiłem:) Wiłnia to pół na pół sok i duch.
			
			
									
						
							pozdrowienia
Piotr
			
						Piotr
- Waldzither9
 - Posty: 1173
 - Rejestracja: 2018-04-18, 23:05
 
Re: Sezon grzybowy
A ja polecam pomidory kiszone, przed kiszeniem koniecznie je ponakłuwaę.
			
			
									
						
							Pozdrawiam Andrzej
			
						Re: Sezon grzybowy
Oooo a Piotrek robił marynowanę kołę w sosie własnym - hmmm oryginalne danie 
Sok z 75% wzmocnieniem?
			
			
									
						
							Sok z 75% wzmocnieniem?
Pozdrawiam Janek
			
						Re: Sezon grzybowy
Kołę na siodełka 
 Rosół się gotował:) A wiłnia jest wiłnia. Na zimne wieczory jak znalazł...samo zdrowie, tylko sok i spirytus 95%.
			
			
									
						
							pozdrowienia
Piotr
			
						Piotr
Re: Sezon grzybowy
Ja tam takie specyjały to uwielbiam 
 U mnie stoi sosnówka z młodych pędów, orzechówka z zielonych orzechów włoskich i tarninówka. Będzie jeszcze pigwowcówka i dereniówka. Jak przemyłlę temat to i pigwówka dla żony też się zrobi. Nalewki robię już trochę lat i jak raz zaczniesz to po ptokach jak mówię starożytni
			
			
									
						
							Pozdrawiam Janek
			
						Re: Sezon grzybowy
Kurcze, takie specyfiki... ale patrzęc jakie grzyby zbierasz - to się nie dziwię, że w spiżarce jak u Gargamela 
			
			
									
						
							pozdrowienia
Piotr
			
						Piotr