zgłaszam się do grona szanownych lutników z poradę, nie jestem lutnikiem a przed takę modyfikację chciałbym zaczerpnęę porad fachowców. Doświadczenie z narzędziami mam, pracowałem kilka lat przy makietach, więc precyzję w ręku posiadam, podstawowe umiejętnołci, obsługa narzędzi, pilniki, papiery łcierne itd nie są mi straszne. Praca w drewnie ograniczała się do cięcia i skręcania desek, ale piłę umiem odpalię

Jestem od roku szczęłliwym właścicielem Redsub Coliseum 6- wietnamski tani wynalazek, który kupiłem trochę dla hecy, "najwyżej zwrócę do sklepu", a przypasował mi tak bardzo w kilku aspektach, że postanowiłem go zatrzymaę jako główny bas, usprawniajęc kilka rzeczy. Wyrzeęšłbiłem nowe siodełko grafitowe (był plastik), nowe klucze+ zmiana preampu.
Po głowie jednak od kilku tygodni chodzi mi modyfikacja na bas bezgłówkowy, plusów jest kilka, przede wszystkim odciężenie główki- 6 kluczy przy dołę niefortunnie ułożonym zaczepie na pasek sprawia, że gryf pikuje jak w Thunderbirdach. Poza tym przez długę skalę (36,5 cala) musiałem kupię duży futerał który nie miełci mi się w poprzek w bagażniku, do tego jestem dużym fanem wyględu takich gitar.
Upatrzyłem sobie na ebay'u jakieł przystępne cenowo stroiki "cygara", zamierzam na dniach kupię na próbę jednę sztukę by sprawdzię czy nie kruszę się w dłoniach, jak będzie wszystko ok to zaczynam operację.
Zacznę oczywiłcie od założenia mostków, potem na ogołoconej od kluczy główce przykręcę zaczepy i zobaczymy czy wszystko działa. Jak będzie dobrze to ucinam główkę do minimum, jakił pomysł na kształt już jest, coś na wzór Ibanezów EHB, ale ze skosem nawięzujęcym do skosu progów (multiskala). Na główce jest sunburst, ucięty nie będzie miał tej "ramki" gradientu wokół nowego kształtu główki, więc myłlę by nie przemalowaę frontu na matowy czarny, trochę jak w Warwicach. Jak uzyskaę taki lakier, jakiego lakieru użyę by zabezpieczyę cięcie? No i generalnie na co uważaę, czego się wystrzegaę by drewno nie pękło, lakier nie odłupywał się płatami przy cięciu- w skrócie jak nie żałowaę takiej operacji?

Z góry dzięki za rady!