MMM pisze:A zastanawiałeł się nad tym czy mostek produkowany współczełnie przez fendera, posiada taki sam skład materiału jak w latach 50-60 ?
To nie ma juz znaczenia , bo wymiary sa juz celowo inne...
MMM pisze:
Można np. kupię również oryginalny potencjometry CTS z lat 60 - NOWY NOS !! po 1000 zł od sztuki tylko PO CO ?? identyczny współczesny 35-50 zł
Po drugie PO CO robię kopię oryginalniejszę od oryginału ??
Materiały, częłci i robocizna bedę kilkakrotnie więcej kosztowały od kwoty za jakę byłbył w stanie sprzedaę instrument

Po pierwsze , poco w ogole robic kopie? Ja kiedys mialem pomysl , zeby zrobic sobie kolekcje replik interesujacych instrumentow. Do mojej biblioteki . Les Paul Sunburst 1959 , strat z lat szescdziesiatych , stare tele , jazzbas itd Robocizna mnie nic nie kosztuje bo sam to wszystko strugam a oryginalu LP sobie nie kupie bo 250 tysiecy dolarow nie mam tak o na wydanie. Oprocz tego , ze zabawa to sprawdzian manualno -historyczny. O sprzedazy w ogole nie mowimy bo handel tak zrobionych instrumentow to rzecz nielegalna . Na wlasny uzytek kazdy moze sobie zrobic ale sprzedaz to juz oszustwo.
MMM pisze:
Stare instrumenty pomimo wysokich cen jakie osięgaję, niestety maję osprzęt w stanie agonalnym i często nie nadaję się do grania.
Nie wszystkie stare instrumenty sa kupowane w celu grania , istnieja jeszcze kolekcjonerzy , ktorzy za wiosla "Vintage" placa spore sumy , nawet jezeli gitara nie nadaje sie juz do uzytku na scenie.
MMM pisze:
Oryginalne fenderowskie częłci wsadziłem nie dla wyględu tylko dlatego że są bardzo dobrej jakołci !
A moze bys napisal , jaki instrument sluzyl za wzor i troche technicznych danych ze strugania , jakie szablony , problemy itd itd...