Mahoł

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

syriusz

Nieprzeczytany post autor: syriusz »

A co do tego czy mahoł nada się na gitarę min.grajęcę solówki to spokojnie się nada.Teoretycznie mahoł daje ciepłe brzmienie z trochę większę ilołcię dołu,ale można to zrekompensowaę naklejajęc top z jakiegoł jasnego drewna np.klonu,odpowiednio dobranymi przetwornikami np.seymour duncan sh-4 i sh-6,które daję trochę więcej łrodka i góry łwietnie graję z mahoniem.Problem pojawia się w przypadku mahoniowej gitary siedmiostrunowej.Taka gitara może mieę tendencje do tzw.zamulonego brzmienia na najniższych dęšłwiękach.Może,ale nie musi,tu też dużo mogę daę odpowiednio dopasowane przetworniki.
sczmur

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

No właśnie w tym problem że nie chce naklejaę topu żadnego. Na poczętku właśnie myłlałem o sklejeniu gryfu neck-thru z klon/mahoł/klon
A tak przy okazji się zastanawiałem i doszedłem do wniosku że drewna nie można suszyę w pokoju. Przecież w pokoju mamy wilgotnołę ok60% więc drewno po miesięcu nam napuchnie. trzeba oddaę do suszenia.
syriusz

Nieprzeczytany post autor: syriusz »

Mahoniowy korpus + gryf klonowo mahoniowy wydaje mi się dobrę opcję.Nie robisz siódemki,więc nie powinno zamulaę.Dodaj jeszcze heban na podstrunnicę i na pewno będzie graę selektywnie.Co do suszenia to nie wiem sam.Zależy jakę wilgotnołę ma teraz Twoje drewno,jak długo było leżakowane.Na pewno lepiej trzymaę to w pokoju niż suszyę na słołcu np.Jełli masz możliwołę oddania do suszarni to czemu nie.
sczmur

No właśnie całołę nabiera kolorów bo się dowiedziałem od ojca że mamy znajomego co sie zajmuje drewnem mi na schody i okna i drewno mi moze tanio sprzedac a i pewnie do komory suszarniczej mi to przy okazji wrzuci. I jeszcze sie zapytam go czy mi może obrzynki kolnu dorzucię. A tak przy okazji znalazlem firme ktora sprzedaje tarcice w każdej ilołci.
www.okleinyfilipiak.pl
kaszubp

Nieprzeczytany post autor: kaszubp »

metrowę to u mnie za 150:)
maniutekc

Sapeli to nie jest mahoł

Nieprzeczytany post autor: maniutekc »

Sapeli to nie jest mahoł
To gatunek drewna, który fakturę słojów przypomina mahoł.
Po co więc narażaę się na tak wysoki koszt zakupu, skoro kupujesz zamiennik, który "mahoniowy" jest tylko stolarsko?
Polscy lutnicy korzystaję z naszych jesionów, lip.
Może więc warto szukaę w tych okolicach?

pozdrówka dla wszystkich "nastrojonych"
sczmur

poza tym troche gralem na roznych gitarkach i zdecydowanie lepsze brzmienie maja mahoniowe. A pierwotnie mahoniem bylo nazywane swietenia amerykanskie drzewo
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

ale jest drogie jak cholera
+_+
sczmur

Cos mi ucielo poczatek. Mialem napisac ze sapelli to tez mahoł. Tylko ze afrykanski.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Rodzai mahoniu jest od cholery. Okolo 200 gatunkow. Khaya , sipo , sapeli , kosipo , andiroba etc etc...
Schmeichelq

Nieprzeczytany post autor: Schmeichelq »

Witam, odłwieżam temat :)
Koledzy, co powiecie o drewnie mahoł-meranti? Nadaje się to to na przykład na gryf? Mam tego pod dostatkiem ponieważ mój ojciec produkuje z tego okna. Zazwyczaj jest to w formie takiej klejonki Obrazek
Kolega lootnick na swojej stronie wspomina o meranti http://www.lootnick.com/workshop.php
Jaka jest Wasza opinia?
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Też z takiej klejonki meranti robię gryf. Ta zaleta że to klejonka i mniejsza podatnołę na jakieł wygięcia/wypaczenia gryfu. Nie wiem skęd u mnie ta klejonka bo znalazłem tylko jednę beleczkę :P akurat podpasowała na gryf.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie za miękkie to drewno??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Powkurzam Was trochę koledzy... :mrgreen: :mrgreen: Stansell Guitars i jego kanał który goręco polecam. Ni i to co najważniejsze... fajne drewna i piękna pracownia budowana przez lata....Az się łezka kreci i łlina cieknie....

http://www.youtube.com/watch?v=ifW30tIJ ... ature=plcp

Tutaj jego strona http://www.stansellguitars.com/wood/por ... edar-facts
podstawa to dokładność
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

:shock: :evil: :evil: :evil:
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ