Olej Dułski ?

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Andrzej

Olej Dułski ?

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Czy ktoł z was używał tego łrodka ? czy waszym zdaniem to się nadaje do wykołczenia korpusu ? chociaż z tego co wiem jest dosyę drogi i trudno go w Polsce kupię .
Bemol
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bemol »

"Danish Oil" jest fantastyczny! Daje pięknę satynowę powłokę i nie penetruje nadmiernie drewna ! Tylko trzeba bardzo dobrze oszlifowaę drewno pod takie wykończenie.Poza tym jest to bezpieczny i nietoksyczny łrodek dopuszczony nawet do wykałczania zabawek drewnianych.Polecam ! Sam nie raz stosowałem nie tylko do instrumentów !
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Dziękuje za odpowiedż , Chciałem nim wykołczyę stratocastera .Mam pytanie czy można nim oprócz korpusu wykołczyę także klonowy gryf ? i jeszcze jedno pytanie gdzie go można kupię i jaka jest cena ? bo google milczy
Bemol
Kontakt:

http://drewno-lux.pl/olej-rustins-danis ... -2096.html

Aczkolwiek idzie to czasem kupię nawet w markecie budowlanym, tyle że ten olej co podałem w linku jest sprawdzony i pewny.Gryf również można wykołczyę takim olejem, jak chcesz mieę taki vintageowy gryf to przedtem przejedęšłgo roztworem nie za mocnej herbaty - serio !

Ps.Widzę że sąsiedzi jestełmy :-D mam namiary na dobre drewno w polowie drogi od Ciebie do mnie.W razie chęci pisz na priv.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

jak chcesz mieę taki vintageowy gryf to przedtem przejedęšłgo roztworem nie za mocnej herbaty - serio !
Ja do wykonczen typu Vintage stosuje nitro , ktore stalo na sloncu pare miesiecy , ma piekny i naturalny ciemny kolor wywolany promieniami UV . Barwa na klonowych szyjkach jest identyczna jak w starych fenderach. Zreszta tam jest rowniez nitro , ktore zmienilo kolor dokladnie w ten sam sposob , tylko rzecz trwala nieco dluzej...
Zenek_Spawacz

Tu mam zdjecie tego nitro:

Obrazek
Zenek_Spawacz

Dokladnie, ciemnienie nitro to "robota" promieni UV . Butla musi byc zamknieta szczelnie...
Bemol
Kontakt:

No to skoro chodzi o UV to możnaby od. lampę nałwietlaę pewnie by dało się skrócię ten proces.
Zenek_Spawacz

Calkiem mozliwe , ze jest to do zrobienia z pomoca lampy. Tyle tylko , ze mam tropikalne slonce gratis. :-)
Bemol
Kontakt:

Fajnie masz , my takiego słołca nie mamy, ostatnio pogoda przypomina UK :mrgreen: Może to przez to że tylu polaków tam wyjechało :-D Dobra sorki za taki offtop 8-)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przy tej operacji dobrze jest odwrócię słój do góry dnem, aby rozpuszczalnik nie odparował i od czasu do czasu wstrzęsnęę :lol: Co do naturalnych barwników w kolorze bursztynowym/herbacianym itp. to polecam jeszcze barwienie roztworem spirytusowym kitu pszczelego. To propolis i stosowaę można w apiterapii oraz w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, ran, skaleczeł itp. Działanie podobne do hemostinu , ale skuteczniejsze. Barwnik nie do usunięcia przy poplamieniu. coś jak jodyna. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ