Olej Dułski ?
Moderator: poco
Olej Dułski ?
Czy ktoł z was używał tego łrodka ? czy waszym zdaniem to się nadaje do wykołczenia korpusu ? chociaż z tego co wiem jest dosyę drogi i trudno go w Polsce kupię .
"Danish Oil" jest fantastyczny! Daje pięknę satynowę powłokę i nie penetruje nadmiernie drewna ! Tylko trzeba bardzo dobrze oszlifowaę drewno pod takie wykończenie.Poza tym jest to bezpieczny i nietoksyczny łrodek dopuszczony nawet do wykałczania zabawek drewnianych.Polecam ! Sam nie raz stosowałem nie tylko do instrumentów !
http://drewno-lux.pl/olej-rustins-danis ... -2096.html
Aczkolwiek idzie to czasem kupię nawet w markecie budowlanym, tyle że ten olej co podałem w linku jest sprawdzony i pewny.Gryf również można wykołczyę takim olejem, jak chcesz mieę taki vintageowy gryf to przedtem przejedęšłgo roztworem nie za mocnej herbaty - serio !
Ps.Widzę że sąsiedzi jestełmy
mam namiary na dobre drewno w polowie drogi od Ciebie do mnie.W razie chęci pisz na priv.
Aczkolwiek idzie to czasem kupię nawet w markecie budowlanym, tyle że ten olej co podałem w linku jest sprawdzony i pewny.Gryf również można wykołczyę takim olejem, jak chcesz mieę taki vintageowy gryf to przedtem przejedęšłgo roztworem nie za mocnej herbaty - serio !
Ps.Widzę że sąsiedzi jestełmy

Ja do wykonczen typu Vintage stosuje nitro , ktore stalo na sloncu pare miesiecy , ma piekny i naturalny ciemny kolor wywolany promieniami UV . Barwa na klonowych szyjkach jest identyczna jak w starych fenderach. Zreszta tam jest rowniez nitro , ktore zmienilo kolor dokladnie w ten sam sposob , tylko rzecz trwala nieco dluzej...jak chcesz mieę taki vintageowy gryf to przedtem przejedęšłgo roztworem nie za mocnej herbaty - serio !
Przy tej operacji dobrze jest odwrócię słój do góry dnem, aby rozpuszczalnik nie odparował i od czasu do czasu wstrzęsnęę
Co do naturalnych barwników w kolorze bursztynowym/herbacianym itp. to polecam jeszcze barwienie roztworem spirytusowym kitu pszczelego. To propolis i stosowaę można w apiterapii oraz w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, ran, skaleczeł itp. Działanie podobne do hemostinu , ale skuteczniejsze. Barwnik nie do usunięcia przy poplamieniu. coś jak jodyna. Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est