Witam po przerwie. Przed łwiętami zdecydowałem się na umieszczenie markerów podstrunnicy. Poczętkowo bas miał byę bez markerów ale stwierdziłem, że lepiej próbowaę robię wszystko co możliwe żeby się jak najwięcej nauczyę. Tak więc nawierciłem otwory na podstrunnicy oraz wczełniej na łęczeniu podstrunnicy z szyjkę. Okazało się, że nie jest to takie trudne ale wymaga precyzji. Im bliżej do kołca tym większe obawy żeby czegoś nie zepsuę :P Zamieszczam kilka zdjęę.
Tutaj gryf po pierwszym malowaniu lakierem podkładowym:
Gryf mam ukołczony oto efekty jak na "very first time" wyszło nie najgorzej
Dzisiaj bawiłem się w szpachlowanie i docieranie korpusu. Niestety jesion wymaga sporo pracy przed malowaniem :/ Poza tym miałem trochę kawałków jesionu więc postanowiłem stworzyę nowy projekt Kształt zaczerpnęłem gDzieł z internetu
Załączniki
Ostatnio zmieniony 2012-01-16, 23:29 przez Schmeichelq, łącznie zmieniany 5 razy.
Witam,
Gitara gotowa Zamieszczam parę fotek, na niektórych kolor zdecydowanie oszukany przez aparat :/ jest ciemnozielony z palety barw Volkswagena :P malowane podkładem samochodowym, kolor i lakier też samochodowy. Gra całkiem przyjemnie, chociaż troszkę twarda mi się wydaje w porównaniu z Fenderem no ale może nie powinienem do Fendera porównywaę :P
Tak, jesionowy tak jak i korpus Zwrócono mi uwagę na akcję strun - wysoka. Owszem ale jeszcze nie regulowałem, dopiero co założone struny. Może wkrótce więcej foto zapodam. Pozdrawiam.
Ja w swoich Yamahah grx 421 po zdarciu lakieru zobaczyłem że jest sklejana z kawałków ok 5cm a gitary te uchodza za dołc dobre a napewnolepsze od ibanezów z tej kategori cenowej a i brzmienie wcale nie jest złe. jak dla mnie brzmię o niebo lepiej niż b.c. rich kumpla za 5tył.
No wlasnie... po zrobieniu radiusa (ewentualnie w czasie robienia takowego) dobrze jest miec pod reka wspaniale prosty linial lub alu profil. Przykladajac go co pare ruchow do podstrunnicy (tlo to bialy oswietlony ekran , ktory pokaze wszystkie niedokladnosci) unikniemy pozniejszej korekcji kosztem sztabek progowych. Wysokosc czyli akcja nie spedza nam wtedy snu z powiek na koncu budowy...