Wymiary elementów skrzypiec
Moderator: poco
Wymiary elementów skrzypiec
To mój pierwszy wpis na tym forum więc proszę o wyrozumiałołę.
Czy jakił posiadacz skrzypiec 4/4 mógłby zmierzyę i podaę wymiary gryfu (podstrunnika) ?
Chodzi o długołę między prożkiem górnym a kołcem gryfu i o szerokołę przy prożku i na kołcu.
Potrzebuję tego do budowy skrzypiec elektronicznych z procesorem na pokładzie.
Niestety 2 dni poszukiwał w necie nie przyniosło rezultatów.
Dziękuję
Czy jakił posiadacz skrzypiec 4/4 mógłby zmierzyę i podaę wymiary gryfu (podstrunnika) ?
Chodzi o długołę między prożkiem górnym a kołcem gryfu i o szerokołę przy prożku i na kołcu.
Potrzebuję tego do budowy skrzypiec elektronicznych z procesorem na pokładzie.
Niestety 2 dni poszukiwał w necie nie przyniosło rezultatów.
Dziękuję
waga
witam ile powinny ważyę skrzypce gołe tylko z wklejonę podstrunnicę czy jest ona okrełlona czy wszystko zależy od materiału?
skrzypce
Witam wszystkich serdecznie chcialbym poruszyc temat budowaniu skrzypiec na forum pomimo dosc dlugiego istnienia w sieci jest malutko wiadomosci na ten temat moze poprostu wszyscy wszystko wiedza. moje pytania:
1) ile wynosi szerokosc boczkow wiem ze nie wszedzie jest rowna ale chcialbym wiedziec jak sie te wymiary rozkladaja?
2) jaka jest odleglosc miedzy podstrunnica a struna e i struna g? chodzi o ustawienie podstawka
3) z jakiego drewna zrobic klocuszki przy boczkach i jak je ulozyc slojami?
Narazie tyle moich pytan
1) ile wynosi szerokosc boczkow wiem ze nie wszedzie jest rowna ale chcialbym wiedziec jak sie te wymiary rozkladaja?
2) jaka jest odleglosc miedzy podstrunnica a struna e i struna g? chodzi o ustawienie podstawka
3) z jakiego drewna zrobic klocuszki przy boczkach i jak je ulozyc slojami?
Narazie tyle moich pytan
1) 1,5-2 mm w skrzypcach 4/4
2)Ustawienie podstawka oblicza się z wymiaru płyty wierzchniej jest to menzura płyty.
Dla skrzypiec 353mm jest to 195mm od górnej krawędzi płyty.
3)Kloce są najczęłciej łwierkowe ustawia tak, że słoje przyrostu widaę od góry i od dołu
a skierowane są pod kętem w narożnik w którym się znajduję, kloce główne maję słoje
ustawione równolegle do osi symetrii instrumentu.
2)Ustawienie podstawka oblicza się z wymiaru płyty wierzchniej jest to menzura płyty.
Dla skrzypiec 353mm jest to 195mm od górnej krawędzi płyty.
3)Kloce są najczęłciej łwierkowe ustawia tak, że słoje przyrostu widaę od góry i od dołu
a skierowane są pod kętem w narożnik w którym się znajduję, kloce główne maję słoje
ustawione równolegle do osi symetrii instrumentu.
Czesc dzieki Bartku choc tylko trzecia odpowiedz byla wyczerpujaca ale to zle zadane pytania daly taka odpowiedz.co do 1 to znalazlem cos takiego 30 mm klocek przy szyjce 30,75 mm pierwszy rogowy ten przy C 31,25mm drugi i 32 mm klocek glowny przy strunociagu. A jesli chodzi o pytanie 2 chodzilo mi o odleglosc miedzy struna E a podstrunnica i struna G a podstrunnica a nie miedzy plyta a podstrunica Bartku podales 195 mm to raczej za duza odleglosc tu raczej chodzi o 3,5 mm i 5 czy cos takiego ale znam dokladnie pozdrawiam
Dzięki za te wymiary. Reszty poszukam w necie.
Będę tworzył model skrzypiec 3D w ViaCAD, a potem frezował na frezarce.
Dotarłem do ciekawej pozycji w necie o skrzypcach z perspektywy geometrycznej by Sergei Muratov.
Kupiłem tanie skrzypce Antoni ACV30 4/4 i będę mógł wszystko pomierzyę by moje elektroniczne miały podstawowe wymiary zgodne ze skrzypcami tradycyjnymi.
Będę tworzył model skrzypiec 3D w ViaCAD, a potem frezował na frezarce.
Dotarłem do ciekawej pozycji w necie o skrzypcach z perspektywy geometrycznej by Sergei Muratov.
Kupiłem tanie skrzypce Antoni ACV30 4/4 i będę mógł wszystko pomierzyę by moje elektroniczne miały podstawowe wymiary zgodne ze skrzypcami tradycyjnymi.