Lutniczy headless

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

easylord

Lutniczy headless

Nieprzeczytany post autor: easylord »

Witam! na wstepie chciałem powiedzieę że jestem totalnym laikiem. Posiadam basik lutniczy, w tej chwili mam około 30lat. Było to moje pierwsze wiosło, mam je od 11-12lat, w raz z ubiegiem czasu (i moim dorastaniem) znudziły mi sie "szatany" na desce i postanowiłem je usunęę (jakies 3 lata temu). Rysunek zniknęł a w raz z nim mój zapał :oops: Postanowiłem w tym roku go ogarnęę.
Całołę jest wykonana z klonu. Przetworniki łcierałskiego, naprawione przez Merlin Pickups.
Z mostów usunęłem rdze i resztki niklu.

Co bym chciał zrobię?

Wizję mam takę, żeby wybielię drewno ( może ktoł mi poleci jakił impregnat, który podkrełli słoje, a za razem wybieli drewno). Problem mam ze znaleęšłieniem kremowych/beżowych puszek na pickupy. Wymyłliłem również żeby mosty zrobię na "złoto", pięknie by to wyględało z wybielonym drewnem, tylko niebardzo wiem kto mógłby to zrobię?
Kolejne pytanie, czym pokryę podstrunnice? najlepiej czymł matowym.

łruba w gryfie jest dokręcona maxymalnie, akcja strun nie jest zadowalajęca.. co mógłbym zrobię zeby ję obniżyę?
Załączniki
mosty
mosty
tak wygląda gryf obecnie
tak wygląda gryf obecnie
po "zdarciu" szatana...;p stan z przed 3 lat
po "zdarciu" szatana...;p stan z przed 3 lat
tak wyglądał kiedyś
tak wyglądał kiedyś
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witamy się w innym dziale, to tak na marginesie i myłlę, że się poprawisz.
Ad rem. Po co chcesz wybielaę deskę, skoro jest w naturalnym kolorze super?
Rozjałnianie wykonuje się nadtlenkiem wodoru, czyli perhydrolem, czyli woda utlenionę stężonę. :-P :-D
Osprzęt w kolorze złotym uzyskasz oddajęc go do galwanizacji, gdzie pokryję Ci go mosiędzem - chyba, że chcesz złotem ;-) lub tytanem :-D . Ja bym pozostawił chrom na osprzęcie ze względu na trwałołę tego pokrycia. Przetworniki czarne będę dobrze komponowały się na jasnym tle deski, więc bym nie zmieniał. Gryf wymaga jednak inspekcji. Z tego co napisałeł wynika, że coś jest z nim nie tak. Spróbuj odkręcię nakrętkę regulacyjnę, to odpowie na kilka pytał, a jeżeli będę kłopoty użyj łrodków ułatwiajęcych odkręcanie - tylko ostrożnie z tłuszczem, bo trudno go zneutralizowaę w drewnie. Oby nie trzeba było odklejaę podstrunnicy. Dalsze działania zwięzane z akcję itd. będę uzależnione od stanu i możliwołci użycia elementów regulacyjnych oraz oceny jakołci gryfu /może potrzebny szlif progów, może wymiana, może szlifowanie podstrunnicy, może wymiana trussroda itd./ Wszystko-może. Dlatego zrób dokładna inwentaryzację i inspekcję częłci składowych i wtedy będzie wszystko jasne. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
easylord

"Po co chcesz wybielaę deskę, skoro jest w naturalnym kolorze super? "
Może przesadziłem z tym wybielaniem, ale chciałnym uzyskaę jak najjałniejszy kolor, jak pokryłem deche bezbarwnym impregnatem 3 lata temu to kolor wpadł w delikantę żółę/pomarałcz.. Jest jakił łrodek którego mógłbym użyę bez ryzyka zabarwienia?

Czy mosiędzowanie czy chromowanie, to sie jeszcze zastanowie, dałeł mi troche do myłlenia..:)

"Spróbuj odkręcię nakrętkę regulacyjnę, to odpowie na kilka pytał, a jeżeli będę kłopoty użyj łrodków ułatwiajęcych odkręcanie - tylko ostrożnie z tłuszczem, bo trudno go zneutralizowaę w drewnie. Oby nie trzeba było odklejaę podstrunnicy."
Sama łruba jest do ruszenia, próbowałem, tylko co sie kryje pod pojęciem "odkręcię nakrętkę regulacyjnę"? przepraszam, to pewnie głupie pytanie. Ten gryf nie ma podstrunnicy (to jest jeden kawałek drewna- przynajmniej nie ma żadnego łladu łęczenia).
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Trussrod musi mieę nakrętkę i skoro został włożony w gryf, to można go i wyjęę. Zobacz, czy z tyłu gryfu od strony chwytni nie ma wklejki z innego kawałka drewna, bo jeżeli jest, to został zamontowany od tyłu -patrz telecaster, stratocaster.
Możliwe jest też - / napisałeł, że nie ma nakrętki ?/, że ponieważ regulację przeprowadzasz od strony mocowania gryfu, to nakrętka jest przy "główce", a regulujesz kręcęc całę "łrubę"- rzadkie rozwięzanie, ale możliwe.
Jeżeli nie, to należało by dokładnie obejrzeę gryf i ustalię możliwę metodę jego zamocowania. Po prostu, jeżeli pręt nie działa, to żadne regulacje nie wchodzę w rachubę, a zwłaszcza, gdy gryf jest "w łódkę". On musi działaę!
Pokaż na zdjęciach ten gryf ze wszystkich stron, to konsylium forumowe postara się ustalię sposób zaradzenia problemowi. :-D
Co do żółknięcia lakieru, to jest to efekt naturalnej zmiany barwy lakieru pod wpływem starzenia i/lub promieniowania UV. Można go znacznie spowolnię stosujęc jako podkład specjalne lakiery - np, popularny Capon na bazie nitrocelulozy, ale on jest dawany jako pierwszy na surowę deskę. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

easylord pisze:tylko co sie kryje pod pojęciem "odkręcię nakrętkę regulacyjnę"
Wykręcię ję w ogóle jak się da i zobaczyę co się będzie działo. I obfotografowaę i nam wrzucię :)
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

poco pisze: Co do żółknięcia lakieru, to jest to efekt naturalnej zmiany barwy lakieru pod wpływem starzenia i/lub promieniowania UV.
Tak przy okazji - żółknęce nitro - wiadomo. Ale co z poliuretanem, jakie macie doświadczenia? Jakieł obserwacje?
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Poliuretan to samo. Możesz zaobserwowaę to chociażby na drewnianej podłodze. Po latach "biały jesion" staje się jesionem żółtym ale po odnowieniu podłogi znowu jest jasna i piękna ;)
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

@Kris: dzięki. No bo właśnie jakoł jedyne parkiety, jakie widzę, to takie, które były lakierowane jeszcze w PRL. I trudno powiedzieę, jak one wyględały, kiedy je lakierowano... A tym bardziej, czym. :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Kilka sposobów na rozjałnienie drewna.
link
Albo ług do drewna. To akurat mieszanina; wody, sody kaustycznej i mydła.
Lub rozjałnianie drewna wykonuje się też poprzez wapnowanie drewna białym woskiem wapiennym.
Pozdrawiam
easylord

poluzowałem łrube na tyle na ile sie udało, ale wyjęę jej nie mogę, jutro wrzuce zdjęcia gryfu..;)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Jest mozliwosc , ze przez lata uzywania , drewno wyrobilo sie i nakretka doszla do konca gwintu (truss vintage). oczywiscie to moja spekulacja na temat , bez ogladania tego gryfu...
W takim wypadku poratuje gruuuba podkladka . Ale oczywiscie , rady na odleglosc nie musza trafiac w sedno sprawy...
ODPOWIEDZ