Nacinanie podstrunnicy- inaczej?

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

glee

Nacinanie podstrunnicy- inaczej?

Nieprzeczytany post autor: glee »

Szanowni,
jestem, jak widzicie nowy. Jestem też w trakcie odbudowy zrujnowanej Jolany Tornado. Nie wszystko robię tak, żeby odtworzyę oryginał. Dotyczy to między innymi podstrunnicy. Zdjęłem starę i mam już materiał na nowę - heban. Chciałbym w niej osadzię progi w ten sposób, żeby przy krawędziach nie było widaę nacięę. Można to oczywiłcie zrobię bindingiem (ala LP), ale to się odznacza, a ja chcę, żeby się nie odznaczało. Moje pytanie brzmi jednak, czy warto męczyę się z frezowaniem szczelin pod progi? Czy jest jakił inny sposób na osięgnięcie tego celu (chyba wyłęcznie estetycznego)? Czy binding wykonany z materiału identycznego jak podstrunnica, starannie i precyzyjnie, będzie widoczny? Chyba tak...
z góry dziękuję za sugestie.
i przepraszam, jesli przeoczyłem jakił post tyczęcy tego tematu.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

To zależy od twojego hebanu. Jełli jest jednolity i dobrze dobierzesz bieg włókien, to nie powinien byę widoczny.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Odpowiedęšłjest prosta. Biding za pomocę paseczków podstrunnicy odciętych po obu stronach podstrunnicy. Będziesz i tak miał większy kawałek niż potrzebujesz i odetniesz nadmiar, a zatem nadmiar dokleisz w to samo miejsce, przez co rysunek drewna będzie nie do odróżnienia. Czyli tak: odcinasz paseczki - mogę byę od razu po skosie jak podstrunnica, nacinasz progi, robisz radius pogłębiasz stosownie do krzywizny nacięcia, przyklejasz paseczki jako biding, obróbka do radiusa, tniesz drut progowy na wymiar podstrunnicy, podcinasz pióro progu na obu kołcach tak, aby uzyskaę wymiar wewnętrzny podstrunnicy trochę mniejszy, nabijasz progi i je obrabiasz. Masz podstrunnicę gdzie nie widaę bidingu i masz progi na całę szerokołę podstrunnicy.
Zastanawia mnie tylko po co chcesz robię takę demolkę z podstrunnicę? Co przez to uzyskasz? Pozdrawiam, Ryszard
PS zapomniałem napisaę, żebył używał raczej kleju kostnego, ponieważ biały pozostawia łlad
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

A jak był nacięł podstrunnicę w tradycyjny sposób, progi przygotował jak do bindingu (czyli ze łciętymi trzpieniem na kołcach), a póęšłniej, po nabiciu progów wypełnił szczeliny po bokach błotkiem z pyłu hebanowego i żywicy czy też innego lepidła?
Zobacz jak w podobny sposób została naprawiona pęknięta podstrunnica.

T.
glee

Nieprzeczytany post autor: glee »

poco pisze:Odpowiedęšłjest prosta. Biding za pomocę paseczków podstrunnicy odciętych po obu stronach podstrunnicy.
Jaaasne! Może bym wpadł na ten pomysł... za rok, może dwa. Dziękuję!
poco pisze:zapomniałem napisaę, żebył używał raczej kleju kostnego.
Mam! Rzeczywiłcie kostny klej nie zostawia łladu. Zrobiłem ęwiczebnie podstawek pod mostek ze łcinków hebanu i, gdyby nie delikatne różnice odcieniu drewna, nie byłoby żadnego łladu widocznego bez lupy.

Po co? Tak sobie pomyłlałem, że będzie estetyczniej i że się kolegom z zespołu pochwalę :-)

Molu, dzięki za link, tam jeszcze nie byłem ;-). W sumie nie wykluczam, że zastosuję Twoję metodę, bo chyba nie wymaga takiej precyzji jak proponowana przez Ryszarda.

A jakiej żywicy (innego lepidła?)

A co myłlicie o wycięciu szczelin mikrofrezem? Sprzęt mam, choę jak pomyłlę o tej mordędze z 22 progami (dokładam jeden w stosunku do oryginału), to mi się trochę odechciewa...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Co do lepidła, to prawdopodobnie będzie cyjanopan, a przynajmniej tak wyględa na filmie. Zrób najpierw próbę "na sucho" z tym kitem, bo potem może byę za póęšłno. A może użyj kleju kostnego?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Na filmie jest cyjanoakryl. W pierwszej kolejnołci pył jest wciskany w pęknięcie, a póęšłniej zalewany klejem. Jak był miał używaę żywicy, to trzeba ję zmieszaę z pyłem, i dopiero aplikowaę. Sprawdęšłktóry sposób lepszy i pochwal się na forum :)

T.
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Ja zalepiałem otworki po bocznych markerach w podstrunnicy z wenge "Kropelkę" - odrobina do otworu i zasypywałem z lekkim nadmiarem pyłem "wengowym" uzbieranym wczełniej podczas szlifowania podstrunnicy. Potem przeszlifowałem całołę papierem na klocku i było OK.
ODPOWIEDZ