Ibanez Bas SR5005E Prestige plany, schematy, szkice, wymiary
Moderator: poco
Ibanez Bas SR5005E Prestige plany, schematy, szkice, wymiary
Witam Wszystkich
Jestem nowy na forum ale już od jakiegoł czasu "szperam" na forum, sprawnołę manualnę posiadam i doświadczenie w obróbce drewna.
Szukam wszelakich planów odnołnie tej bassówki, szukałem w google ale jakoł nic się nie doszukałem,
interesuje mnie też, bo nigdzie nie pisze jaki dokładnie model przystawek bo samo custom wiele nie mówi a na stronie Bartolini jest ich troche,
i gdzie można dostaę preamp power curve III (SR)
Pozdrawiam
Jestem nowy na forum ale już od jakiegoł czasu "szperam" na forum, sprawnołę manualnę posiadam i doświadczenie w obróbce drewna.
Szukam wszelakich planów odnołnie tej bassówki, szukałem w google ale jakoł nic się nie doszukałem,
interesuje mnie też, bo nigdzie nie pisze jaki dokładnie model przystawek bo samo custom wiele nie mówi a na stronie Bartolini jest ich troche,
i gdzie można dostaę preamp power curve III (SR)
Pozdrawiam
Ten model Ibaneza jest stosnkowo nowy wiec trudno bedzie o plany. Trudno rowniez bedzie nabyc oryginalne czesci. Mono Raile sa produkcji Ibanez i nie sa w sprzedazy. Mozna kupic za to niezle substytuty , np firmy ABM lub tansze Goeldo. Roznia sie one dosc znacznie od Ibanezow , ale nie widze innej mozliwosci. Przedwzmacniacz jest rowniez nietypowy , nie chodzi tu jedynie o firme (Ibanez) ale rowniez o zasilanie. Gdy tendencja innych idzie w kierunku zwiekszania napiecia ( np 18 volt) , Ibanez stosuje zasilanie 3v (dwa paluszki)...
Nazwa Custom przy firmie Bartolini swiadczy o specjalnej serii pickow robionych tylko dla Ibaneza. Przetworniki sa podobno robione recznie przez kalifornijska fabryke tej firmy.
Teraz wymiary:
Menzura - 864 mm
szerokosc gryfu na siodelku : 45,1 mm (wedlug Gitarre & Bass , , Ibanez podaje 45 mm)
szerokosc gryfu na 12 progu : 69,3 mm
szerokosc na ostatnim progu: 67 mm
radius : 305mm (firma podaje go nietypowo w milimetrach)
grubosc gryfu na pierwszym progu: 19,5 mm
grubosc na 12 progu : 23mm
G&B podaje rozstaw strun na mostku 17 mm
Gryf jest klejony z wenge i bubingi. Korpus typu sandwich to wenge z mahoniowa czescia srodkowa...
Wedlug mnie nie da rady zrobic idealnej kopii tego instrumentu . Klopotem beda elementy takie jak wspomniane wyzej picki , preamp i most. Z drewniana czescia zadania mozna uporac sie bez problemu.
Nazwa Custom przy firmie Bartolini swiadczy o specjalnej serii pickow robionych tylko dla Ibaneza. Przetworniki sa podobno robione recznie przez kalifornijska fabryke tej firmy.
Teraz wymiary:
Menzura - 864 mm
szerokosc gryfu na siodelku : 45,1 mm (wedlug Gitarre & Bass , , Ibanez podaje 45 mm)
szerokosc gryfu na 12 progu : 69,3 mm
szerokosc na ostatnim progu: 67 mm
radius : 305mm (firma podaje go nietypowo w milimetrach)
grubosc gryfu na pierwszym progu: 19,5 mm
grubosc na 12 progu : 23mm
G&B podaje rozstaw strun na mostku 17 mm
Gryf jest klejony z wenge i bubingi. Korpus typu sandwich to wenge z mahoniowa czescia srodkowa...
Wedlug mnie nie da rady zrobic idealnej kopii tego instrumentu . Klopotem beda elementy takie jak wspomniane wyzej picki , preamp i most. Z drewniana czescia zadania mozna uporac sie bez problemu.
Witam
Jełli chodzi o osprzęt to faktycznie będzie kłopot jełli to nowy model
cóż picki wsadzi się kształtem takie same,
jeszcze wczoraj patrzyłem na różne schematy EQ tyle ze 5-band albo coś innego się wsadzi
drewno to właśnie nie problem
to ciemniejsze i jałniejsze w przekładałcu body taki cieniutki pasek czyżby to były milimetrowe listwy wenge i budinga (lub mahoł) i na wierzch znowu wenge ?? jełli inaczej to mnie poprawcie
patrzęc od frontu przekładaniec wyględa tak : W - B 1mm - W 1mm - M ~20mm - W 1mm - B 1mm - W
W --> wenge B --> budinga M --> mahoł
przynajmniej wymiary body by się przydały szerokołę wysokołę i grubołę
zauważyłem podobiełstwo między tym basem a elektrykami Ibanez JS
Na http://www.talkbass.com widziałem już repliki a wymiary i plany SR wszystkich modeli są takie same (chyba) zmieniaję się tylko "flaki" i drewno
Jełli chodzi o osprzęt to faktycznie będzie kłopot jełli to nowy model
cóż picki wsadzi się kształtem takie same,
jeszcze wczoraj patrzyłem na różne schematy EQ tyle ze 5-band albo coś innego się wsadzi
drewno to właśnie nie problem
to ciemniejsze i jałniejsze w przekładałcu body taki cieniutki pasek czyżby to były milimetrowe listwy wenge i budinga (lub mahoł) i na wierzch znowu wenge ?? jełli inaczej to mnie poprawcie
patrzęc od frontu przekładaniec wyględa tak : W - B 1mm - W 1mm - M ~20mm - W 1mm - B 1mm - W
W --> wenge B --> budinga M --> mahoł
przynajmniej wymiary body by się przydały szerokołę wysokołę i grubołę
zauważyłem podobiełstwo między tym basem a elektrykami Ibanez JS
Na http://www.talkbass.com widziałem już repliki a wymiary i plany SR wszystkich modeli są takie same (chyba) zmieniaję się tylko "flaki" i drewno
Specyfikacja jest, chęci są, zapał jest, a zatem nic tylko działaę. Pora się zastanowię, co z tego ma wyjłę. Lepsze niż oryginał? Takie samo? Czy w kołcu ma to byę Twoja gitara, wzorowana na .... Chyba to ostatnie. Zatem nie ma co kombinowaę, tylko robię wg najlepszych chęci, umiejętnołci i dostępnołci materiałów. Będziemy pomagaę i kibicowaę.
Zapominałeł się przedstawię, a to jest rytuał przynależny do innego działu na naszym forum.
To tak na marginesie i nie reprymenda, a raczej przypomnienie. Liczę na aktywny udział w forum i zadowolenie z korzystania z wiedzy tu zawartej, nadto Twoje doświadczenia tez będę mile widziane. Pozdrawiam, Ryszard
Zapominałeł się przedstawię, a to jest rytuał przynależny do innego działu na naszym forum.
To tak na marginesie i nie reprymenda, a raczej przypomnienie. Liczę na aktywny udział w forum i zadowolenie z korzystania z wiedzy tu zawartej, nadto Twoje doświadczenia tez będę mile widziane. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Witam
Wszelkie przywitania poczyniłem
Jaka ta gitara ma byę zbliżyę się do oryginalnego wyględu bo nie ma tam wielkich przekombinował itp... jełli chodzi o "flaki" to się zobaczy co będzie dostępne i zarazem dobre brzmieniowo (liczęc koszty)
Elektronikę można podkrałę z wersji BTB wszystko ładnie opisane, a i mostek też fajny nic dodaę nic ujęę może bardziej dostępny
tylko wymiarów body dalej brak
Wszelkie przywitania poczyniłem

Jaka ta gitara ma byę zbliżyę się do oryginalnego wyględu bo nie ma tam wielkich przekombinował itp... jełli chodzi o "flaki" to się zobaczy co będzie dostępne i zarazem dobre brzmieniowo (liczęc koszty)
Elektronikę można podkrałę z wersji BTB wszystko ładnie opisane, a i mostek też fajny nic dodaę nic ujęę może bardziej dostępny
tylko wymiarów body dalej brak

Jeżeli nie ma gotowych wymiarów, to sam je stwórz korzystajęc ze zdjęę, z których przeliczysz te wymiary korzystajęc z danych gryfu, czyli menzury i wielkołci progów. Z proporcji geometrycznych wyjdę Ci wszystkie potrzebne wielkołci.
Tutaj link do kilku detali tego wiosełka http://www.musicplayers.com/reviews/bas ... geBass.php
Pozdrawiam, Ryszard
Tutaj link do kilku detali tego wiosełka http://www.musicplayers.com/reviews/bas ... geBass.php
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est