Ibanez Bas SR5005E Prestige plany, schematy, szkice, wymiary

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Szofer

Ibanez Bas SR5005E Prestige plany, schematy, szkice, wymiary

Nieprzeczytany post autor: Szofer »

Witam Wszystkich

Jestem nowy na forum ale już od jakiegoł czasu "szperam" na forum, sprawnołę manualnę posiadam i doświadczenie w obróbce drewna.

Szukam wszelakich planów odnołnie tej bassówki, szukałem w google ale jakoł nic się nie doszukałem,

interesuje mnie też, bo nigdzie nie pisze jaki dokładnie model przystawek bo samo custom wiele nie mówi a na stronie Bartolini jest ich troche,

i gdzie można dostaę preamp power curve III (SR)

Pozdrawiam
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Ten model Ibaneza jest stosnkowo nowy wiec trudno bedzie o plany. Trudno rowniez bedzie nabyc oryginalne czesci. Mono Raile sa produkcji Ibanez i nie sa w sprzedazy. Mozna kupic za to niezle substytuty , np firmy ABM lub tansze Goeldo. Roznia sie one dosc znacznie od Ibanezow , ale nie widze innej mozliwosci. Przedwzmacniacz jest rowniez nietypowy , nie chodzi tu jedynie o firme (Ibanez) ale rowniez o zasilanie. Gdy tendencja innych idzie w kierunku zwiekszania napiecia ( np 18 volt) , Ibanez stosuje zasilanie 3v (dwa paluszki)...
Nazwa Custom przy firmie Bartolini swiadczy o specjalnej serii pickow robionych tylko dla Ibaneza. Przetworniki sa podobno robione recznie przez kalifornijska fabryke tej firmy.
Teraz wymiary:
Menzura - 864 mm
szerokosc gryfu na siodelku : 45,1 mm (wedlug Gitarre & Bass , , Ibanez podaje 45 mm)
szerokosc gryfu na 12 progu : 69,3 mm
szerokosc na ostatnim progu: 67 mm
radius : 305mm (firma podaje go nietypowo w milimetrach)
grubosc gryfu na pierwszym progu: 19,5 mm
grubosc na 12 progu : 23mm
G&B podaje rozstaw strun na mostku 17 mm
Gryf jest klejony z wenge i bubingi. Korpus typu sandwich to wenge z mahoniowa czescia srodkowa...
Wedlug mnie nie da rady zrobic idealnej kopii tego instrumentu . Klopotem beda elementy takie jak wspomniane wyzej picki , preamp i most. Z drewniana czescia zadania mozna uporac sie bez problemu.
Szofer

Witam

Jełli chodzi o osprzęt to faktycznie będzie kłopot jełli to nowy model

cóż picki wsadzi się kształtem takie same,

jeszcze wczoraj patrzyłem na różne schematy EQ tyle ze 5-band albo coś innego się wsadzi

drewno to właśnie nie problem

to ciemniejsze i jałniejsze w przekładałcu body taki cieniutki pasek czyżby to były milimetrowe listwy wenge i budinga (lub mahoł) i na wierzch znowu wenge ?? jełli inaczej to mnie poprawcie

patrzęc od frontu przekładaniec wyględa tak : W - B 1mm - W 1mm - M ~20mm - W 1mm - B 1mm - W

W --> wenge B --> budinga M --> mahoł

przynajmniej wymiary body by się przydały szerokołę wysokołę i grubołę

zauważyłem podobiełstwo między tym basem a elektrykami Ibanez JS

Na http://www.talkbass.com widziałem już repliki a wymiary i plany SR wszystkich modeli są takie same (chyba) zmieniaję się tylko "flaki" i drewno
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Specyfikacja jest, chęci są, zapał jest, a zatem nic tylko działaę. Pora się zastanowię, co z tego ma wyjłę. Lepsze niż oryginał? Takie samo? Czy w kołcu ma to byę Twoja gitara, wzorowana na .... Chyba to ostatnie. Zatem nie ma co kombinowaę, tylko robię wg najlepszych chęci, umiejętnołci i dostępnołci materiałów. Będziemy pomagaę i kibicowaę.
Zapominałeł się przedstawię, a to jest rytuał przynależny do innego działu na naszym forum.
To tak na marginesie i nie reprymenda, a raczej przypomnienie. Liczę na aktywny udział w forum i zadowolenie z korzystania z wiedzy tu zawartej, nadto Twoje doświadczenia tez będę mile widziane. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Szofer

Witam

Wszelkie przywitania poczyniłem :-D

Jaka ta gitara ma byę zbliżyę się do oryginalnego wyględu bo nie ma tam wielkich przekombinował itp... jełli chodzi o "flaki" to się zobaczy co będzie dostępne i zarazem dobre brzmieniowo (liczęc koszty)

Elektronikę można podkrałę z wersji BTB wszystko ładnie opisane, a i mostek też fajny nic dodaę nic ujęę może bardziej dostępny

tylko wymiarów body dalej brak :-/
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jeżeli nie ma gotowych wymiarów, to sam je stwórz korzystajęc ze zdjęę, z których przeliczysz te wymiary korzystajęc z danych gryfu, czyli menzury i wielkołci progów. Z proporcji geometrycznych wyjdę Ci wszystkie potrzebne wielkołci.
Tutaj link do kilku detali tego wiosełka http://www.musicplayers.com/reviews/bas ... geBass.php
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Szofer

Witam

Dokładnie tak miałem zrobię i zaprzęgnęę do tego autocad'a jełli nikt nie ma blueprint
w kołcu SR ma 25 lat heheh
ODPOWIEDZ