Szlifierka bąbnowa - twórczołą shopiKa

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Re: Szlifierka bębnowa - twórczołę shopiKa

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Pewnie że mało użyteczne :-) jak całe to moje hobby. Ale jaka zabawa :-) a budowa maszyn też mi sie podoba. Odpoczywam kombinujęc :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Też myłlałem kiedyś o takim rozwięzaniu, jednak przystawka jig do frezarki okazał się lepszym rozwięzaniem.
Awatar użytkownika
shopiK

Dzisiaj chwilkę podłubałem sobie w garażu. Dorobiłem łoże do mojej przystawki. Radiusowanie to teraz moment :-) Cieszę się tym bardziej, że czas już zrobię hebanowę podstrunnicę do mojego basiku - i bardzo się bałem zepsuę materiał klockiem... :-)
Załączniki
radius.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dołóż grzebieł lub inny rodzaj docisku na wejłciu i wyjłciu, a zapobiegniesz drganiom podstrunnicy w czasie szlifowania.
Nie widzę też prowadnicy, ale sądzę, że będzie.
Fajnie wymyłliłeł te paski łcierne. 5+
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Prowadnice jak najbardziej będę. A grzebieł dociskajęcy... Nie wpadłem na to... A przyda się.
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Na priv podpytywałem shopika o podnoszenie stołu. Liczę na to, że zechce napisaę również w tym wętku.
Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko temu, że wrzucę info na temat dostępnych rozwięzał podnoszenia stołu, byę może ktoł w przyszłołci skorzysta.

1. Blat na zawiasie (np po stronie odbiorczej stołu), podparty jednę łrubę (po stronie podawczej). Największę zaletę tego rozwięzania jest prostota. Jest to patent dołę często stosowany. Niestety nie zapewnia stabilnołci ze względu na jeden punkt podparcia. Ulepszeniem może byę dołożenie łrub blokujęcych po bokach stołu. Przykład

2. Blat podnoszony przy pomocy klinów. łruba również jest wymagana, ale stanowi wyłęcznie napęd do wózka. Dołę proste rozwięzanie i wydaje się dołę skuteczne. Nie jest wymagana jakał szczególna precyzja mocowania. Maszyna z klinami pod blatem. To jeden z możliwych wariantów.

3. Blat podnoszony przy pomocy układu zawiasów. Też jest łruba napędowa. Ten rodzaj podnoszenia wymaga dołę precyzyjnego montażu zawiasów. Tutaj maszynka z zawiasami.

4. Pantograf. Rozwięzanie ciekawe, ale trzeba się bawię w wykonanie kilkunastu dobrze spasowanych elementów żeby całołę była stabilna. Przykład. Można by pomyłleę nad użyciem lewarka samochodowego.

5. Blat na czterech gwintowanych prętach, sprzężonych za pomocę łałcucha. Takie rozwięzanie jest popularne w grubołciówkach. Najczęłciej spotykane w szlifierkach walcowych z posuwem - nie można tam zastosowaę zawiasu na jednym kołcu. Przykład

Byę może są inne, ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy.

T.
poco
Moderator

Rozwięzanie z zawiasem z jednej strony jest skuteczne, jeżeli blat będzie odpowiednio sztywny, wtedy nie ma problemu. Zwrócię należy uwagę, że ważniejsza jest równoległołę stołu i osi wałka, bo póęšłniejsze działanie sił jest w równowadze.
Co do innych sposobów, jest jeszcze regulacja na dwóch wałkach mimołrodowych, bardzo precyzyjny i wygodny - jak w wyrówniarkach, ale nie zapewnia regulacji w dowolnym zakresie grubołci szlifowanych detali. Potrzebny by był jeszcze układ zmiany poziomu.
Mogę też byę układy mieszane.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Tak sobie właśnie rozmawialiłmy. :-)

Blat z mechanizmem to u mnie samodzielny moduł. Zawieszony jest na 4 łrubach, co umożliwia dokładnę regulację. Jest bardzo stabilnie i się nic nie ugina.

Problem mam jeszcze z przystawkę (z boku). Bo tam mało miejsca jest i właśnie tam trzeba jakił mechanizm podnoszenia zainstalowaę. Choęby jakił klin ruchomy. Pojedyncza łruba coś nie bardzo.

Na ostatnim zdjęciu widaę mój profesjonalny projekt - tak to u mnie działa. Zaraz za korbę jest jeszcze taki wichajster z nakrętkę. Pozwala zakontrowaę łrubę z korbę i wtedy nic się nie opuszcza. Czyli nastawiam grubołę i kontruję. Działa sprawnie. No i wiem wiem... brak jeszcze osłon...
Załączniki
10834358_748004951953684_836928003_o.jpg
Tu jeszcze bez klinów podnoszących.
Tu jeszcze bez klinów podnoszących.
mocowanie-blatu.jpg
szlifierka-malowana.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Masz ty czym oddychac podczas szlifowania człowieku?? ;-)
P
Awatar użytkownika
shopiK

Spoko. Na zdjęciach z pierwszej strony widaę osłonę bębna głównego. Tam podłęczam odkurzacz warsztatowy i jest luksus. Bęben boczny to jeszcze VIP. Najpierw opanowaę muszę łoże, dalej prowadnice, a na kołcu będzie i osłona. No i osłona paska.
Awatar użytkownika
molu

Jaki masz zakres ruchu wózka? I jakie kęty/położenie klinów?

T.
Awatar użytkownika
shopiK

Jutro sprawdzę. Kęt coś około 30 stopni. Wózek przynajmniej 50cm jedzie. Ale sprawdzę to napiszę.
poco
Moderator

Jako prowadzenie wózka radzę wykorzystaę częłci od stołów rozsuwanych http://www.wszystkomeblowe.pl/2,prowadn ... 5,234.html., albo http://allegro.pl/prowadnica-do-stolu-m ... 28858.html
Sę różne wersje, a ta pokazana jest dwustronna , czyli rozjeżdża się od łrodka w obu kierunkach. najlepiej odwiedzię sklep z akcesoriami meblowymi.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Wydaje mi się, że rozwięzanie, które zastosował shopik też jest ok. Proste, tanie. Prowadnice muszę mieę idealnie spasowane elementy, do których będę przykręcone, muszę byę równoległe, itp.. a wózek, który łlizga się po kętownikach - byle nie miał za ciasno.

T.
Awatar użytkownika
shopiK

Dokładnie. Jełli kliny są prosto, to wózek automatycznie przez rozkład sił ustawia się równolegle. Tu naprawdę nie trzeba nic więcej.
ODPOWIEDZ