Elektryczne Ukulele

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Rozłęczanie cewek to co innego niż przełęczanie "szeregowo/równolegle"
http://merlinpickups.pl/merlin/instrukcje/insthum.jpg tutaj jest przedstawione m. in. przełęczanie "szeregowo/równolegle" humbackera.
A co do potencjometrów to można zastosowaę jeden vol i jeden tone w tym przypadku. W wyniku rozęczania cewek oczywiłcie uzyska się jedego singla bo druga jest odłęczana.

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... tone_split
To jest schemat, który Cię interesuje.

Jełli zastosujemy dwa potencjometry push/pull i vol, i tone (jeden od rozłaczania a drugi "sz/r" to chyba będę na maksa wykorzystane możliwołci.
Można też zastosowaę osobny przełęcznik do "sz/r".
PawelM
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: PawelM »

Dzięki wielkie za pomoc i chyba o czymł takim myłlałem tylko bez schematu to takiego połęczenia nie polutuje :) ,chyba będę musiał zostaę przy opcji albo szer/równ albo rozłęczanie, zawsze można to potem zmienię.

Najciekawiej było by zrobię tak:
Jeden przełęcznik w standardowym dla Les Paul'a miejscu odpowiedzialny za przełęczanie szer/równ, i na dole korpusu vol/ton/i push pull od rozłęczania cewek ale jak to teraz rozrysowaę? :)
Ostatnio zmieniony 2011-09-08, 14:07 przez PawelM, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Pawe
Awatar użytkownika
michau25

Próbowałem pogodzię oba rozwięzania bo po co się ograniczaę :D
Pytanie tylko czy jest to dobrze zrobione :P
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-03-27, 16:49 przez michau25, łącznie zmieniany 1 raz.
PawelM
Kontakt:

No ja niestety nie powiem czy jest dobrze :wink: ale dzięki za pomoc. Chciałbym jednak mieę ten przełęcznik jak w les paul'u :D
pozdrawiam Pawe
Awatar użytkownika
michau25

To zamiast tego prostkęta w potku tone zastosuj przełęcznik dwupozycyjny on-on. Schemat powinien byę taki sam tylko prostokęt osobno :wink:
PawelM
Kontakt:

Chyba pozostanie zakupienie elementów i polutowanie tego na sucho poza uke, testy na akustyku i zobaczymy :D . Na schemacie cap.047 to kondensator 47nF?
Ten przełęcznik dwu pozycyjny i potek Tone ile ma mieę k? 500?
Dało by się dorzucię jeszcze jeden potencjometr :wink: ? przepraszam za mieszanie ale chciałbym żeby było tak jak w oryginale jak coś to będzie jeden atrapa :D
pozdrawiam Pawe
Awatar użytkownika
michau25

Tak, cap.047 to kondensator 47nF. Tone k500 tak jak vol a przełęcznik to nie wiem.
A ten potencjometr to do czego? Jest jeden przetwornik, możesz regulowaę jego barwę i głołnołę. Nie widzę więcej możliwołci. A jełli chodzi tylko o wyględ to by musiały byę dwa potki atrapy bo w lp są 4. Jak dla mnie to strata pieniędzy i niepotrzebne dziurawienie dechy.
PawelM
Kontakt:

A racja pomyliłem, przy dwóch jest ok. ale trzy by dziwnie wyględały.
Zostawiam tak jak jest. Z ciekawołci jak działa taki potencjometr push pull oprócz kręcenia volume naciska się go jak włęcznik?
Czyli podsumowujęc będę teoretycznie 4 możliwołci zmiany brzmienia + regulacja Tonu?
Jakoł nie mogę sobie tego wyobrazię :) nie będzie takiego ustawienia przy którym nie będzie to działaę. Czyli załóżmy zmieniamy na szeregowo do tego rozłęczamy cewki i na odwrót i za każdym razem będzie to hulaę z innę barwę ? :) Dzięki wielkie za cierpliwołę!!! :D
pozdrawiam Pawe
Awatar użytkownika
michau25

Push pull wycięga się do góry. Przy ustawieniu humbackera możesz zmieniaę połęczenia jego cewek szeregowo/równolegle. Jak wycięgniesz push/pull to masz do dyspozycji tylko jednę cewke jako singiel.
PawelM
Kontakt:

A przy wyborze potencjometr Logarytmiczny /Liniowy /Antylogarytmiczny który wzięę logarytmiczny?
pozdrawiam Pawe
Awatar użytkownika
michau25

vol - logarytmiczny
tone - liniowy
ODPOWIEDZ