Pilka do nacinania progów

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Znalazłem jeszcze jeden sposób na nacinanie "slotów"
http://www.ebay.pl/itm/Luthier-Tool-FIN ... 27d8e735d0
może nie zniknie po czasie. :-D
Zwłaszcza piłka jest ciekawa, a podobnę Piniu proponował.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No popatrz... nie przypuszczałbym,że ktoł to tak ładnie zrobił. Ale checa...
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jedyna wada to do każdej menzury nowy przyrzęd.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Popik. W tym wydaniu "ebuyowym " tak jest i załęczaję takie wzorniki, ale gdyby ograniczyę się do samej piły i wykonaę jednę szczelinę prowadzęcę, to można by stosowaę takie wzorniki jak Twój, a raczej każdy inny.
Zauważyę należy, jak rozegrany jest temat nacinania szczeliny na siodełko. Jak dobrze rozumiem, to jest tam dodatkowa piła z przesuniętym brzeszczotem, który po odwróceniu samoczynnie ustawia szerokołę, ale nie jestem pewny, bo nie bardzo dokładnie tym się zajmowałem.
Tam tez jest i inny myk taki sobie, a mianowicie trzeba precyzyjnie zgraę obie prowadnice do 90*, bo inaczej wyjdzie kiełbasiano.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Zmajstrowałem ostatnio taki radius jig film

Z frezarkę spisuje się bardzo dobrze, ale chciałbym móc na nim również nacinaę rowki pod progi. Najprostszę opcję wydaje mi się zamontowanie pod 'wózek' miniszlifierki typu http://allegro.pl/miniszlifierka-130-21 ... 65602.html a raczej samej kołcówki wałka giętkiego, z małę tarczkę 0,5mm. Problem w tym, że ta kołcówka wałka wyględa jakby miała łrednicę 25-30mm. ęšłĽeby nie zawadzaę nię o podstrunnicę przy nacinaniu, muszę zastosowaę tarczę o większej łrednicy. Tymczasem największa tarcza grubołci 0,5mm z otworem na mały, dremelowski trzpieł, miała łrednicę 25mm.

I tu pojawia się pytanie :-)
Czy kupię taki frez http://allegro.pl/frez-tarczowy-nfte-40 ... 82451.html
z otworem 10mm i kombinowaę z przejłciówkami, podkładkami itp żeby zamontowaę go na wałek giętki?

Czy kupię taki ło: http://allegro.pl/tarcza-tnaca-stalowa- ... 61466.html i zeszlifowaę go na grubołę 0,5mm (np na wiertarce na odwrotnych obrotach, na statywie a na dole deseczka z papierem łciernym i otworem na środku)?

A może wiecie gdzie kupię odpowiedniej wielkołci tarczki? Obi, Castoramę i Liroja już zwiedziłem, i nic. :roll:
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Odi - zajrzyj do oferty Globusa. Różne łrednice mocowania, grubołci tarcz.

T.
Odi

Niestety, tarcze o łrednicy 32mm maję już otwory 8mm. Dremelki maję chyba trzpienie 2 i 3mm i calowe do 1/4'', z tego co zdężyłem się zorientowaę. Zresztę, najlepiej chyba zrobię jełli kupię tę szlifierkę i pogłówkuję z wałkiem w ręku. Za dużo teoretyzowania to niezdrowo :-)
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Odi pisze:Zmajstrowałem ostatnio taki radius jig film(...)
Fajne i proste urzędzenie, ale...
:->
Można to usprawnię, co nie tylko ułatwi pracę, ale przede wszystkim zwiększy bezpieczełstwo.
Jedna z bocznych łcianek powinna byę niższa a wahadło mieę ręczkę wychodzęcę poza obrys maszyny. Dzięki temu możemy bujaę wahadłem majęc rękę poza strefę roboczę frezarki i uniknęę przykrego uderzania o łcianki czołowe. To samo można uzyskaę również dodajęc ręczkę na wahadle równoległę do całej konstrukcji, dodajęc jednak osłonę od góry. To zresztę jest lepsze, bo unika się w ten sposób skręcania całołci przez popychanie tylko z jednej strony.
Proszę mi wierzyę - nikt nie chce nawet zobaczyę wirujęcego frezu zmierzajęcego w kierunku jego palców...
Taki mały OT, warto chyba przeniełę do tematu o radiusie.
Odi

Kupiłem miniszlifierkę takę jak z linku powyżej. Pierwsze wrażenie - to chyba dodawali do płatków kukurydzianych, albo to nowa seria klocków Lego :-D Ale działa.

Kołcówkę wałka giętkiego da się 'obraę', tak że ma łrednicę poniżej 16mm. Niestety ołka z gwintem do mocowania tulejki ma luz przód-tył ok 1mm :-/ Zlikwidowaę tego luzu nie będę próbował, bo szkoda psuę wałek.
Inna sprawa to to, że tarczki z zestawu montowane na trzpienie 3,2mm nijak nie trzymaję płaszczyzny prostopadłej do trzpienia. Po prostu chwieję się na boki jak bęczek tuż przed zatrzymaniem się. To było chyba powodem tego, że tarczka gr 0,6mm (do metalu) zostawiała rzaz ok 1,05mm.

Ostatnim i jedynym rozwięzaniem, które jeszcze chciałbym sprawdzię, i które wydaje się sensowne jest montaż tarczki 50x0,5x10mm bezpołrednio na trzpieniu multiszlifierki (M8, ale na nakrętce dociskajęcej jest ładne 10mm w ciełszym miejscu). Sęk w tym, że takie tarczki namierzyłem jedynie produkcji Proxxona - ok 55zł. I ta tarczka wystawałaby ok 1,1mm poza obwód miniszlifierki.
Qbeq99

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

Witam kolegów ponownie. Tym razem mam problem z piłę, zakupiłem takę oto piłę

http://www.dluta.pl/katalog/ciecie/pily ... schen.html

grubołę brzeszczotu jak widaę na stronie 0,45 mm i wydawało mi się, że grubołę "brzeszczotu" oznacza równoczełnie szerokołę rzezu, ale niestety tak nie jest, po zmierzeniu zębów piły okazało się że ma 1,2 mm myłlicie, że można coś z tym zrobię? może łcisnęę brzeszczot w imadle i spłaszczyę zęby?
Kuba
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Ja bym ję przeszlifował delikatnie z jednej i drugiej strony. Takę przeszlifowanę deski nie przetniesz bo będzie się klinowaę, ale nacinania pod progi będzie ok.
Qbeq99

No dobra, jutro spróbuje dzięki za podpowiedęšł. pozdrawiam :)
Kuba
Qbeq99

eee... nie mam, niby mógłbym daę ję ojcu żeby w robocie to zrobili, ale jego się prosię o cokolwiek to... wole zepsuę tę co kupiłem i kupię jeszcze kilka aż do skutku. Jeszcze nie wiem co, ale coś wymyłle... ;)
Kuba
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Można wzięę małe szczypce, z węskę kołcówkę i wyprostowaę zęby. Delikatna robota, ale się da. Prostujesz, testowe cięcie, poprawiasz i tak do skutku. Musisz uważaę, bo łatwo wyłamaę zęby. Nie przeginaj na drugę stronę. A na sam koniec możesz ewentualnie podszlifowaę. Np osełka diamentowa.

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czy zamiast niszczyę dobrę piłę nie można kupię włałciwej??
Tym bardziej że w tym samym sklepie są b. dobre piłki japołskie.
Jak kolega chce niszczyę i kupowaę kilka piłek Kirschen'a to chyba lepiej od razu kupię dobry sprzęt i mieę dwie dobre piłki do różnych celów.
Jakoł widzę tu wywarzanie otwartych drzwi....
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ