Korytko

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

popik10

Korytko

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Udało mi się w kołcu dokołczyę :-D korytko do nacinania progów.
Pierwszy egzemplarz:
Obrazek
Obrazek
Regulacja każdego policzka w pionie i w poziomie.
Mogę pomóc w wykonaniu szczegóły na PW
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Mam podobne, tyż sam robiłem ;-) Zważajęc uwagę na ceny przyrznic powinno samemu się takie rzeczy wykonywaę, nie jest to trudne.
popik10

Prawda jest taka że większołę pomocnych nam narzędzi powinniłmy sami zrobię. Nie mówię o elektro. choę i z tych powinno się parę zrobię. Ale nie wszyscy są chętni robieniu takich pierdułek. A dokładnołę ma tu jakieł tam znaczenie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

zarówno w kwestii jakołci wykonania jak i atrakcyjnej ceny :)
I o tym mówię. Weż teraz ceny ze sklepu który się trudni takim sprzętem....
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

popik - łruby mocujęce boki wpułciłeł bezpołrednio w sklejkę czy dałeł np nakrętki pazurkowe?

T.
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Popik, dalej sprzedajesz takie rzeczy? Albo chociaż może ktoł wspomoże mnie jak to zrobię?? ;)
popik10

Takie pytania na priva proszę
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wnerwiłem się na prowizorki i popełniłem własne "korytko" :-D do nacinania progów.
Materiały, to kawałek poziomicy/łaty odzyskany z uszkodzonej, PMM czyli polimetakrylan metylu - pleksi 10 mm, łruby imbusowe M6, sruby M8, pokrętła M6, łożyska 608 zz/1 zł/szt. na allegro/.
Jest to wzór zaczerpnięty z YT, ale zrealizowany w naszych warunkach. Pozostała mi tylko jeszcze precyzyjna regulacja prostopadłołci i prowadzenia piły.
Zdjęcia myłlę wyjałniaję szczegóły budowy.
Ten sam efekt można uzyskaę stosujęc drewno zamiast pleksi
Pewne detale są zredukowane w stosunku do oryginału, bo uznałem, że nie są niezbędne.
Regulację wysokołci nacinania prowadzę poprzez stosowanie podkładek pod górne łożyska.
Nie da się nacinaę progów na gryfie, a jedynie na podstrunnicy, ale i z tym powalczę na bazie tej samej konstrukcji.
Pozdrawiam, Ryszard
Załączniki
slotjig 002.jpg
slotjig 001.jpg
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

ładnie to wyględa, ale nic poza tym. Nabudowałeł się , nabudowałeł a regulacja znowu za pomocę jakił podkładek. Uważam,że stracony czas tylko, bo wcale lepszych efektów nie osągasz niż ja za pomocę prowadnicy i ogranicznika głębokołci.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

To jest drogi Piniu taka sama regulacja jak przy ograniczniku. Różnica tylko w detalach, bo i tu i tu masz regulację. W moim grzbiet opiera się o łożysko przy cięciu i ustala głębokołę;-) Ogranicznik, taki jaki stosujesz i tak będzie potrzebny po radiusie.
Prowadzenie w pionie przy pomocy łożysk jest nie do poprawienia przy innej metodzie, a głębokołę?, to już nawet na oko można przyjęę, a potem tylko kosmetyka, a dodałem tę informację , ponieważ mogę byę różnej grubołci deseczki podstrunnicy i czasami zajdzie taka koniecznołę.
Zobacz u Stewmaca, też masz prowadzenie na łożyskach i też jest regulacja góra-dół, a to dlatego, że możesz wtedy wykorzystaę piły rożnych producentów, których wymiary nie muszę się pokrywaę.
Co do narobienia się , to niekoniecznie, bo robię to z przerwami jako przerywnik w normalnym kieracie domowym. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
DominikK
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: DominikK »

Witam!
Chciałbym przedstawię przyrznę do progów mojego pomysłu.
Jest to bardzo prymitywna konstrukcja ale łatwa w budowie
i skuteczna przy odrobinie ostrożnołci i wyczucia podczas pracy na niej.
Pozdrawiam!
Załączniki
Przyżna progów1.JPG
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Zasada ta sama co z przymiarem alu z ta różnicę,ze przymiar sie tak szybko nie wyrobi a podstrunnica wzornikowa i owsze. Poza tym szkoda zachodu na robienie tylu podstrunnic wzornikowych. Co do przyrzni ... szkoda gadaę.. chcesz to sobie taka rób ;)
Awatar użytkownika
DominikK
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: DominikK »

Ja już mam coś takiego wykonane i nawet zrobiłem dwie podstrunnice.
Jakołę wykonania zgodna z oryginałem. W tym roku tyle mi wystarczy
ale na przyszły rok zrobię mniej prowizorycznę maszynkę ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

W kołcu i ja mogę zaprezentowaę zestaw do nacinania. Poczętkowo miał byę wzorowany na znanym wszem i wobec Stewmac-u, jednakże po konsultacjach z osobę, która ma potężne doświadczenie w tej branży okazało się, że wczełniejszy sposób stosowany przeze mnie jest o wiele lepszy pod warunkiem zmiany niektórych materiałów i skonstruowaniu super dokładnej listwy. I tak oto powstało poniższe korytko z mosiężnymi prowadnicami zarówno górnymi jak i dolnymi. Całołę spasowana idealnie . Mosiędz powoduje, iż łciłnięta piłka posuwa się lekko i prosto. Dzięki prowadnicy górnej na całej szerokołci piłki nie wpada ona w falowanie co może dziaę się przy stosowaniu samych łożysk. Przymiar aluminiowy odmierzany ręcznie przy pomocy suwmiarki elektronicznej i lupy, szczeliny 0.5mm
Załączniki
przyrznia7.jpg
przyrznia6.jpg
przyrznia5.jpg
przyrznia4.jpg
przyrznia3.jpg
ODPOWIEDZ