Renowacja Epihone Les Paul Standard
Moderator: poco
Renowacja Epihone Les Paul Standard
Jak już wspomniałem przy powitaniu wpadł w moje ręce ww model gitary. Poprzedni właściciel oddał mi ję za przyzwoite pieniędze ponieważ zaczoł demontaż (bardzo drastyczny w dodatku) podstrunnicy w celu wymiany pręta napinajęcego. I tu moja pierwsza uwaga bo wymontowałem owy pręt który miał byę uszkodzony (?) okazało się że nakrętka nie chciała ruszyę. Jako że nie ma żeczy niemożliwych nakrętka się kręci a pręt pracuje, nie wiem jednak czy napewno jest on sprawny i czy nada się do ponownego użycia czy lepiej zakupię nowy?
Zapomniałem całkiem o tej jak ję nazwałem osłonce
Rozumiem że normalnie zgrzaę całołę.
Gryf udało mi się strugnęę z pozostałołci podstrunicy (oczywiłcie nie obeszło się bez większych wcięę) muszę tylko wszystko ładnie wyrównaę aby gładko nakleię podstrunnice.
Jako że jest to forum lutnicze pewnie spodzewali się wszyscy że wspomne o jej zrobieniu. Otóż nie posiadam jeszcze odpowiednich narzedzi (o umiejętnołciach nie wspominajęc) więc postanowiłem kupię gotowę. Widziałem swego czasu takowe na Guitar Project ale dzwoniłem dził zapytaę - nie ma i nie wiadomo czy będę... Zostaje mi więc albo zakup gotowej naciętej albo dorwanie kawałka deski palisandrowej i z waszę małę pomocę teoretycznę zrobię ję od podstaw. Chyba że ktoł z was zna miejsce gdzie można jeszcze by coś takiego kupię każda opcja pomocna.

Gryf udało mi się strugnęę z pozostałołci podstrunicy (oczywiłcie nie obeszło się bez większych wcięę) muszę tylko wszystko ładnie wyrównaę aby gładko nakleię podstrunnice.
Jako że jest to forum lutnicze pewnie spodzewali się wszyscy że wspomne o jej zrobieniu. Otóż nie posiadam jeszcze odpowiednich narzedzi (o umiejętnołciach nie wspominajęc) więc postanowiłem kupię gotowę. Widziałem swego czasu takowe na Guitar Project ale dzwoniłem dził zapytaę - nie ma i nie wiadomo czy będę... Zostaje mi więc albo zakup gotowej naciętej albo dorwanie kawałka deski palisandrowej i z waszę małę pomocę teoretycznę zrobię ję od podstaw. Chyba że ktoł z was zna miejsce gdzie można jeszcze by coś takiego kupię każda opcja pomocna.
Po pierwsze - ęšłle to zrobiłeł.
Taka podstrunnicę można zdjęę i potem ponownie wykorzystaę.
Robi się to za pomocę nagrzewarki lub żelazka i noża.
Teraz to już po wszystkim.
Palisander możesz kupię u Henglewskich tu >
A potem to już tylko praca.
Struganie, nacinanie i szlifowanie.
Jełli ma to byę jedna tylko podstrunnica to zrób papierowy szablon (wydruk z komputera) podstrunnicy, naklej na deskę i tnij po kreskach. Najprostszy ni najłatwiejszy sposób.
Pozdrawiam
Taka podstrunnicę można zdjęę i potem ponownie wykorzystaę.
Robi się to za pomocę nagrzewarki lub żelazka i noża.
Teraz to już po wszystkim.
Palisander możesz kupię u Henglewskich tu >
A potem to już tylko praca.
Struganie, nacinanie i szlifowanie.
Jełli ma to byę jedna tylko podstrunnica to zrób papierowy szablon (wydruk z komputera) podstrunnicy, naklej na deskę i tnij po kreskach. Najprostszy ni najłatwiejszy sposób.
Pozdrawiam
Wiem że się da i pewnie bym tak próbował tylko że ja tę gitare kupiłem właśnie w takim stanie xD. Może nie dawno założyłem konto na foum ale już dużo zdężyłem wczełniej poczytaę. Bez tej wiedzy którę tu zdobyłem nawet nie podchodził bym z zamiarami na takie "robótki".
Wracajęc do tematu, są jakieł domowe sposoby aby wynalełę klocek z radiusem 12"? Bo skoro nie zamierzam w najbliższym czasie robię większej ilołci wskazanym by było każdy grosz połwięcię np na progi markery czy binding. W chiłskim markecie widziałem piłki na tyle małe aby zrobię nacięcia na progi. Sposoby na binding też znam nie wiem na ile będe wstanie poradzię sobie z markerami ale to będe ęwiczył na zwykłych deskach
Jednym słowem chciałbym przeznaczyę jak najwięcej funduszy na dopieszczanie ale chęę zrobienia tego jak należy pocięgnie za sobę oczywiłcie wszelkie potrzebne koszta.
Wracajęc do tematu, są jakieł domowe sposoby aby wynalełę klocek z radiusem 12"? Bo skoro nie zamierzam w najbliższym czasie robię większej ilołci wskazanym by było każdy grosz połwięcię np na progi markery czy binding. W chiłskim markecie widziałem piłki na tyle małe aby zrobię nacięcia na progi. Sposoby na binding też znam nie wiem na ile będe wstanie poradzię sobie z markerami ale to będe ęwiczył na zwykłych deskach

Jednym słowem chciałbym przeznaczyę jak najwięcej funduszy na dopieszczanie ale chęę zrobienia tego jak należy pocięgnie za sobę oczywiłcie wszelkie potrzebne koszta.