Podstrunnice

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

KonradP
Kontakt:

Podstrunnice

Nieprzeczytany post autor: KonradP »

Witam,

Małe pytanko nieco z innej beczki. W niedalekiej przyszłołci miałbym zamiar otworzyę małę produkcję podstrunnic z jawora oczkowanego.

Z drugiej strony nie wiem jak to wyględa ze zbytem.. chętnie kupujecie gotowe podstrunnice?

Co o tym sądzicie? Oczywiłcie podstrunnice robione bylyby z najlepszego materiału jak na załęczonym zdjeciu.

Pozdrawiam,
KonradP
Załączniki
34 (1).JPG
NajwyĹźszej klasy drewno rezonansowe:
www.drewbas-tonewood.com
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W mojej opinii zdecydowana większołę użytkowników forum woli kupię gotowe podstrunnice.
Przyczyn nie będę szukał. Ale to czy się sprzedadzę jak zwykle zależy od ceny. Materiał (ten pokazany) piękny.
A jak z sezonowaniem i wilgotnołcię??
Pozdrawiam
KonradP
Kontakt:

Szczerze mówięc cenowo jeszcze się nie orientowałem jak to wyględa. W marcu 2014 zamierzamy pojawię się na Musikmesse we Frankfurcie, wtedy będę miał możliwołę sprawdzenia cen konkurencji(Wiadomo są to ceny europejskie, nie na każdę polskę kieszeł, dlatego też bede myłlał o wprowadzeniu małego rabatu dla krajowych klientów).

Materiał jest przepiękny i z rękę na sercu mogę powiedzieę, że prawdopodobnie nikt na łwiecie handlujęcy jaworem oczkowanym posiada tę klasą ;) W zeszłym roku na targach w Cremonie były jawory oczkowane lecz naprawdę w mizernej jakołci.

Co do sezonowania to aktualnie jestesmy troche "z tylu" nad konkurencję. Najstarsze drewno które posiadamy aktualnie na stanie wacha się od 2,5 do 3 lat. W tym właśnie Birdseye maple.
Posiadamy również małę suszarnie, z której aktualnie nie korzystamy, ponieważ naszę domenę jest jakołę oraz suszenie drewna w naturalny sposób. Jełli produkcja miałaby wypalię to suszarnie będę musiał jednak uruchomię.
www.drewbas-tonewood.com
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

A czy na pewno klon oczkowy nadaje się na podstrunnice? Zaznaczam, że się nie znam, tylko pytam. Bo wyględa to niejednorodnie (pięknie zresztę). Czy nie będzie problemów z "wilkami"?
KonradP
Kontakt:

Nadaje się. W Cremonie wielu lutników brało od nas kawałki na podstrunnice.

Tu odsyłam do strony mayoness link
www.drewbas-tonewood.com
ODPOWIEDZ