stara podróbka ibaneza. potrzebny mostek.

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Faflun

stara podróbka ibaneza. potrzebny mostek.

Nieprzeczytany post autor: Faflun »

czełę,
wpadła mi w ręce gitara łmietnikowa. podobno podróbka ibaneza. wyględa na starę. podoba mi się jej łmietnikowy wyględ i to jak gra (lepiej/inaczej od mojej dwuletniej budżetówki). do tego nawet trzyma się kupy, ale...

1. nie mam do niej mostka, a łrodki dziur na trzpienie są oddalone o 84mm. tune-o-matice wszystkie jakie widziałem maję 74mm między trzpieniami. myłlicie, że dostanę do niej jakił tani stały mostek (nie musi byę tuneomatic), czy muszę kombinowaę? sprawdzałem ję ze standardowym przyklejonym na tałmę, ale wolę coś mniej prowizorycznego :/

2. na jej pierwotny (czarny) lakier został nałożony wiłniowy, a na ten bezbarwny. bezbarwny się przetarł gdzieniegdzie i teraz ten wiłniowy brudzi spodnie. chcę zrobię przecierki i miejscowo odsłonię czarny. naturalnie, trzeba będzie to potem prysnęę / maznęc jakimł bezbarwnym lakierem, żeby wszystko co jej dotknie nie było wiłniowe. pytanie: najtałszy i najłatwiejszy do nałożenia lakier do tego celu.

dzięki i pozdrawiam,
-st.
Załączniki
reliktm.jpg
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Przywitaj się w odpowiednim dziale :-)
Awatar użytkownika
Faflun

Ok :)
Pytanie takie miało byę: Jaki jest najtałszy i najłatwiejszy do nałożenia lakier do tego celu?

Co do gitary... to chyba Defil (przynajmniej częłciowo), ale gryf ma jakił dziwny (zresztę gryf to osobna historia). Muszę ję jak najszybciej doprowadzię do stanu używalnołci. Potrzebuję mostka i czymł ję polakierowaę bez zbędnych ceregieli. Popatrzyłem na zdjęcia i te mostki Defila, to klasa sama dla siebie trochę. Da się je czymł łatwo zastępię?
Awatar użytkownika
Faflun

To nie defil. To jest czarna, stara Jolana Diamant pomalowana byle jak na wisniowo i czarno (gryf). Znalazlem na zdjeciu prawie identyczna. Szkoda ze w takim stanie, bo to taki lepszy relikt, tak?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

darek pisze:Przy takim podejłciu do renowacji instrumentu to każdy najtałszy znaleziony na półce w markecie.
Nie każdy, nie każdy. Jak nie chcesz mieę problemów to spray akrylowy. Pisze to bo są jeszcze na półkach syntetyki (z żywic syntetycznych) i te schnę koło 3 tygodni i dłużej. Akrylowy jest suchy po godzinie a na drugi Dzieł w sumie już można przedmiot używaę.
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

mam mostek a w sumie 2 niekompletne mostki do niej wiec z 2 mozna zlozyc 1

Obrazek

to te mostki glebiej
jeden ma 5 siodełek drugi ma 3 siodełka
Awatar użytkownika
Faflun

darek pisze:
Faflun pisze:Ok :)
Pytanie takie miało byę: Jaki jest najtałszy i najłatwiejszy do nałożenia lakier do tego celu?
Przy takim podejłciu do renowacji instrumentu to każdy najtałszy znaleziony na półce w markecie.
Masz rację. Po prostu znajomy z pracy poprosił, żebym ję jedynie doprowadził do stanu używalnołci, a ja jak zwykle byłem nadgorliwy i przeszlifowałem odpryski. Teraz muszę ję maznęę, a że nigdy tego nie robiłem wczełniej, to boję się narażaę jego/siebie na bezsensowne koszty. Tym bardziej, że nie da się z niej pięknej gitary zrobię, a w takim stanie nie jest nic warta... na sam papier łcierny wydam więcej.

Ale, w sumie, postanowiłem nauczyę się to robię z głowę, bo ta umiejętnołę przyda mi się na pewno nie raz. Spróbuję ję przyzwoicie polakierowaę. Dzisiaj zacznę szlifowaę. Pogrzebię na forum, obejrzę jakieł tutoraile na YT...

Czy powinienem zeszlifowaę lakiery do samego drewna? Obie warstwy (oryginalny i ten wiłniowy) tworzę dosyę grubę warstwę i nie chcę się narobię bez sensu, chyba, że to konieczne.
mam mostek a w sumie 2 niekompletne mostki do niej wiec z 2 mozna zlozyc 1
Rzechu, ile chcesz za te mostki? Czym je potem odrdzewię? Daę do piaskowania czy coś? właściciel gitary powiedział, żebym wstawił standardowy mostek, ale wtedy musiałbym wydłubywaę stare gniazda, wypełnię dziury po nich i precyzyjnie nawiercię nowe. Lotsa work. Zresztę ten stary kozacko wyględa.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Chętnie kupię ten bezwartołciowy odpadł.
Skoro to łmieciowa gitara to ja ję chętnie kupię. :-D
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2014-01-14, 08:15 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.
rzech
Kontakt:

tutaj nie widac ale gryf

Obrazek
Obrazek

mostki oddam za dobrego liskacza
Awatar użytkownika
skiper01

Nieprzeczytany post autor: skiper01 »

http://www.youtube.com/watch?v=L_PEY8Z6h80 zobacz jak mozna fajnie ta jolane odnowic :D a jak jej nie chcesz to wezme ja za flaszke johnnie walkera black :D
rzech
Kontakt:

taaa zdynio mam reke do takich spraw. Pamietacie kosmosa?

http://www.defil-vintage.pl/2014/01/def ... dynio.html
Awatar użytkownika
hubertus

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

skiper01 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=L_PEY8Z6h80 zobacz jak mozna fajnie ta jolane odnowic :D
coś pięknego! W ogóle ten model ma w sobie niesamowitę klasą i czar, niezależnie czy jest to Jolana, Gibson czy Epiphone.
Awatar użytkownika
Faflun

rzech pisze:mostki oddam za dobrego liskacza
Chętnie bym wpadł z łiskaczem, ale Rzeszów jest kurde za daleko.... :(
http://www.youtube.com/watch?v=L_PEY8Z6h80 zobacz jak mozna fajnie ta jolane odnowic :D a jak jej nie chcesz to wezme ja za flaszke johnnie walkera black :D
Zdynia wyględa super, ale ta tutaj nie jest moja, więc nie mam pół roku i w moim wypadku wchodzi w grę jedynie wersja econo. Jestem skłonny połwięcię jej sporo czasu, dla własnej nauki, ale nie chcę narażaę kolegi na wydatki.

Swoję drogę, szczerze - myłlicie, że powinienem wstawię standardowy mostek jak Zdyniu? łatwiej i szybciej byłoby wstawię oryginalny, ale z drugiej strony, czyszczenie go też zajmie trochę. Klucze zostawię, są spoko. Tylko G jest przetręcony, pewnie się komuł wypięła z paska...

Niepokojęca wyględa gryf. Jest podejrzanie przykręcony, a dziury zaszpachlowane. Do szlifowania powinienem go odkręcię w sumie, ale się boję go ruszaę. Chyba zostawię i potraktuję jak wklejony.

Druga sprawa to ten dziadowski lakier na podstrunnicy. Nie chcę ruszaę progów. Na razie nie ma kasy na przeprogowanie, więc go nie zeszlifuję. Mógłbym spróbowaę zdrapaę, ale nie wiem czy to nie ryzyko. Poza tym nie wiadomo co pod nim jest. Pod odpryskami podstrunnica wyględa na szpachlowanę. Do tego te dziwne kontury wzorków na 4 i 10 progu... :/

W ogóle co to za kawałek drewna doklejony pod główkę? Mam go wywalię? Chyba niczego nie maskuje?

Co do malowania. Kolega chce ję na czarno. W sumie wolałbym to zrobię nitro, ale chyba skołczy się na akrylu w sprayu. Taniej i mniej roboty. Nitro przeęwiczę przy następnej okazji. W ogóle, czy będę musiał ten czarny pokryę bezbarwnym, czy da się ten proces pominęę nie przekraczajęc granicy herezji i lamerstwa?

BTW Jakę szpachlę kupię? Samochodowę? Jakęł konkretnę firmę czy typ?
Załączniki
Klocek doklejony do gryfu? :/
Klocek doklejony do gryfu? :/
20140114_213327.jpg
20140114_213232.jpg
20140114_213139.jpg
20140114_213058.jpg
Dziwny kontur farfocelka na 4 progu
Dziwny kontur farfocelka na 4 progu
rzech
Kontakt: