Szablon linijka do oznaczania odległołci progów

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Tanto

Szablon linijka do oznaczania odległołci progów

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Pomysł nie jest zbyt oryginalny bo nawet tu na forum ktoł pisał o drukowaniu takiego szablonu na papierze. Ja również postanowiłem ułatwię sobie życie, jednak aż za dobrze wiem jak niedokładne są drukarki i plotery wielkoformatowe, trzeba było znaleźć inne rozwięzanie. Kombinowałem, kombinowałem... i nagle mnie olłniło jak musiałem coś zmierzyę i sięgnęłem po linijkę którę sobie kiedyś zrobiłem.
Linijka była przygotowana w programie graficznym, a następnie nałwietlona maszynę do wykonywania filmów/klisz do poligrafii. Ten sprzęt ze względu na przeznaczenie daje idealne odwzorowanie geometrii i dokładnołę, niektóre modele 'drukuję' z rozdzielczołcię 5000 punktów na cal (standardowe drukarki laserowe maję 600 lub 1200 dpi). Niestety w zwięzku ze zmianami technologicznymi w poligrafii normę jest nałwietlanie bezpołrednio na matrycach, a nie na filmie, co skutkuje mniejszę ilołcię firm które to oferuje i niestety wzrostem cen w porównaniu do tego co było jeszcze kilka lat temu.
To by było tak ogólnie o tym 'jak to jest zrobione', teraz najprzyjemniejsza częłę programu - 'co'. Efektem finalnym jest pasek folii o szerokołci 5 cm z 'nadrukowanymi' punktami w których znajduję się progi dla danej menzury, oł symetrii i dodatkowo lokalizacja markerów. Zasada działania jest prosta - na podstrunnicy wyznaczamy oł symetrii, przykładamy do niej szablon, wyrównujemy osie symetrii, przyklejamy tałmę jego kołce do podstrunnicy (żeby nic się nie przesunęło). Po tym pozostaje już tylko pozaznaczaę lokalizację progów.

Oczywiłcie to tylko półłrodek przed wykonaniem szablonu do nacinania progów, ale jest wygodniejszy, obarczony mniejszym ryzykiem błędu i dokładniejszy od mierzenia linijkę lub suwmiarkę (folia praktycznie się nie rozcięga). Zrobiłem w ten sposób podstrunnicę do 'Jolki' i jestem pewien że jełli są jakieł niedokładnołci, to wynikaję one z nieprecyzyjnego nacinania, ale nie oznaczania odległołci.
Załączniki
linijka01.jpg
Szablon przyłożony do naciętych rowków na testowej listewce. W ten sposób można skontrolować poprawność nacięć - w tym przypadku przesunięcie na 16. progu. 'Kreski' mają grubość 0,15 mm, omyłkowo bo miało być 0,08 mm, ale może to i lepiej bo cieńsze linie
Szablon przyłożony do naciętych rowków na testowej listewce. W ten sposób można skontrolować poprawność nacięć - w tym przypadku przesunięcie na 16. progu. 'Kreski' mają grubość 0,15 mm, omyłkowo bo miało być 0,08 mm, ale może to i lepiej bo cieńsze linie
Porównanie grubości linii do czubka cyrkla. Umiejscowienia progów nie zaznaczałem ołówkiem tylko nakłuciem. To wydawało mi się dokładniejsze.
Porównanie grubości linii do czubka cyrkla. Umiejscowienia progów nie zaznaczałem ołówkiem tylko nakłuciem. To wydawało mi się dokładniejsze.
Widok ogólny na listewce o szer. 6 cm
Widok ogólny na listewce o szer. 6 cm
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Eeee... tak jak napisałeł - półłrodek. Przykladnice do nacinania progów robi sie z dokladnołcia 0.01mm. Jakał opcja z ta folię jest jak nie masz takiej przykładnicy. Na pewno to lepsze od wydruku na papierze. jakbył jeszcze dokładnie nacinał.... bo jak patrze na to drugie zdjęcie... :shock: .. raz z lewej, raz z prawej... i to ma potem dobrze stroię?

No ale człowiek się uczy na swoich (i innych) błędach i ja też wymyslałem takie rózne patenty az w kołcu przysiadłem i zrobiłem to jak należy :)
Tanto

Drugie zdjęcie to nie podstrunnica tylko listewka na której były robione testy, a zdjęcie było robione żeby pokazaę proporcje pomiędzy grubołcię linii i nacięcia. Przy okazji załapało się nacięcie nie pasujęce do odległołci.

Jełli chodzi o przykładnice, to owszem robi się je z dokładnołcię do 0,01 mm, ale dołę sceptycznie podchodzę do możliwołci uzyskania takiej dokładnołci w warunkach domowych, przy użyciu narzędzi jakimi większołę z nas dysponuje.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Tanto pisze:ale dołę sceptycznie podchodzę do możliwołci uzyskania takiej dokładnołci w warunkach domowych
Zapewniam cię,ze można ;)
Tanto

Pozostaje mi wierzyę na słowo, bo nie mam możliwołci zweryfikowaę, że każdy z użytkowników forum jest w stanie uzyskaę takę dokładnołę.
Poza odpowiednimi narzędziami wymaga to jeszcze niebagatelnych zdolnołci manualnych. Oznaczenie odległołci z dokładnołcię do 0,01 mm da się zrobię - potrzebujemy do tego mocnego szkła powiększajęcego lub mikroskopu, precyzyjnej suwmiarki z realnę dokładnołcię do 0,01 mm (chyba tylko elektroniczne) o długołci ~30 cm, rysika traserskiego który pozwoli nam zaznaczyę na stali lub aluminium linię o grubołci max 0,01 mm. Pamiętajęc o wszystkich niuansach, np. o tym że trzeba uwzględnię to iż przykładajęc rysik do suwmiarki jego czubek jest odsunięty od 'linii pomiaru', normalnie nie ma to większego znaczenia ale przy dokładnołci 0,01 mm jest to istotne; nie możemy odrywaę suwmiarki od szablonu bo punkt bazowy musi znajdowaę się idealnie w miejscu 12. progu, a 24 razy trafię precyzyjnie w ten sam punkt może byę ciężko; pamiętajęc o tym i jeszcze kilku zasadzkach możemy dokładnie rozmierzyę odległołci.
W częłci dalszej przechodzimy do nacinania szablonu - pilnikiem? brzeszczotem? 'dremelem'? obrabiarkę sterowanę numerycznie? Które z domowych narzędzi pozwoli uzyskaę powtarzalnę dokładnołę 0,01 mm?

Ciekaw jestem ile osób z forum podjęło by się wykonania szablonu z takę dokładnołcię i udostępniło go do wykonania pomiarów dokładnołci w warunkach laboratoryjnych ;-)

Nie mam nic przeciwko precyzji wykonywania różnych rzeczy, ale na niektóre kwestie wolę patrzeę realnie. Jełli zrobiłeł szablon z takę dokładnołcię to 'szacun i rispekt', jednak większołę ludzi tego nie osięgnie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nawet jełli nie zrobiłem i różnice mam rzędu 0.03 to i tak jest to bez porównania do takich drukowanych malowanek ;) Naciecia zaznaczaę mozna nożykiem traserskim z jedna płaska stronę lub nożykiem do tapet z jednostronnym ostrzem lub cieniutka igła - każde rozwięzanie robi kreske rzedu 0.01. Oczywiłcie jak napisałes - wszystko pod lupa z nacinaniem samych rowków włęcznie. A nacinac można piłka do progów lub taka sama do metalu. nacinasz pod lupa dokładnie spokojnie na srodku zaznaczonej kreski. Co do mierzenia progów to stosuje się odpowiedni łałcuch pomiarowy (nie po kolei jakby sie wydawało).

na poniższym obrazku dosą dobrze widac jak sie rozjechały wymiary przy wydruku komputerowym z ilustratora o kresce 0.01 (to te otwory) i zwymiarowane ręcznie łałcuchem wymiarowym i nacięte pod lupę :)

[img]http:///gitarybydgoszcz.pl/duma4.jpg[/img]

Dopisze jeszcze,że ja lupy nie posiadam więc zastosowałem laptopa z kamerka i bardzo dużym powiekszeniem ;)
Uważam,że nie majęc dostepu do drogich dokładnych cnc to jest jedyny sposób na zrobienie maksymalnie dokładnego przymiaru (oczywiłcie potem trzeba jeszcze zrobic dokładna przyrznie do tego)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja tutaj stanę po stronie Tanto, klisze do druku daję bardzo duża dokładnołę.
Już choęby przez to że każda (w druku) odpowiadała jednemu kolorowi i nakładajęc 3 takie kisze na siebie dawało to dopiero obraz. A jak wyględa druk i raster radze poczytaę bo to da wyobrażenie.
Pomysł moim zdaniem dobry żeby wyznaczyę wszystkie punkty kontrolne. Próg zerowy, poszczególne progi i całę menzurę (mostek).
Fajny pomysł z zastosowaniem kliszy a potem na tej bazie wykonania szablonu jak pisał Piniu.
A jak ktoł robi akustyki warto na takiej kliszy zrobię cały projekt i mamy z automatu rozmieszczenia belek po wewnętrznych stronach płyt.
Idea mi się podoba. Zastosował wiele.
Nałwietlarnie przyjmuję pliki pdf więc nie ma kłopotu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Jeżeli jest taka pewnołę że to sie faktycznie nie rozciaga nawet pod wpływem nałwietlania lub w ogól,e jakielkolwiek temperatury to jasne. Jednak nie wydaje mi sie,zeby było to trwałe i trzymało wymiar jakis czas. Pewnie jednorazowa rzecz. Poza tym będziesz co chwilę celował piłka w tę linię,żeby nacięę? Przymiar to przymiar (+ przyrznia z pinem of course) ;)
Tanto

Popik10, małe sprostowanie - nie trzy tylko cztery kolory (CMYK), obraz generowany z trzech kolorów (RGB) to głównie monitory, telewizory itp. Oczywiłcie w zależnołci od potrzeb do CMYK dodaje się jeszcze inne kolory, których nie da się uzyskaę w przestrzeni barwnej CMYK, ale to temat na innę opowiełę ;-)

Trwałołę filmu jest dołę dobra, od kilku, a może i kilkunastu lat używam zrobionej w ten sposób linijki o długołci ok. 30 cm (głównie do pomiarów na elementach walcowych itp.), mimo upływu czasu podziałka się nie rozjechała, nic się nie wytarło.

Na pewno zgadzamy się co do jednego - przyrzęd do nacinania progów jest lepszym i wygodniejszym rozwięzaniem. Będę jednak upierał się że przy pomocy linijki nałwietlonej na filmie można uzyskaę podobnę precyzję (ale trzeba się bardziej postaraę), przy dużo prostszym wyznaczaniu odległołci niż za pomocę suwmiarki. Do produkcji 'seryjnej' film nie ma większego sensu, ale w przypadku eksperymentów z nietypowymi menzurami tak jak np. w przypadku 'Jolki', lub przy robieniu gitary multiskalowej jest to moim zdaniem dobre rozwięzanie.
Ostatnio zmieniony 2014-05-22, 07:36 przez Tanto, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sorki racja CMYK - jakił omam :oops: Dawno już nie korzystamy z nałwietlarni. Ale pasowanie na paserach pokazuje jaka to jest dokładnołę.
Taka klisza może posłużyę do dokładnego nacięcia szablonu.
A ciekawe jak by taki szablon nacięę wzorem kliszy i posprawdzaę Piniowę metodę. Tak w ramach testu.
Pozdrawiam
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Tak sobie czytam o setkach i doznaję czegoś na kształt " dysonansu poznawczego " :shock:
Jak można fizycznie sprawdzię takie tolerancje ?
Już suwmiarka (dokładnołę - 0.1mm realnie ) o takim zakresie jest " mało popularna " - jakieł liniały magnetyczne / optyczne ?
Kto to ma ?
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

I klisza jest transparentna co może byę wygodne:-)
Fajny pomysł.

Zawsze im większa dokładnołę tym lepiej, bonie gorzej przecież:-) pytanie tylko jakim kosztem.
pozdrowienia
Piotr
Tanto

W przypadku nałwietlania na filmie o szerokołci 52 cm, około 50 zł +vat za 1 mb nałwietlenia. Na jednę długołę menzury potrzebny jest pasek maksymalnie 7 cm. Robięc tylko tyle najprawdopodobniej policzę za jakęł długołę minimalnę, dlatego warto dowiedzieę się ile to jest i zrobię od razu szablony dla kilku menzur. Możliwe że przy jednorazowej większej ilołci można by negocjowaę cenę, ale z jakim skutkiem nie mam pojęcia. Tak jak pisałem wczełniej, ta technologia staje się mało popularna i w minimalnym stopniu wykorzystuje się ję przy druku offsetowym, twardo trzyma się przy tym sitodruk i tampodruk. Ta 'niszowołę' wpływa niestety na cenę.
Mogę poprosię żeby przy okazji nałwietlili mi próbkę z grubołciami linii jakie można uzyskaę. Mam coś takiego ale tylko do 0,08 mm bo tak naprawdę przy poligrafii ciełsze nie były potrzebne i sam jestem ciekaw ile da się wycięgnęę minimalnie.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

I drogo i niedrogo, a patent fajny:-)
Pozdrawiam
Piotr
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Tanto pisze:ale w przypadku eksperymentów z nietypowymi menzurami tak jak np. w przypadku 'Jolki', lub przy robieniu gitary multiskalowej jest to moim zdaniem dobre rozwięzanie
I w tym przypadku się zgadzamy.
Tanto pisze:Będę jednak upierał się że przy pomocy linijki nałwietlonej na filmie można uzyskaę podobnę precyzję (ale trzeba się bardziej postaraę), przy dużo prostszym wyznaczaniu odległołci niż za pomocę suwmiarki.
Zaraz zaraz... zapomniałeł,że majęc już gotowy szablon i przyrznię twoja praca ogranicza się do naklejenia podstrunnicy na szablon i nacięcia slotów ;)
szlifek pisze:Jak można fizycznie sprawdzię takie tolerancje ?
Wiesz... majęc do dyspozycji ręczne narzędzia, suwmiarki i lupy może aż takiej idealnej dokładnołci rzedu 0.01 nie osięgniesz ale jak najbardziej zbliżonę tak.

Generalnie może powinniłmy nazwaę cały temat np. "Jak najprecyzyjniej wyznaczyc sloty lub zrobię szablon" ;-)
ODPOWIEDZ