Jakił czas temu naszło mnie na wydzierganie sobie kolumn audio. Te, które miałem zaczynały zdychaę, a nigdy jakoł fajnie nie grały. No niestety wraz ze zmianę kolumn trzeba było zmienię resztę łałcuszka, ale dzisiaj można za łmiesznie niskie pieniędze kupię fajne używane wzmacniacze i cdki.
Od czegoś trzeba zaczęę...

Chociaż nie.. na poczętku połwięciłem kilka miesięcy na czytanie forum diyaudio i jeszcze paru innych. Zapoznanie się z tematem, przeględ konstrukcji diy, zakupy bebechów.. od pomysłu do realizacji minęło sporo czasu. Zdecydowałem się na monitory, w sumie to niezbyt małe (powyżej 20l), bass reflex na przedzie. Wykonanie wg tego projektu. Konstrukcja z mdf, klejona, gdzieniegdzie wkręty, ale głównie z przyczyn montażowych. Mdf 18mm, a na to warstwa hdf 3mm by uniknęę klawiszowania po oklejeniu. Projekt rozpoczęłem w grudniu 2013, ale nie jest skołczony... po zmontowaniu całołci, odpaleniu, trzeba było się trochę nacieszyę dęšłwiękiem, a przede wszystkim okleię fornirem.. i tutaj jest największa porażka

Kilka fotek z budowy.
Klejenie. Górna i dolna łcianka na dwóch wkrętach. Tylko te łcianki poza klejem są skręcane. Reszta tylko klejona. Do klejenia użyłem kleju poliuretanowego Sudal 66A.

Skrzyneczki gotowe. Linijka ma 50cm.

Zwrotnice.

Klejenie frontów. Każda płyta czołowa to 3 warstwy mdf.: 19 + 19 + 10mm

Cyrkiel do frezowania otworów pod głołniki i BR. Kolumny z mdf to cyrkiel też..

Podfrezowania na głołniki zrobione, czas na otwory

I otwory

Pył.. kosmiczne ilołci pyłu. Gdyby nie odkurzacz podłęczony do frezarki, to bym chyba stał po kostki w pyle. Maska na twarz obowięzkowa.

Otwory pod łruby mocujęce głołniki

Widok od tyłu. Nakrętki pazurkowe wpuszczone w deskę.

Terminale głołnika wystaję poza obrys obudowy, więc trzeba zrobię podfrezowanie. Białe płyty są prowadnicami dla frezarki

Ołówkiem zaznaczyłem miejsce gdzie będzie podfrezowanie (faza) za głołnikiem łrednio/niskotonowym

Fazowanie gotowe. Większego się nie da - za mały frez. Jeżeli ktoł ciekaw po co się to robi - odsyłam do strony

Tak to mniej więcej będzie wyględaę.

Usczelnianie siloknem. Nie wiem czy ten krok jest potrzeny, bo w sumie klej polimerowy całkiem nieżle wypełnia szczeliny (spienia się) ale jak bym miał nie spaę po nocach.... Wnętrze przy krawędziach oklejone tałmę co by nie zabrudzię łcianek silikonem. Wiem, że nie będzie tego widaę, ale ..

I już bez tałmy...

Gdzie by wcisnęę zwrotnicę....?

Fronty wklejone

Skosy na przednich łciankach wyfrezowane

Otwory pod terminale

Montaż bebechów... stylowa błękitna pianka..

No i wsio poskładane do kupy

Arkusz forniru z rozłożonymi formami poszczególnych łcianek. Tałma papierowa zabezpiecza fornir przed uszkodzeniem podczas cięcia. Fornir to wenge

Godzina łażenia na klęczkach... i pocięte.

No i to by było na tyle.. przede mnę jeszcze oklejenie hdfem i fornirem. Do klejenia forniru mam kontaktowy pattex universal. Wykończenie forniru będzie woskiem Osmo.
T.