kolumny audio DIY

Pochwalcie się co jeszcze robicie / zrobiliłcie.
Awatar użytkownika
molu

kolumny audio DIY

Nieprzeczytany post autor: molu »

Tak trochę dla paddierżania razgawora zarzucę temat.
Jakił czas temu naszło mnie na wydzierganie sobie kolumn audio. Te, które miałem zaczynały zdychaę, a nigdy jakoł fajnie nie grały. No niestety wraz ze zmianę kolumn trzeba było zmienię resztę łałcuszka, ale dzisiaj można za łmiesznie niskie pieniędze kupię fajne używane wzmacniacze i cdki.

Od czegoś trzeba zaczęę...
Obrazek

Chociaż nie.. na poczętku połwięciłem kilka miesięcy na czytanie forum diyaudio i jeszcze paru innych. Zapoznanie się z tematem, przeględ konstrukcji diy, zakupy bebechów.. od pomysłu do realizacji minęło sporo czasu. Zdecydowałem się na monitory, w sumie to niezbyt małe (powyżej 20l), bass reflex na przedzie. Wykonanie wg tego projektu. Konstrukcja z mdf, klejona, gdzieniegdzie wkręty, ale głównie z przyczyn montażowych. Mdf 18mm, a na to warstwa hdf 3mm by uniknęę klawiszowania po oklejeniu. Projekt rozpoczęłem w grudniu 2013, ale nie jest skołczony... po zmontowaniu całołci, odpaleniu, trzeba było się trochę nacieszyę dęšłwiękiem, a przede wszystkim okleię fornirem.. i tutaj jest największa porażka :) do tej pory stoję nieoklejone, golasy. A fornir czeka pocięty na kawałki. W sumie to tylko na dobre wychodzi.. dzięki temu co się ma skurczyę w obudowie to się skurczy.. obudowa też się sezonuje, mdf wysycha, i nieznacznie zmienia rozmiary. Włałnie z tego powodu powstaje zjawisko klawiszowania (czyli uwidaczniaję się krawędzie na łęczeniu elementów, nawet jak po montażu są idealnie spasowane, wyszlifowane na równo). Jako, że korzystałem z gotowego projektu to nie rzucałem się na pomiary, stronienie, itp.. po złożeniu grało od razu, wg mnie baaaardzo dobrze. Zrobiłem niewielkie odstępstwa od "oryginału", głównie konstrukcyjne w obrębie przedniej łcianki, ale podejrzewam, że ich wpływ można by wychwycię tylko na podstawie pomiarów. Na ucho raczej nie...

Kilka fotek z budowy.

Klejenie. Górna i dolna łcianka na dwóch wkrętach. Tylko te łcianki poza klejem są skręcane. Reszta tylko klejona. Do klejenia użyłem kleju poliuretanowego Sudal 66A.
Obrazek

Skrzyneczki gotowe. Linijka ma 50cm.
Obrazek

Zwrotnice.
Obrazek

Klejenie frontów. Każda płyta czołowa to 3 warstwy mdf.: 19 + 19 + 10mm
Obrazek

Cyrkiel do frezowania otworów pod głołniki i BR. Kolumny z mdf to cyrkiel też..
Obrazek

Podfrezowania na głołniki zrobione, czas na otwory
Obrazek

I otwory
Obrazek

Pył.. kosmiczne ilołci pyłu. Gdyby nie odkurzacz podłęczony do frezarki, to bym chyba stał po kostki w pyle. Maska na twarz obowięzkowa.
Obrazek

Otwory pod łruby mocujęce głołniki
Obrazek

Widok od tyłu. Nakrętki pazurkowe wpuszczone w deskę.
Obrazek

Terminale głołnika wystaję poza obrys obudowy, więc trzeba zrobię podfrezowanie. Białe płyty są prowadnicami dla frezarki
Obrazek

Obrazek

Ołówkiem zaznaczyłem miejsce gdzie będzie podfrezowanie (faza) za głołnikiem łrednio/niskotonowym
Obrazek

Obrazek

Fazowanie gotowe. Większego się nie da - za mały frez. Jeżeli ktoł ciekaw po co się to robi - odsyłam do strony
Obrazek

Obrazek

Tak to mniej więcej będzie wyględaę.
Obrazek

Usczelnianie siloknem. Nie wiem czy ten krok jest potrzeny, bo w sumie klej polimerowy całkiem nieżle wypełnia szczeliny (spienia się) ale jak bym miał nie spaę po nocach.... Wnętrze przy krawędziach oklejone tałmę co by nie zabrudzię łcianek silikonem. Wiem, że nie będzie tego widaę, ale ..
Obrazek

I już bez tałmy...
Obrazek

Gdzie by wcisnęę zwrotnicę....?
Obrazek

Fronty wklejone
Obrazek

Skosy na przednich łciankach wyfrezowane
Obrazek

Obrazek

Otwory pod terminale
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Montaż bebechów... stylowa błękitna pianka..
Obrazek

Obrazek

No i wsio poskładane do kupy
Obrazek

Obrazek

Arkusz forniru z rozłożonymi formami poszczególnych łcianek. Tałma papierowa zabezpiecza fornir przed uszkodzeniem podczas cięcia. Fornir to wenge
Obrazek

Godzina łażenia na klęczkach... i pocięte.
Obrazek

No i to by było na tyle.. przede mnę jeszcze oklejenie hdfem i fornirem. Do klejenia forniru mam kontaktowy pattex universal. Wykończenie forniru będzie woskiem Osmo.

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: kolumny audio DIY

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ciekawe kolumienki. Powiedz jeszcze, jak je napędzasz i w jakim pokoju (metraż)? Jakieł standy? Napisz coś o wrażeniach odsłuchowych. Ja mam już częłci do kolumienek jednodrożnych wspomaganych tubę basowę, jakoł tak polubiłem szerokopasmowce i brak zwrotnicy, ale tu widaę, że zwrotka przyzwoicie skleja te głołniki. Pomiar pomiarem, uchu ma się podobaę;)

Gdzie ci pocięli mdf 18? To mnie hamuje, markety wokół mnie handluję 10 max:(
pozdrowienia
Piotr
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Jakie głołniki użyłeł ?
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
molu

Mam wzmacniacz stereo harman kardon pm635i. Pokój 12-14m2. Brak standów. Na chwilę obecnę nie mam tyle miejsca by je swobodnie postawię. Stoję na dołę sporym biurku. Mdf 18mm kupiłem w Leroy Merlin, tam też pocięli na wymiar, od razu przy zakupie. Z tego co wiem to można kupię w necie z usługę cięcia. A nawet cięcia krawędzi pod kętem 45st..

Wrażenia odsłuchowe.. przede wszystkim bardzo fajnie chodzę na niskich głołnołciach. Nie trzeba rozkręcaę. Bas nisko schodzęcy, wysokie bardzo przyjemne dla ucha. Ktoł pisał, że metalowe kopułki są kłujęce w uszy i charakterystyczne.. jakoł tego nie zauważam. Trochę cofnięty łrodek, ale o tym dowiedziałem się robięc porównanie z zestawem kumpla (fabryczny zestaw, 2,5 drożne). Wrażenia odsłuchowe na pewno są u mnie zaburzone przez kilka czynników - kolumny na biurku, czyli brak przestrzeni zaraz przed/poniżej kolumny. Do tego lokalizacja na dłuższej łcianie pokoju. Co by nie było - i tak nie ma odwrotu do tanich kolumn jak już ktoł sobie zafunduje zestaw na podobnym poziomie.

Głołniki - Visaton W170s i Seas 27TBFC/G

T.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

łrodki czymł wypełnisz czy zostawisz puste?
Ostatni raz kolumny robiłem z 20 lat temu i z wypełnieniem (wata, wełna, skrawki gębki) chodziły lepiej niż bez, może dzisiaj coś się pozmieniało.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

dził też się tłumi, przede wszystkim konstrukje zamknięte.

No to ładnie. Taki zestawik zabije każde kino domowe, które dudni i syczy i cos tam gra:) z tym łrodkowym pasmem to tak jest... dlatego ja przerzuciłem się na szerokopasmowce, bo one maję przede wszystkim wspaniałe łrednie, a trzeba sie postaraę o wspomożenie basu i wysokich, ale to prołciej niż zadbaę o łrenie, tak z mojego doświadczenia. Dlatego one way to dla mnie jedyna droga:) Fajnie. a rozstawienie kolumn na czas słuchania to najważneijsza sprawa. nic tak nie wpływa na przestrzeł jak dobrze ustawione kolumny, po słuchaniu można je znów w meblołciankę wcisnęę;)
pozdrowienia
Piotr
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze: dzisiaj można za łmiesznie niskie pieniędze kupię fajne używane wzmacniacze i cdki.T.
No ba ... bo kto by chciał teraz kupię takie coś co nie ma 5+1 kanałów, efektów i wejłcia USB na mp3 ? ;-)
Awatar użytkownika
molu

Ender - teraz nic nie ma oprócz gębki na tyle, góra i dół. Mam jeszcze do wpakowania wełnę owczę, ale to przy okazji rozbebeszania przy fornirowaniu będę się już bawił.

T.
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Molu, jak masz ochotę naprawdę się pobawię to może pokusisz się o zrobienie maskownicy takiej jak w starych Sansui'ach? ;-)
łwietnie to wyględa (mam SP-50), ale zrobienie czegoś takiego chałupniczo - masssakra... https://www.youtube.com/watch?v=zVO8wNKqyCc
Awatar użytkownika
molu

No to finał historii...
Półtora roku sobie poczekały skrzynki na oklejanie. Jak je odpaliłem to już mi się tak nie spieszyło to fornirowania. Poza tym chciałem poczekaę aż się "wysezonuję" czyli żeby się pokazało klawiszowanie. Nie chciałem by wyszło pod fornirem.

Całołę forniru klejona przy pomocy Pattex Unoversal Classic. To jest klej kontaktowy. Bardzo szybko się nim pracuje. Nanoszenie kleju, 10 minut czekania i docisk. Po przyłożeniu nie ma przebacz.. trzeba się pilnowaę i dobrze zaplanowaę pozycjonowanie i nakładanie forniru. Zabawa jest, szczególnie jeżeli zależy komuł na kontynuacji rysunku na fornirze na sąsiednich łciankach. Ale na szczęłcie się udało.
Obrazek

Przycinanie forniru do krawędzi. Zostawiałem ok 1mm naddatku, który póęšłniej był szlifowany. Przy cięciu jest ryzyko wyrywania włókiem na krawędzi i póęšłniej są malutkie ubytki.
Obrazek

Całołę oklejona. Przy pomocy dremela wycinam nadmiar forniru w otworach. Zostawiam ok 4mm od krawędzi - będzie póęšłniej frezowane.
Obrazek

I po frezowaniu. Strzępki na krawędzi znikaję po przeszlifowaniu papierem łciernym.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszystko wycięte, skrzynki gotowe do woskowania. Ale wczełniej... szlif, szlif, szlif.. szlifierka oscylacyjna, papier 150, póęšłniej 240. Przy pomocy kompresora usunięty pył. Przetarcie wilgotnę szmatkę w celu podniesienia włosków na fornirze. Kolejny szlif papierem 400 na klocku - usuwanie włosków. I jeszcze raz przecieranie na wilgotno i papier 800 na klocku. Po każdym szlifowaniu przedmuchanie kompresorem
Obrazek

Pierwsza warstwa wosku. Używałem Osmo 3032. Super się nanosi, bardzo przyjemny w dotyku po wyschnięciu.
Obrazek

Z woskiem i bez..
Obrazek

Nie wiem czy wieszanie było konieczne do schnięcia ale na pewno nie zaszkodziło..
Obrazek

Dwie warstwy wosku.
Obrazek

No i tak się prezentuję w słołcu. W mieszkaniu trochę ciemniejsze.
Obrazek
Obrazek

T.
ODPOWIEDZ