Gitara nad którą aktualnie pracuje.
Moderator: poco
-
Gitara nad którę aktualnie pracuje.
Gitara nad która pracuje - górna płyta łwierk ,boczki i dno amazakle podobne do orzecha i palisandru szyjka z klonu. Strunocięg narazie z lapaczo ,zależy od podstrunnicy .Instrument już odpalił całkiem nieęšłle ,moglem sobie pozwolię bo jak widaę na foto szyjkę wklejam na jaskółczy ogon. Z powodu wydłużonej menzury 680 mm i większy nacięg strun ,belki z wypukłych po około pol roku zrobiły się wklęsłe. Mala korekta belek na mocniejsze i powinno wszystko zagraę. Klej jaki używałem przy dwóch ostatnich gitarach to żelatyna ,jest fajny bo bezbarwny i łatwo dostępny .Poliuretan którym pomalowałem czarna mocno przytłumił dęšłwięk ,nie wiem w co iłę .Morze którył z kolegów podpowie ,na pewno nie nitro morze politura .Co sadzicie o pokrętach od kluczy z palisandru od skrzypiec .Szyjka została skrócona do 12 progu jak w klasykach ,zarazem strunocięg przesunę się około 4 cm na tył pudla ,szukam barwy klawesynu i morze idę w dobra stronę . Pozdrawiam Jacol .
Re: Gitara nad którę aktualnie pracuje.
Ciekawy sprzęt i życzę ci, aby grał tak, jak chciałeł.
Klawesynu nie uzyskasz, bo klawesyn, to klawesyn. Gitara lub raczej instrument 6 strunowy z pudłem nie da się sprowadzię do tego instrumentu. Nie ta długołę strun, nie ta grubołę, nie ten sposób pobudzania do drgał, ale klawesynopodobne dęšłwięki może da się wydobyę.
Lakieruj szelakiem. Nie kombinuj z innymi lakierami, a masz szanse na dobry efekt akustyczny.
Pozdrawiam, Ryszard
Klawesynu nie uzyskasz, bo klawesyn, to klawesyn. Gitara lub raczej instrument 6 strunowy z pudłem nie da się sprowadzię do tego instrumentu. Nie ta długołę strun, nie ta grubołę, nie ten sposób pobudzania do drgał, ale klawesynopodobne dęšłwięki może da się wydobyę.
Lakieruj szelakiem. Nie kombinuj z innymi lakierami, a masz szanse na dobry efekt akustyczny.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Z drewnianymi stroikami i pod politurę byłoby pięknie:)
Bardzo ciekawie wyględajęcy instrument - masz jakieł próbki brzmienia?
Bardzo ciekawie wyględajęcy instrument - masz jakieł próbki brzmienia?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Dzieki za podpowiedzi ,co do politury to coś tam wiem ,ale nie wiem jak używaę pumeksu. O ile chodzi o grubołę i długołę strun to się zgadzam ,ale pobudzanie jest podobne ,klawesyn jest instrumentem szarpanym, skoczki zaopatrzone w piórka ,to jak kostka u dobrego gitarzysty .Sam nie potrafię grac , jedynie nastroię i parę akordów .Niestety ale nie pomyłlałem o zarejestrowaniu dęšłwięku ,trochę cierpliwołci .Od chwili wstępienia do forum coś drgnęło i moze wreszcie ukołczę instrument. Pozdrawiam Jacol.
- Piotrek_Violin
Nono- ciekawie ! Po co Ci pumeks tu masz coś ciekawego. Powiedz coś więcej o grubołci płyt czy belkowaniu
Apropo belek jełli dobrze dowidzę to słoje nie za gęste chyba.. Ale ładnie ożebrowanie dopieszczone

-
O ile chodzi o górna płytę to zawsze łrodek ,okolice mostka i otworu zawsze są grubsze od 3,5 do 4 mm ,przy boczkach około 3 mm.Spod 3mm,pisze około bo nie mam przyrzędu do mierzenia. Widziałem na forum prosty i nie drogi przyrzęd do mierzenia wykonany w domowych warunkach,gratulacje dla wykonawcy. Belki wykonałem z modrzewia drobno uslojonego ,złudzenie foto 8mm x 25 mm w najwyższym miejscu .Belka basowa i wiolinowa przechodzę na wysokołci mostka pod struna E1 i E6 .Przy dnie wymieniam na grubsze 12mm x25 do 30 mm .
Całkiem ciekawy instrument
Chciałbym miec możliwołę sprawdzenia go kiedyś w praktyce 

Aktaulnie mandolinę buduję i mam problem z ożebrowaniem, lipa zawiodła ponieważ zbyt mocno mi odkształcała bok i napięcia tworzyła, jakie drewno wykorzystałeł do ożebrowania? Pozdrawiam!
-
Chodzi Tobie o listewkę przyklejana do boczków, zwana w przez lutników żeberkiem ,na forum zwanym kerfing. Przeważnie stosuje łwierk ale można zastosowaę lekki egzotyk np. z palet.Musisz nadaę kształt boczków na giętarce, i przykleię do boczków na szablonie ,formie.Po wyschnięciu obrabiasz do przekroju klina , czyli przy płycie 2 mm.Pozdrawiam Jacol.
Na kerfing stosuje sie tez olchę, sapeli itp
Kerfing. http://www.lmii.com/products/mostly-woo ... ox/kerfing , żeby nie powtarzaę i tłumaczyę- chyba, że teks trzeba przetłumaczyę oraz http://www.stewmac.com/Materials_and_Su ... nings.html.
To tyle w temacie od strony poględowej, jeżeli jest oczywiłcie mowa o kerfingu!
Można też stosowaę zamiast listwy trójkętne "klocki" wklejane jeden obok drugiego.
Pozdrawiam, Ryszard
To tyle w temacie od strony poględowej, jeżeli jest oczywiłcie mowa o kerfingu!
Można też stosowaę zamiast listwy trójkętne "klocki" wklejane jeden obok drugiego.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Jacku - jak postępy w gitarze? Pokazałbył stan aktualny:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
-
Dawno nie pisałem ,i już trzeci raz zaczynam ten post.Od zimy jak wymieniłem belki w górnej płycie ,wszystko stoi oprócz tego co ma.Jak tylko coś ruszy ,będę z kolegami na bieżęco .Pozdrawiam Jacol.
łwierk zdał egzamin, łwietnię ma sprężystołę, olcha zał dobrze się wygina ale stawia większy opór z tego co odczułem. Zastanawiam się czy dalej moczyę listwy, wykorzystuję te z nacięciami i radiusem jednej krawędzi, moczę ponieważ boję się że nadpęknie, 0,6 cm grubołę, 1,5 cm wysokołę odstępy między nacięciami 0,7 cm głębokołę 0,4 cm.
Zawsze możesz parowaę listwy, bez problemu wtedy je wygniesz nawet w rękach.
Kup sobie rurkę odpowiedniej długołci którę podłęczysz z jednej strony do czajnika z drugiej zrobisz niewielki wylot. Do łrodka wkładasz listwy i parzysz kilka minut. To wystarczy. Możesz tak uplastycznię każdy gatunek drewna.
Kup sobie rurkę odpowiedniej długołci którę podłęczysz z jednej strony do czajnika z drugiej zrobisz niewielki wylot. Do łrodka wkładasz listwy i parzysz kilka minut. To wystarczy. Możesz tak uplastycznię każdy gatunek drewna.