Dwa słowa: TYRA CZACHORA! Jest super! Bardzo mi się podoba podstrunnica no i oczywiłcie klaun - Dzieło sztuki. Jedyne do czego się przyczepie to ogólny kształt gitary. Nie myłlałeł o zrobieniu czegoś bardziej unikalnego, bo mnie już nudzę te dwurożne, ale to tylko moje skromne zdanie... Efekt swietny
Wkręty rzeczywiłcie nie najwyższego lotu bo do przykręcania płyt gipsowo-kartonowych. :( Można było poszukaę lepszych, a jest z czego wybieraę. Ten szczegół z pewnołcię zostanie poprawiony. Można się doczepię do każdego elementu, jak się chce dokopaę, ale to jest gitara intaro i taka mu się podoba. Ważne żeby stroiła. Następny egzemplarz dobrze gdybył posłuchał sugestii współpracy z plastykiem i spróbowaę nadaę gitarze charakteru poprzez zgranie kształtu z intarsję, ponieważ te dwa elementy przy intarsji są nierozerwalne. Vide meble baroku. Ten egzemplarz jest na prawdę ładny. Czekamy na następny. Pozdrawiam , Ryszard
Witam wszystkich którzy zechcieli zajrzeę do mojego basa:)
Rzeczywiłcie łrubki są paskudne, oczywiłcie je wymienie bo juz zamówiłem włałciwe. Jest to pierwszy bas jaki wykonałem i chętnie posłucham komentarzy i tych negatywnych też. Jełli razi was coś jeszcze oprócz tych wkrętów to dawajcie łmiało
Czy "bezgułcie" czy "zacnie"... oto jest pytanie... tylko pan K-man zna odpowiedęšłna nie...
Nietypowy... i o to chodzi... dlaczego miałby byę typowy, ja eksperymentuje troche, bo to moje gitary a nie "typowe". A poza tym to niestety nie mam jeszcze sztapla drewna za domem i robie z tego czym akurat dysponuję. Fakt, olcha na gryf może troche nie bardzo ale przeklojona mahoniem i klonem da rade. Brzmieniowo nie wiem jak jest, bo jeszcze basik nie ograny na "normalnym" wzmacniaczu.
Kombinat, właśnie to jest czucie blusa, co piszesz. Dla zmylenia przeciwnika poszukałem informacji nt. drewna dostępnego w Polsce do wyrobu instrumentów i wyszło mi z porównania charakterystyk olchy, klonu i jawora, że dla porównywalnych cech fizycznych najkorzystniejsze parametry ma olcha, więc nie widzę powodu aby nie stosowaę olchy na gryfy. Dla mnie stosowanie okrełlonych gatunków drewna przez wytwórców zagranicznych jest uwarunkowane cenę, dostępnołcię i masowołcię okrełlonych gatunków. Wcale to nie oznacza, że nie mamy budowaę instrumentów na bazie naszych rodzimych odmian. Problem leży tylko w dostępnołci drewna z przeznaczeniem na instrumenty-rezonansowego, czyli sposobu przecierania czy łupania. Jest to czynnik decydujęcy o opłacalnołci segregowania drewna. Kiedyś rolę tę pełnili klasyfikatorzy, którzy byli pracownikami składnic drewna i w ich gestii leżała ocena przydatnołci drewna dostarczanego do składów na okrełlone cele. Byli specjalnie szkoleni, uzyskiwali stopnie wtajemniczenia podobnie jak lekarze, posiadali tzw. cechówki rejestrowane i wydawane przez mennice pałstwowę, które to pozwalały przy odczytaniu mieę PEWNOłę, że ocechowany pieł miał przeznaczenie zgodne z dokumentami wystawianymi właśnie dla niego konkretnego. Za pozyskiwanie takiego drewna płacone były ekstra premie. Obecnie zawód ten zaniknęł, bo znowu poszliłmy na łatwiznę i dajemy zarabiaę zagranicznym firmom. Zatem pochwalaę należy każdę inicjatywę twórców instrumentów z drewna rodzimego i myslę, że nie jest ono gorsze od tych reklamowanych. Powiem szczerze, że te wszystkie opisy zalet i włałciwołci akustycznych rożnych gatunków drewna stosowanego na instrumenty łmieszę mnie swę naiwnołcię. Kto bowiem jest w stanie ocenię, wyartykuło0wac te wszystkie cechy dęšłwięku wydawanego z instrumentu produkcji seryjnej, że są jednakowe, bo użyto takiego a takiego gatunku drewna na to czy owo. Czysty marketing, a na poparcie mojego pisania niech posłużę przykłady i zdania gitarzystów ogrywajęcych kupowane instrumenty, którzy z kilku, kilkunastu jednakowych wybieraję ten jeden ich zdaniem odpowiadajęcy ich gustowi dęšłwiękowemu. Zatem reszta to co, z innej parafii? Zawsze opis wrażeł z odsłuchu instrumentu będzie wypadkowę takiej ilołci czynników, że nie będzie on nigdy obiektywny, tylko subiektywny. Podobnie jak wrażenia z oględania obrazu. Pozdrawiam odważnych twórców instrumentów i możecie byę pewni pomocy w tworzeniu na miarę naszych sił i najlepiej pojętej wiedzy. To będę Wasze instrumenty i będę niepowtarzalne oraz najlepsze na łwiecie. Pozdrawiam. Ryszard
intaro pisze:Witam wszystkich którzy zechcieli zajrzeę do mojego basa:)
Rzeczywiłcie łrubki są paskudne, oczywiłcie je wymienie bo juz zamówiłem włałciwe. Jest to pierwszy bas jaki wykonałem i chętnie posłucham komentarzy i tych negatywnych też. Jełli razi was coś jeszcze oprócz tych wkrętów to dawajcie łmiało
Czy "bezgułcie" czy "zacnie"... oto jest pytanie... tylko pan K-man zna odpowiedęšłna nie...
Hmmm to napiszę jeszcze raz - jak w szkole podstawowej:
wykonanie: "piętka"
estetyka "dwója z plusem"
Hmm, a napisałem tylko że nietypowy dobór drewna.....
A Panowie tu za mnę w łlad tyrady. Nie napisałem że to ęšłle lub dobrze.
Niech se chłop struga z czego chce, jego to może.
I że niby obróbka olchy jest łatwiejsza niż klonu??
Hmm, chyba trza bay zrewidowaę swoje poględy, bo mam chyba inne zdanie.
Pozdrawiam