[Fotorelacja] - Budowa Telecastera

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Piniu pisze:Ok. Co by stało się relacji za dołę - fotki na nowo zaklejonego gryfu. Wyszło naprawdę nieżle.
Ale i tak wróciłem z warsztatopiwnicy wkurzony bo nijak nnie mogę sobie poradzię z frezowaniem dechy. gruba, twarda, frezarka 2,5kw i frez za 50 zł i **j - wiecej hałasu niz to warte. Musiałem skołczyę, bo jade po mm góra 2 mm i długo idzie i sie boję,ze mnie sąsiedzi rozjada bo słychac na 3-cim piętrze jak robie. Trudno - decha wygrała. Poszukam jakiegoł stolarza z porzędnę frezarkę stołowę ;)
No i ładnie
wojtek

Piniu pisze:Wg tego co omówiliłcie projekt wyględa tak,że nad frez idzie kętownik i chyba sprawa załatwiona w tym momencie bez dokupywania jakis łozysk.
Załączniki
Ja tu bym dodał te zaokrąglonko pomniejszone o1,5 mm względem średnicy freza ,będzie dokładniej frezowało ,w wewnetrznych zaokrągleniach
Ja tu bym dodał te zaokrąglonko pomniejszone o1,5 mm względem średnicy freza ,będzie dokładniej frezowało ,w wewnetrznych zaokrągleniach
11.JPG (8.9 KiB) Przejrzano 6827 razy
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Jeszcze prołciej:
- przykręcię frezarkę do jakiegokolwiek blatu/stolika (powstaje FDW);
- wymienię łożysko na frezie na mniejsze;
- wysunęę frez na odpowiednię wysokołę i frezowaę.
Jest równo, prosto i pewnie, nie trzeba się martwię o zachowanie głębokołci na łukach, nie buduje się żadnych konstrukcji itd. łożysko można przełożyę z innego, mniejszego frezu, więc nawet odpadaję wszelkie koszty.

Widziałem też coś innego (nie mogę teraz znaleźć zdjęcia):
- frezarka pod stolikiem, frez bez łożyska;
- na stoliku przykręcona "łapka", która znajduje się nad frezem, a zakołczona jest prętem o łrednicy mniejszej/równej (w zależnołci od potrzeb) łrednicy frezu;
- pręt jest pionowo nad frezem, umieszczony centralnie i współosiowo. Pełni on rolę łożyska we frezach kopiujęcych.
Konstrukcja wymaga jednak spawania i dużej dokładnołci wykonania, ale ma jednoczełnie szeroki wachlarz zastosował. Chociaż akurat nie w przypadku gitar:)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Po kilku podejłciach i mozolnym frezowaniu (sąsiedzi pewnie już mnie przeklnęli, bo nawet żona zeszła z 3-go piętra pytaę jak długo bo nie można wytrzymaę już) wreszcie jest!
Nie mogłem się powstrzymaę, żeby przyłożyę sobie gryf i popatrzeę :) Od razu chce mi się dłubaę dalej jak przez to przebrnałem :)
Załączniki
korpus_gryf.jpg
korpus2.jpg
korpus1.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Piniu! A konia , to Ty poił, ha? Bo jeżeli nie będzie to deska malowana, to ten szew ze sklejania połówek będzie widoczny! :shock: A taka piękna decha. :cry: Nie, no prosi się gęba kamienia. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Poił poił... Ryszardzie!!! łokulary pan załóż, bo to kreska ołówkowa nie klejenie :mrgreen:
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

No jezeli sasiedzi mieli problem z frezarka , to co bedzie jak podlaczysz tego tele pod wzmaka ?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pozbędzie się sąsiadów. :mrgreen:
łokulary włożywszy, ale to niewiele zmieniwszys. Fakt, że takę kreskę można interpretowaę na wiele sposobów. Zatem zwracam honor i przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Cyklina to jednak rewelacyjne narzędzie. Dzisiaj korpus został piknie doszlifowany i na koniec przecięgnięty cyklinę. coś pięknego. Aż się błyszczy to drewno. Kreski znikły - lepiej Rysiu?
Załączniki
IMG_20121229_184300.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

ładnie ładnie, zrób kieszeł na gryf, przykręę go i wszystko wstępnie poustawiaj w osi.
Dopiero, odrysuj piquqard i wtedy bież się za frezowania reszty.
Ważne trzymaę wszytko w osi i menzurze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

A czemu mam odrysowywaę piguard?? mam kupiony, włęłnie dzisiaj dostałem w sklepie oryginalny.
Awatar użytkownika
skiper01

Nieprzeczytany post autor: skiper01 »

Mozesz mi powiedzieę jakę głębokołę ma gniazdo na gryf bo wyczytałem ,że jakieł 16-17 mm zgadza się?
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Jak masz plany to tam wszystko jest ;) A jak robisz coś po swojemu to musisz sobie sam wyznaczyę tę głębokołę w zależnołci od projektu jaki sobie zrobiłeł, od kęta ustawienia gryfu, wysokołci pickupów itp.
wojtek

skiper01 pisze:Mozesz mi powiedzieę jakę głębokołę ma gniazdo na gryf bo wyczytałem ,że jakieł 16-17 mm zgadza się?
Podstrunnica 5mm i 4mm gryfu nad korpus ,kęt na piętce gryfu około 1.1,5 stopnia.Reszta ile piętki zostaje takiej głębokołci frezujesz gniazdo gryfu.Gryf ma w całołci 26,5 27 mm .Przynajmniej ja w takich konstrukcjach trzymam takie wymiary .
Pozdrawiam wojtek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Piniu
A czemu mam odrysowywaę piguard?? mam kupiony, włęłnie dzisiaj dostałem w sklepie oryginalny.
Grunt to nie zostaę zaskoczonym.
Jak przykręcisz gryf i most, ustawisz menzurę przykręcisz picquard nawet na 2-3 łrubki. Wszystko poustawiasz i odrysujesz. To po demontażu będziesz miał idealnie pokazane w którym miejscu masz mocowaę szablony do frezowania kieszeni na picki i poty, oraz otworów przelotowych strun.
To tylko moja rada oczywiłcie, często jest tak, że np. piquard jednego producenta jest troszeczkę inny od drugiego. Mimo, że wszystkie z Chin :-D.
Lepiej 3 razy wszystko zmierzyę niż kupowaę nowę dechę.

Pozdrawiam
Zablokowany