Rozkładanie instrumentu
Moderator: poco
-
Rozkładanie instrumentu
Witam, ma problem z odklejeniem belki basowej w skrzypcach. Jest łciłle przyklejona a klej trzyma jak cholera. Ma ktoł jakęł radę?
-
Spokojnie, popsuę zawsze zdężysz.
Poczekaj, aż się "obudzę" fachowcy od smyczków. Co do odklejania jako operacji, to najlepiej jest użyę pary wodnej z dowolnej wytwornicy- może to byę czajnik z gwizdkiem i rurkę zakołczona dyszę. Wspomóc można się też dodatkowym grzejnikiem w postaci maty grzejnej, ale to inna bajka. Zalecam zatem cierpliwołę jako najlepszy sposób na odklejenie belki.
Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Ok. Teraz mam więcej czasu :P
Belkę najlepiej by było zheblowaę a póęšłniej gładzicę(cyklinę) wyczyłcię resztki drewna
i kleju. Jeżeli jednak nie chcesz robię jej od nowa. Chociaż to było by najlepsze
wyjłcie, to posmaruj pędzelkiem ze spirytusem dookoła. Spoina powinna pułcię po nasączeniu
(bez przesady) alko. Jeżeli nie pułci to pozostaje grzanie i woda. Kleje skórne
są odwracalne więc nie powinno byę problemu.
Pisz co i jak :]
Belkę najlepiej by było zheblowaę a póęšłniej gładzicę(cyklinę) wyczyłcię resztki drewna
i kleju. Jeżeli jednak nie chcesz robię jej od nowa. Chociaż to było by najlepsze
wyjłcie, to posmaruj pędzelkiem ze spirytusem dookoła. Spoina powinna pułcię po nasączeniu
(bez przesady) alko. Jeżeli nie pułci to pozostaje grzanie i woda. Kleje skórne
są odwracalne więc nie powinno byę problemu.
Pisz co i jak :]
-
Wielkie dzięki Panowie. Sposobu ze spirytusem nie znałem. Wypróbuje po łwiętach bo teraz nawet nie mam chwili. Podejrzewam, że Ryszard ma rację...cierpliwołę i jeszcze raz cierpliwołę. Sposobu z para próbowałem w sobotę i odkleiłem ok 4 mm
Może za krótko. W najgorszym razie zeszlifuję.
Swoję droga macie jeszcze jakieł ciekawe patenty na zdejmowanie dek? Poza namaczaniem goręcę wodę... i cierpliwołcię? Para jest super ale niszczy lakier. Może można by zabezpieczyę boczek jakęł tałmę samoprzylepnę...ale klej z niej pewnie się rozpaprze po lakierze pod wpływem ciepła. Mnie aż ciarki przechodzę podczas zrywania deki...no i te wypadki - zadry itp
Jeszcze raz wielkie dzięki

Swoję droga macie jeszcze jakieł ciekawe patenty na zdejmowanie dek? Poza namaczaniem goręcę wodę... i cierpliwołcię? Para jest super ale niszczy lakier. Może można by zabezpieczyę boczek jakęł tałmę samoprzylepnę...ale klej z niej pewnie się rozpaprze po lakierze pod wpływem ciepła. Mnie aż ciarki przechodzę podczas zrywania deki...no i te wypadki - zadry itp

Jeszcze raz wielkie dzięki
-
Generalna wskazowka: skrzypce klejone są klejem kostnym lub skornym...tzn.klejem rozpuszczalnym w wodzie - najszybciej cieplej. ERGO: znajdz rozklejenie lub fragment gdzie jest mozliwosc "namoczenia" styku deki z boczkiem. Wsun tepy - nieostry, cienki noz i delikatnym wolnym rozem proboj oddzielic elementy. Jesli nie mozna uzyj cieplej wody. PAMIETAJ! woda matylko rozpuscic klej. Scieraj ja z drewna. Nie nasaczaj drewna!!! Jesli dalej nic to uzyj stepionej zyletki zwilzonej woda. Zyletka do wody, w lęczenie elementow i wycierasz wode....i tak milion razy. Uwazaj zeby nie przeciac zyltka drewna!
Do sklejenia uzyj kleju kostnego lub skornego
milej pracy
pozdro
Do sklejenia uzyj kleju kostnego lub skornego
milej pracy
pozdro
-