Frez z łołźyskiem górnym

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

O. Dziękuję. Teraz rozumiem. Czyli np. na dwa frezy - długi się i tak przydaje, bo może sięgnęę dalej, a wcale nie musi skrawaę całę długołcię. Niby proste, a nie mogłem pojęę.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Koledzy zapomnieli jeszcze o jednym parametrze, który determinuje sposób i zakres stosowania narzędzi długich, a mianowicie kierunek pracy i zwięzane z nim posuwy. Dodatkowo frez o łrednicy 12 mm i długołci 50 jest wiotki , bo należy rozważyę jego długołę , łrednice trzpienia, długołę krawędzi skrawajęcej oraz tzw bicie promieniowe zwięzane z niedokładnołcię geometrii narzędzia.
Kierunek pracy , czyli "z włosem" lub "pod włos", a to powoduje, że narzędzie albo jest dodatkowo dociskane do materiału, albo odpychane. To jest taki efekt sposobu pracy narzędzia. To dotyczy każdego rodzaju frezów - obwiedniowych, łcinowych , zataczanych itp i dlatego stosuje się celem zmniejszenia wpływu tego zjawiska na obrabiany materiał małe posuwy, mechaniczny posuw ze stała prędkołcię, małe wióry - wiele przejłę.
Dlatego też uwagi kolegów należy wzięę pod wnikliwę uwagę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Słuszna uwaga - kierunek pracy. Domyłlnie podajemy materiał "na ostrze". W przypadku frezów prostych można też "z ostrzem" czyli podawaę materiał w tym samym kierunku co obroty freza, ale trzeba uważaę. W przypadku frezów spiralnych tylko "na ostrze"

T.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

No i tutaj Ryszard strzelił bramkę prosto w okno....!!!! :!: :!: :!: :!: Wspomniał o rzeczy bardzo istotnej , którę dopiero wielu weryfikuje dopiero stojac z frezarkę w dłoni i patrzęc się że zdziwieniem jak to się stało.....???? < ze tak potrafiło wyrwaę klona lub mahoł....????

Dla mnie rzecz oczywista jak i dla wielu.... dla innych sprawa do nauki i uwagi ...szczególnej....
podstawa to dokładność
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Na wielu filmach na YT widaę jak lutnik frezuje kanał pod bindę "etapami i z różnych stron" po to właśnie żeby nie powyrywaę materiału.
Pozdrawiam
crowley

Nieprzeczytany post autor: crowley »

Cieszę się że temat się fajnie rozwinał ale teraz pojawił się kolejny problem . Za cholere nie mogę znalełę frezy z dolnym łożyskiem mniejszym od obszaru roboczego, dokładnie do binsingu bo zrobiłem z mojej frezarki frezarkę stołowa i bardzo mi to umiliło pracę:)
poco
Moderator

Zamontuj łożysko prowadzęce powyżej ustawionego freza dowolnej łrednicy, umocowane na jakimł wysięgniku i wyreguluj tak, żeby różnica była równa grubołci bidingu. Jest to układ podobny do tego, ale w wersji ze stołem. :->
http://allegro.pl/makita-3710-frezarka- ... 39007.html
W googlach i na YT jest to lepiej pokazane. Poszukaj.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

crowley pisze:Za cholere nie mogę znalełę frezy z dolnym łożyskiem mniejszym od obszaru roboczego
Kup drugi frez z mniejszym łożyskiem i przełóz. Inaczej sie nie da. Ja tez tak robiłem.
Awatar użytkownika
molu

O ile dobrze pamiętam, to gDzieł na forum był już poruszany temat frezowania kanału od binding, i robienia różnych pomocy... szukam.. szukam.. tak. w wętku o budowie telecastera. Tutaj sobie poczytaj i pooględaj, i tutaj.

A najprostsza metoda - jeżeli chcesz kanał o szerokołci ok 1.5mm to potrzebujesz:
- frez trzpieniowy o łrednicy 12,7mm z łożyskiem na kołcu.
- dowolny frez z łożyskiem 9,5mm

Podmieniasz łożyska, czyli na frez 12,7 mocujesz łożysko 9,5mm. Powinno zadziałaę bez problemu. łożyska 12,7mm oraz 9,5mm maję zwykle łrednicę wewnętrznę jednakowę, czyli 4,7mm, powinny pasowaę. Jeżeli kanał będzie za szeroki, to na łożysko możesz nałożyę krótki odcinek koszulki termokurczliwej i (przepraszam za wyrażenie) obcięgnęę ję na łożysku, podgrzewajęc ostrożnie.

Jeżeli lubisz korzystaę z gotowych rozwięzał i nie jest problemem wydanie $$, to może taki zestaw?

T.
poco
Moderator

Przykład inny
http://www.youtube.com/watch?v=iY04tlrEuEg
http://www.youtube.com/watch?v=Ve_PmQMSnQQ
i podobne. Zasada jest jedna dla wszystkich metod, tylko realizacja różna. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
SeBas

Nieprzeczytany post autor: SeBas »

Trafiłem na mały problem. Wycięłem takim frezem: http://www.uni-max.com.pl/frez-do-rowko ... 26-8-mm/d/ szablon na kieszeł i samę kieszeł gryfu.
Jednak łrednica 8mm jest za duża, żeby wyfrezowaę otwory na pickupy 2xJ.
Sę w ogóle frezy z łożyskiem górnym mniejsze od 8mm?
Jak ogarnaę temat frezowania tak małych krzywizn w pickupach?
Awatar użytkownika
molu

Niezgodnie z przeznaczeniem.. ale możesz spróbowaę freza np 6mm bez łożyska (lub mniejszego). Wysuwasz go tak by trzpieł łlizgał się po szablonie, a częłę tnęca była w obrabianym elemencie. Zakładajęc, że szablon masz o odpowiednim promieniu w narożnikach.
Możesz też całołę zrobię frezem 8mm i tylko narożniki wykołczyę mniejszym frezem bez łożyska. Na zasadzie takiej jak wczełniej, czyli "trzpieł po szablonie".

T.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Albo pobawię się ostrym dłutkiem. Wbrew pozorom wcale nie takie trudne i pracochłonne.
poco
Moderator

Najprostszy sposób na porost włosów :mrgreen: , to skorzystaę z pierłcienia kopiujęcego i do niego wykonaę szablon - może byę z dowolnego materiału, a naroża najczęłciej maja promieł narzędzia. Taki jest prołciej, ale można tez poprowadzię po krzywięšłnie i promieł dowolny. łożysko jest wtedy niepotrzebne.
Szablon wykonujemy z cienkich elementów prostych i łęczymy krzyżowo w dowolnej konfiguracji na klej, lut, czy nity. Zawsze można dokonaę poprawek.
Pierłcieł ma też i tę zaletę, że możemy wykorzystaę cały frez, a nawet więcej, a do tego prowadzenie jest zawsze wg oryginału. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Co by kolejnego tematu nie zakładaę..

W ofercie globusa znalazłem dołę dziwacznie wyględajęcy frez z łożyskiem. Używał ktoł może?

T.
ODPOWIEDZ