Skrobanie orzeszka - czyli kolejny projekt.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Na pewno prołciej, jednakże w maseczce kupnej, jak dla mnie, jest mała powierzchnia wymiany powietrza, większe opory jego przepływu i zacięgane jest sporo po obwodzie. Wydychajęc powietrze sporo jest go pomiędzy maska , a twarzę i dmucha się po oczach.
Maski kupne są dużym ułatwieniem i wykonano je celowo, po jakichł tam badaniach, ale nie mam przekonania, że zgodnie z założeniami twórcy pomysłu.
Co do szlifowania jeszcze, to nieodzownym jest wycięg pyłów. Zwykły odkurzacz, jełli nie ma innego. Ma on jednak wadę - hałasuje jak sto dzikich, a dla mieszkałców wykorzystujęcych swoje mieszkania do prac hobbystycznych , to koszmar. O sąsiadach nie wspomnę. :evil:
Kiedy mieszkałem w bloku, to zwykle prace prowadziłem w godzinach wieczorno -nocnych i konsekwencję tego były zatargi sąsiedzkie spowodowane hałasem, nawet małym, przypadkowym. Ci, co jeszcze teraz tak mieszkaję wiedzę najlepiej. Piwnica, też nie dawała pełnego azylu.
Jak go zwał, tak go zwał. Ważne jest, aby stosowaę łrodki ochrony osobistej górnych dróg oddechowych, szczególnie kiedy obrabiamy gatunki egzotyczne, a cel ułwięca łrodki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Skrobiemy dalej. Po obróbce strugiem wycięł się kształt, wyfrezował i oszlifował na wałku. Przyłożyłem gryf do zdjęcia :)
Załączniki
23.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Jakiego sknoconego siodełka??? Wyjałnij proszę o co ci chodzi. Siodełko będzie kołciane a więc kremowe, markery są z boku - na podstrunnicy nie bedzie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ebonit poszedł w odstawkę. Dostałem niezłe zjebki za ten materiał , jednakże skęd miałem wiedzieę, że to niedobre jest. Będzie zrobione kołciane o takim samym kształcie.
Ebonitowe i tak wypróbuje z czystej ciekawołci. :) Jestem amatorem i uczę się na swoich (i czasem też innych) błędach :)

Czemu uważasz szerokołę za dziwnę?? Bo nie jest taka jak w oryginale?
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

szerokołę dobra i się nie przejmuj. tu masz potwierdzenie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ale ja się nie przejmuję, po prostu ciekawy jestem różnych zdał na temat :) ładne te gitary. Umie gołę rysunek na wierzch wycięgaę.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

To jest zderzenie dwoch podejsc .... :)
Dla niektorych jakiekolwiec odstepstwo od oryginalu moze byc uwazane za blad. Dla innych esencja lutnictwa jest stosowanie nowych rozwiazan i detali.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ha ha.. a to dobre jest Darek :D Nie wpadłem na to.
Próbowałem wyginaę dzisiaj klonowę żyłkę - bez szału, Ale nie poddaję się.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Miał byę klon, ale,ze na miejscu nie mieli, a w necie znalazłem tylko krótkie kawałki to będzie binding jesionowy. W lokalnym oddziale wytwórni oklein i obłogów dostałem bardzo jasny jesion. Jak powiedziałem,że to na ozdobniki do gitar to dali mi kilka długich kawałków za darmo! W ogóle fajni ludzie :)

Najpierw zrobiłem frezowanie na binding. Pojawił się problem, bo orzech widocznie miększy od jesionu i łożysko od freza zostawiało znaczne łlady. Postanowiłem więc zrobię mały przyrzędzik i zobaczyę jak się sprawdzi. Próby wyszły znakomicie i cały kanał został wyfrezowany.

Tym razem udało mi sie listewki ładnie wygięę nad parę oraz przy pomocy grzałki, którę była lutownica :) Następnie wszystko zakleiłem tałmę i niech sobie schnie :)
Załączniki
23a.jpg
24.jpg
25.jpg
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Chyba, że pasek jest przesunięty względem osi korpusu.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

:mrgreen: Powtarzałem już nie raz: NIE ROBIę WG ORYGINALNYCH PLANę?W , ale fajnie,ze wychwytujecie zmiany na bieżęco :) Kształt jest wprawdzie telecasterowy ,ale całołę jest inaczej zwymiarowana :) Jest tak dlatego, aby wszystko się ładnie zgrało z osprzętem (nie napiszę jeszcze co tam będzie, ale będzie ciekawie :) )

Ale już tłumaczę :) Kieszeł jest specjalnie wysunięta bardziej w kierunku szyjki gdyż ma byę jeszcze lepszy dostęp do ostatnich progów oraz stopka gryfu nie będzie miała blaszki tylko tulejki na łruby i będzie ona wyprofilowana. Stęd mniejsze wcięcie, ale nie 1,5 cm tylko co najwyżej 8mm :) Kieszeł jest tak dopasowana aby się zgrywała ze stopkę gryfu.
darek pisze:ryf licuje z kieszenię w podcięciu ?
- możesz po polsku napisaę? Jeżeli chodzi o dokładne stykanie się i spasowanie to tak jest :)

Poczekajcie do kołca, a byę może będzie ciekawie. Zaczynajęc robię szyjkę nie miałem jeszcze pełnej koncepcji. W trakcie pracy powstał projekt, który był kilka razy modyfikowany aż uzyskał docelowy kształt, którego się teraz trzymam. Może byę tak,ze wszystko się okaże niewypałem i nie zabrzmi, ale mam cichę nadzieje, że jednak będzie inaczej :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

darek pisze:Ile mm wpułciłeł gryf w głęb korpusu
70mm
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

NO widzisz... każdy plan inny :) na moim jest 79 z groszami oryginalnie :)
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Jak wszyscy na Pinia , to ja też :lol: Nie wiem czy więcej zyskasz , czy stracisz tym przerabianiem kieszeni . Ta blacha i kawał drewna nie są tam dla ozdoby , ba niektórzy nawet twierdzę że stare Ibanezy właśnie dlatego brzmiały , a odkęd wkładaję zamiast blachy tuleje to już nie jest to . A argument o dostępie do ostatnich progów jakoł do mnie nie przemawia , przecież dobrze wiesz że prawdziwi faceci nie graję niżej piętego ...no... dobra siódmego progu :-D
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Andrzej pisze:dobrze wiesz że prawdziwi faceci nie graję niżej piętego ...no... dobra siódmego progu
ha ha ha.. dobre..

A z tę blachę to jeszcze pomyłlę. Głównie chodziło mi o to,żeby nie było jak zwykle :)
ODPOWIEDZ