Wyznaczanie łrodka

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

kibic

Wyznaczanie łrodka

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Nie wiem jak jest u kolegów ale dla mnie trochę niewdzięcznę czynnołcię jest wyznaczanie łrodka deski, belki czy gryfu. Chodzi o to, iż aby uzyskaę dużę dokładnołę czynnołę ta zabiera mi za dużo czasu.
Dlatego skonstrułowałem proste narzędzie do wyznaczania łrodka deski/gryfu/belki.
Załączniki
lp52_086.jpg
lp52_081.jpg
lp52_087.jpg
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

HA, zrobiłem sobie niemal identyczny narzędęšł, ale deseczka jest grubsza a ołówek wciłnięty na stałe, chociaż wcięż wyjmowalny :-)
Bardzo proste i użyteczne narzędzie.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

rewelacja, genialne w prostocie!
pozdrowienia
Piotr
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Jedyna wętpliwołę jaka mi się nasuwa to, to jaka będzie dokładnołę wyznaczania łrodka jełli element nie będzie miał krawędzi równoległych tylko zbiegajęce się do siebie. Raczej nie jest to narzędzie uniwersalne, co nie umniejsza jego przydatnołci ;-)
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Urzędzenie proste, genialne, oparte na przyrzędzie do wiercenia otworów na kołki.
Ale mam pytanie. Mianowicie czy wyznacza to łrodek również na podstrunnicy która jest już wyciętę? Tzn. zwęża się do jednego kołca.

Edit: Tanto mnie ubiegł :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie wyznaczy, bo łrodek symetrii elementu symetrycznego jest miejscem geometrycznym wyznaczonym przez jednakowę odległołę w kierunku prostopadłym do punktu, w którym mierzymy symetrię, a tutaj punkty podparcia są dwa i zmieniaję się kętowo.
Dla sprawdzenia wystarczy wzięę cyrkiel i linijkę, narysowaę sobie naszę podstrunnicę z osię symetrii, ustawię cyrklem dowolny stały okręg i narysowaę go w dwóch przypadkowych miejscach tego rysunku na osi symetrii.
Jeżeli teraz połęczymy łrodek koła z punktem przecięcia jego obwodu z linię bocznę podstrunnicy, to wszystkie punkty powinny leżeę na tej samej prostej. A nie leżę.
Ten przyrzęd jest tylko do wyznaczania łrodka elementu o dwóch krawędziach równoległych.
To jest taka przekętna dowolnego prostokęta, a tylko w prostokęcie mamy dwie osie symetrii wzajemne prostopadłe i przecinajęce się zawsze w tym samym miejscu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Ja do wyznaczania łrodka używam linijki.. trochę nietypowej, bo z zerem na środku. Jako, że w PL nie znalazłem takiej linijki sklepie, to narysowałem sobie, wydrukowałem, zalaminowałem. Jak by ktoł chciał skorzystaę, to w załęczeniu jest pdf.
Gdyby ktoł chciał sobie takowę zakupię za wielkę wodę - szukaę "center finding ruler".

T.
Załączniki
linijki__0.pdf
(21.58 KiB) Pobrany 209 razy
Ostatnio zmieniony 2014-08-08, 11:54 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

O molu patent w swojej prostocie doskonały
Piwko
Pozdrawiam
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

molu pisze:Ja do wyznaczania łrodka używam linijki.. trochę nietypowej, bo z zerem na środku. T.
To cięgle jest jednak wyznaczanie "na oko" :-/

Ideałem byłoby coś takiego jak np. prowadnica papieru w drukarce - co łciskałoby równo deskę po obu stronach a w środku miało dziurkę na ołówek.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Tak sobie " myłlę " - raczej lepiej by było ZACZYNAę od osi symetrii.
W sumie suwmiarka i igiełka daję wystarczajęcę dokładnołę - tak sobie myłlę.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Też tak sobie mysle. Dorzuciłbym do tego zestawu lupę nagłownę lub jakękolwiek lupę.
ODPOWIEDZ