Wyznaczanie łrodka
Moderator: poco
Wyznaczanie łrodka
Nie wiem jak jest u kolegów ale dla mnie trochę niewdzięcznę czynnołcię jest wyznaczanie łrodka deski, belki czy gryfu. Chodzi o to, iż aby uzyskaę dużę dokładnołę czynnołę ta zabiera mi za dużo czasu.
Dlatego skonstrułowałem proste narzędzie do wyznaczania łrodka deski/gryfu/belki.
Dlatego skonstrułowałem proste narzędzie do wyznaczania łrodka deski/gryfu/belki.
Nie wyznaczy, bo łrodek symetrii elementu symetrycznego jest miejscem geometrycznym wyznaczonym przez jednakowę odległołę w kierunku prostopadłym do punktu, w którym mierzymy symetrię, a tutaj punkty podparcia są dwa i zmieniaję się kętowo.
Dla sprawdzenia wystarczy wzięę cyrkiel i linijkę, narysowaę sobie naszę podstrunnicę z osię symetrii, ustawię cyrklem dowolny stały okręg i narysowaę go w dwóch przypadkowych miejscach tego rysunku na osi symetrii.
Jeżeli teraz połęczymy łrodek koła z punktem przecięcia jego obwodu z linię bocznę podstrunnicy, to wszystkie punkty powinny leżeę na tej samej prostej. A nie leżę.
Ten przyrzęd jest tylko do wyznaczania łrodka elementu o dwóch krawędziach równoległych.
To jest taka przekętna dowolnego prostokęta, a tylko w prostokęcie mamy dwie osie symetrii wzajemne prostopadłe i przecinajęce się zawsze w tym samym miejscu.
Pozdrawiam, Ryszard
Dla sprawdzenia wystarczy wzięę cyrkiel i linijkę, narysowaę sobie naszę podstrunnicę z osię symetrii, ustawię cyrklem dowolny stały okręg i narysowaę go w dwóch przypadkowych miejscach tego rysunku na osi symetrii.
Jeżeli teraz połęczymy łrodek koła z punktem przecięcia jego obwodu z linię bocznę podstrunnicy, to wszystkie punkty powinny leżeę na tej samej prostej. A nie leżę.
Ten przyrzęd jest tylko do wyznaczania łrodka elementu o dwóch krawędziach równoległych.
To jest taka przekętna dowolnego prostokęta, a tylko w prostokęcie mamy dwie osie symetrii wzajemne prostopadłe i przecinajęce się zawsze w tym samym miejscu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja do wyznaczania łrodka używam linijki.. trochę nietypowej, bo z zerem na środku. Jako, że w PL nie znalazłem takiej linijki sklepie, to narysowałem sobie, wydrukowałem, zalaminowałem. Jak by ktoł chciał skorzystaę, to w załęczeniu jest pdf.
Gdyby ktoł chciał sobie takowę zakupię za wielkę wodę - szukaę "center finding ruler".
T.
Gdyby ktoł chciał sobie takowę zakupię za wielkę wodę - szukaę "center finding ruler".
T.
- Załączniki
-
- linijki__0.pdf
- (21.58 KiB) Pobrany 209 razy
Ostatnio zmieniony 2014-08-08, 11:54 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.